Sunday, November 18, 2012

So What??

Assalamualaikum.....

Hari ni nak update entry emos sikit. Sebabnya bila orang cakap kat kiter, kiter diam and pendam dalam hati ni ha. Tapi makin lama, makin gewaaaammmmmm pulak. So, terus nak mengadu dekat blog kesayangan ni ha. Dengan harapan, nanti kalau nak check komen, ada banyak komen yang membina and dapat membangkitkan semangat balik. 

Berdoa berdoa berdoa supaya stretch mark hilang lepas bersalin. Eh. Off topic pulak. Okbye.

I selalu mengadu, yang I memang tak suka orang panggil I mak buyong. Bukan in denial but I rasa macam tak sopan penggunaan ayat tu. Unless kalau orang tu betul-betul rapat dengan kiter. Ni entah saper-saper aku tak kenal kat opis tetiba jerit "Oi oi mak buyong! Banyaknya makan? Patot la gemok" Biadap kan? Rasa macam nak jawab macam ni, "So, kalau aku gemok, hidup nko akan sengsara la eh? Ooo.. Sengsara sebab apa aku makan ni kan guna duhet suami engkau?"

Pastu haritu ada sorang pekerja cafe dekat office konon nak peramah lantas cakap macam ni, "Ha, ni mak buyong sorang ni, bila nak meletop??" Amboi bahasa kwahaja kemain. Adik beradik kah kiter yang sampai awak sewenang-wenang nak cakap macam tu?' Lantas I membalas. "Bersalin, bukan meletop". Pastu blah. Dalam hati bengang nak mampos. How on earth eh ada manusia yang boleh cakap macam tu randomly?

Tak kira yang buat muka benyek sambil berkata 'Eeeee. Muka tak berseri langsung. Gemok plak tu vontot, ni mesti anak lelaki". Pastu tak puas hati lagi so each time jumpa I dia akan cakap, 'Eeeee gemok... Vontot lebar... Eeeeee'. Eh. Nak sangat ludah muka orang yang cakap macam ni. Suka-suki jer nak cakap macam tu. Dah la dia yang mengata tu gemok bukan main, perut berlipat melebihkan aku yang mengandung tapi bab mengata orang, kemain kan? Heeeee. Gewam ni taw? Gewam gewammmmmm!!

Tak boleh ke cakap or tanya menggunakan perkataan dan soalan-soalan yang molek bila dengan orang mengandung? Kata bahasa jiwa bangsa. Melayu kan penuh dengan adab dan sopan santun. Kalau betul pon la muka kiter ni buruk, hidung M, vontot lebar, gemok hitam lagi hina, kan bagus just keep it to urself. Sebab itukan something yang kiter taknak dengar jugak kalau kiter berada di tempat orang yang hendak diperkatakan tu? Wah kemain bersungguh-sungguh ayat aku. Haha.

Dah. Tu jer la yang nak mengadu buat masa ni. Padahal ada menda lain yang nak mengadu tetiba bila teringat, sakit pulak hati sampai semput. Tak boleh nak taip dah. Sebab bengang sangat. Dah. Bye.

-EnD-


So What????

14 comments:

Anonymous said...

Salam, ala ciannya adik akak sorang ni. Tensi ye. Macam kata Mak Buyung tu memang biasa la. Akak dulu2 pun orang panggil Mak Buyung gak.Just ignore. Tapi akak x pnah plak panggil orang mengandung Mak Buyung. Rasa macam x selesa. Tapi kalo dah kata bab-bab Vontot tu memang la hangin. Truknya siap buat muka kata Bu x berseri ? Kwajo kan. Ini semua spesis mulut jamban tersumbat yek. Su akak panggil Bu x pe ke? Akak saja je ikut nama kat kek yang Saz kasi tu. Rasa omel aje sangat nama tu kat Su. Jangan tensen2 nanti bila stress boleh terbersalin cepat tau. ABTO.



p/s : Bila bercerita bab2 ngandung ni akak dan senior2 kat opis ni paling benci kalo org tu mengandung tapi sorok2, sorok perut,nampak orang lari2, pakai jaket,blazer, baju besar2, (konon x kasi orang nampak perut), ada 2 dah 4 bln ngandung, bila ditanya mengandung ke? siap kata x lagi. Benda ni byk kali terjadi kat opis akak ni. Nanti bila nak dekat beranak baru terhegeh2 carik kita orang yang senior ni nak tanya petua dalam pantang la, besok2 dah beranak hegeh2 carik kita minta pendapat anaknya macam ni la macam 2 la. Hari 2 kau ngandung x nak plak beritahu kita2 orang ni. Apa kau ingat kalo kasitau kita orang nak kecoh ke. Lambat laun orang nampak gak peruk kau tu. Yang kau takut sgt orang tahu kau ngandung naper? Macam la kau x da laki yek.

m@m@yAyA said...

