Tuesday, November 20, 2012

Edisi Mengadu Lagi - Lengoh Kaki

Assalamualaikum....

Semalam memang tak update entry baru sebab sebab sebab kaki lengoh giler! Ni la ketama sekali I rasa lengoh kaki sampai la menitis air mata (Drama mau lebih), mood kelaut, makan pon taknak (Makan pon taknak??? Wah. Ini betol siliyes punya sakit. Haha). Tidur dengan perut kosong terus (Wow hebak). 

Sazli dah picit-picit pon still rasa sakit jugak. Carik minyak angin takder. Skali nampak minyak yu-yee untuk baby nanti, pon boleh! Zappppp!!! Apply kat kaki, tinggikan kaki dengan bantal 2 lapis and try to sleep. Habes malam tu mimpi merepek siap pergi ladang nenas, kopek nenas sampai selori sampai lengoh-lengoh badan hoi! Dia punya lengoh sampai masuk dalam mimpi. Kesian sangat pada diri sendiri ni T___T

Siliyesli memang kali ni lengoh dia macam pergi cop buah kelapa sawit dekat kampung. Hadoi. Taktau nak describe macam mana lengohnya. Ini orang kata memang maha hebat punya lengoh. Ok. Udah-udah la describe macam mana lengoh tu. Orang dah paham kot? Haha. Baiklah (^_^)

Kaki I dah start nak gemok sikit ni. Babat merata-rata. Strecth mark juga sudah ada di pelipat-pelipat . Ni yang merah-merah kat betis tapi tak gatal ni pon magkali stretch mark jugak. Apa-apa la. Malas dah aku nak fikir. Tumbuh la sayang. Tumbuh. Kakak tak marah. Kalau ikutkan naik berat badan, tidak la sampai 15kg, tp kemain meriah stretch mark. Memang nak carik pasal ker apa entah aku sendiri tidak tahu. Lantak ko kat situ janji Baby S debap.

I nak tanya, sapa yang face problem sama macam I? Tolong advice macam mana. Kata Sazli, tak elok kalau urut dengan minyak panas time pregnant. Yo yo O jer dia tu. Entah-entah malas nak urut, dikatanya tak bagus untuk Ibu mengandung. Sebab kan, I rasa yang urat I ni dah tak mampu dah nak bekerja, dan jugak badan  I dah over-stressed. Entah. Main cakap jer ni sebab tadi ada kakak opis kata lengoh sebab badan over-stressed. Dia dah tanggung baby, air ketuban, lemak babat bagai terlalu heavy sampai dia merajuk. Ke? Amboi. Badan pon pandai merajuk kan?

Malam ni, ada jugak rasa lengoh but tidak la teruk macam malam semalam. Semalam I jeling Saz sampai nak terkuar bijik mata ni ha. Sian dia. Apa la salah budak demok tu. Umah dah siap kemas, kain siap lipat (cara dia la), pinggan dah basuh, semua kerja dah setel tapi TETAP kena jeling. Sebab tak tau nak marah kat sapa. Kalau nak marah, kiter kena marah menda yang bernyawa. So, setakat ni dia jer la menda bernyawa dekat rumah, so dia la kena. Naseb arrr. Haha.

So sayang-sayang semua. Tolong kasik nasihat plissshhhhhhhh.....

Love,
Miss Stretch Mark

-eNd-

Kaki gemok **tutup mata

10 comments:

A.L.I.N.A said...

Mmg btol la kak su..jgn urut sebarangan...wlupun kaki..saya pun baru tau..sbb masa ngandung anak 2nd ni..segala urat betis,punggung suma la sakit...saya bgtau la kakak 1opis ni..kta saya tiap2 mlm urut ngn krim mustajab...pastu dia jerit " ishhhhh....jgn pndai2 ngurut x tentu hala masa ngandung ni..bahaya...tersalah urut kang jd lain" dia kta la..tp ramai gak yg bg warning kt saya jgn urut sebarangan...diorang hnya ckp x boleh..saya pun xtnya lbh..huhuhuhu....

Anonymous said...

Salam, ala sakit kaki ya. Bu, ok gak some people dia sakit kaki at least dari 8 bulan ke atas. Ahkak ni kan setiap kali mengandung (4x dah) dari 4 month above kaki dah membengkak dek oi. Bygkan lah dari 4 bln nak ke 9 bulan. Bengkak. Size kasut tukar jadi 8. Ini kesah benar. Pagi g opis kasut muat tapi kali akak bukak kasut balik nanti kasut x leh sarung ketat. Bisa benar rasa kaki 2. Rasa nk buat lubang aje kat betis 2 biar ia kecut sikit. Sapu2 minyak 2 sekejap aje ok. Pas 2 bengkak/sakit balik. Tinggi2kan bantal 2 pun dapat kurangkan sembab kaki tu jugak. Tapi bila kita buat berjalan dia bengkak balik. So akak redha aje lah. Sabor dan bertahan aje lah Bu. Sian si Saz x pasal2 kena jeling. Kira ok lah tu nak melipat baju, nak mengemas,nak cuci pinggan. Rock Rock pun nak juga membantu dan prihatin.Kalo suami akak kirim salam la dia nak buat menda2 tu.ABTO

Anonymous said...

lenguh2 tu biasa time peknen....urut tu ok...minyak angin buh skit2 dah la...jnj berminyak....
klau kt kaki ke..ape ke...xpe...jgn buh kt pert plak,pinggng pun lite2 je....
tido pun dh x selesa kan....
xpe..kjp je...lps baby lahir bukan x selesa...tp x ckup tido plak...hehheheh

Anonymous said...

Hai Kak Su.. Assalamualaikum.. Kak Su sakit kaki eh? kesian Kak Su..Kak Su buat la senaman kaki yg light2 utk hilangkan rasa sakit tu ok..buat pusingan 360" bila baring dan duduk..hopefully dapat kurangkan rasa sakit tu..oh lupa perkenalkan diri..saya peminat Yash yg selalu baca blog Kak Su lagi2 kalau ada entry pasal Yash..dah xde eh entry pasal Yash? rindu sgt dgn cerita dia..ok lah Kak Su..jaga diri tau!

Haris Zuhaina said...

AS Salam Sue.. pasai minyak panaih tak leh pakai tuh, tak tau.. cm rasanya ok kot, kos minyak yg Sue pakai utk baby,kan.. minyak yu-yi tuh pun dah panaih tahap gaban dah rasanya.. C dara sy yg dah 4 tahun pun tak tahan panasnya tuh.. dia minyak telon ja.. Sue, cuba rendam dalam ayaq panas suam.. urut pun setakat gosok2 ja rasanya cos tak nak paksa pembuluh darah tuh... mungkin pembuluh darah tersekan,so dia tak flow elok.. sebab tuh jadi lenguh2... rasanya felinna inchlos blh pakai utk ibu ngandung.. tp jg sapu kat area perut n kawasan berhampiran lah. sapu kat kaki blh kot. tidoq malam cho pakai setukin... bagi panaih.. salah satu punca, badan sejuk dalam. Igt Sue, kita org pompuan jgn sejuk2.. tak elok.. nanti mati kutik cepat (macam mati pucuk) cho tgk prg dedolu-kejap,sihat .... badan sejuk pun susuh nk prodece susu tau.. biaq peluh.. duk kat opis tuh kaki jgn kerap tergantung, opis pun air-cond,kan? Kipas boleh, air-cond kurang2kan atau tak dak lagi baguih.. Su, masa dalam pantang klu baby boy, kena berhati2 tau... sekarang nih baby boy banyak kena angin pasang.. kecik2 dah kena operat n da tu terus sunatkan.. puncanya-aircond n kipas direct. Takq care dear n Good luck...

Ina Khairina said...

cheq dulu pun masa peknen suka lenguh kaki...lenguh tu tahap kalau berjln x leh stop,kalu stop je dan2 kaki lenguh+sakit...kalau duduk pun kaki kena kasi goyang2,kalau x nti kaki bertambah lenguh n sakit...mmg tahap jatuh air mata la tp cheq x buat apa pun,x berani nak urut2...biaq ja lama2 dia hilang sendiri tp mmg SEKSA!

Anonymous said...

i like ur blog...akak memang kelakar n very cute.i mean, naturally :) btw, im ur silent reader..awww!u r so adorable

Anonymous said...

(azreendahrudin) : Kalsu!!! Paham!!!! Start 5bulan lagi dah rasa lenguh2, pastu betis ni membengkak tp mula2 xtau bngkak sbb ingatkan betis sedang menggemok. Nak mncangkung pun rasa urat jadi tegang sgt2.

Anas Irdina said...

su cuba try minum susu malam2.. kadang2 tu sebab tak cukup kalsium dalam badan. i kalau tak leh tido or badan lenguh2 memang kena ambik kalsium la..

Aleeya Zailan said...

Ish. Bole je urut. Pakai je minyak johnson baby :) panggil org yg bole urut org ngandung.

Aleeya urut ok jek time pregnant. Mmg ada urut utk org pregnant kan. Sambil2 tu bole try... mana la tau kalau2 nak cari confinement lady kan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...