Hye kak,salam kenal~

hurm smla kak sy penah kna camni ms peknen dlu,mmg sentap hbsla..~
dr mula ngandung smpla beranak nangis sje lam kamus hdup sy..~
siap berazam nti pas beranak aku slim melim msti korg nagis[tp mslhnya sm gak cam peknen dlu xselim melim pown][sobsobsob]

xper kak abaikan saje mulot2 puaka itew~
Lau dorg sound cenggitue lg akk bg jelingan yang bole wat dorg sumpah xkan ckp ayt koing ajr lg~

Anonymous said...

eh kita samaa.. i pun ms pregnant rs nak sepak2 org yg duk panggil mak buyung mak buyung! tahape2 tah...

sound kan aje diorg tu.

Anonymous said...

sabar la kak su....sma je sy kne time preggy kali ke2 ni..
pert mmg besr,mcm2 suara sy dgr...smpai rs nk tekup je telinga ...p mne2 org pndng semacam je.
bg sy senng je...gemok ke kurus ke...byk mkn ke...ni badan aku...korng sbuk bt ape...

kak su pk mcm ni je....bukan semua org dpt anugerah mcm ni...dpt peknen...jd ape pun kdn org ckp bt dek' je...psl kita terpilih dpt mengandung...membawa khalifah Allah...n mmbawa waris,zuriat suami kita....
bangga dgn tu...

missalongwani said...

sabar kak..sabar....xbaik utk baby tau...xmo marah2..hehehehhehe

eda said...

kasu : speechless pas baca .. camneh rupenye perasaan jadik ibu2 ngndung .kasu +ve okay !! go go kasu ... !!

Fida Ghazi said...

meh sini chooyaya..laga muntot! aku punya muntot pun kembang lagi jaya dari perot!

ko sabarkan aje su! dah biasa dah dengan orang2 mcm gitu..takde modal nak tegur.. ingat kelakar habes la tuh! Org mengandong..gitulah.. takkan nak selim melim pulak..lainlah kalo mmg dah baka kecik..perot je besor!

ni belum lagi lepas besalin nanti..haaa..menderu2 orang dok suruh pantang gaya tu..gaya ni..jgn buat tu buat ni..jgn makan tu makan ni..tapi tengok badan org yg byk cakap tu..tadelah potongan rojitacek1 pon... nak cakap pon tak sampai ati..

hehe..

tiNi Aziz said...

macam b*ng*ngkan org yg ckp selamba mcm dh kenal kita bertahun2. ktini pernah g besday party anak kwn2 jimba ktini. boleh pulak sorang pompuan nie(wlaupun laki dia seopis laki kitaorg tp x rpt dgn dia) tanya ktini baper bulan(masa ngandung zara) jawablaa sambil tersenyum2 5bulan. eh besarnya perut??? siap ulang okeh, besar betul yer perut?? terkedu sue terkedu!! tp kawan jimba ktini dgn pantasnya jawab.. pregnant kali nie jer perut dia besar sket, yg sebelum2 nie dh 9bulan perut pun tak nmpak. pastu siap ckp, saya pun 5bulan jugak tp dia terlupa nk tgk size dia dgn size ktini.. badan dia separuh dr badan ktini jer T_______T pastu ktini ckp, kohai(kebetulan pulakkk laki bini tuh junior fendy kt japang dulu) u tuh yangg mulut cam longkang!! badan dia kecik kering nk compare perut dgn I!!!

nurul said...

senyum pastu jawab terima kasih..pastu berlalu pergi..biar org yg mengata tu pulak yg sakit hati tengok respon camni..

*ada org konon nan peramah taknak anti sosial tapi mulut macam lahar..serius tak paham org camni..

NenetPenne (NP) said...

dah trend gamaknya panggil orang mengandung tu mak buyung..

at times kita okay orang pangil kita mak buyung, at one times kita rasa nak hempuk jer orang tu dengan buyung... betul tak?

Aishah Kamal said...

seperti saya pernah up status di FB, org mengandung ni mudah sentap, tp ada jugak yg mulut puaka..hakhakhak..

ok, first, words of mak buyung..some people menganggap itu special words for pregnant woman..but some mmg saje nk kuang ajar la..sbb kita pn dh terbiasa kn dengar kalo pregnant je mak buyung,pregnant je mak buyung..bab ni sue better ignore je..

2nd, hahaha..typical makcik ok suka komen2 fizikal org pregnant ni...cer kalo org tu berseri2,xterkata apa kot or mesti selalu memberi satu jelingan tajam gitu...hahaha..

3rd, cemana pn fizikal kita ketika pregnant (xkire la badan xnaik ke, gemuk ke, muka kusam xde seri ke,muka bersinar2 ke, leher jd hitam2 ke)..bertabahla..sememangnya bila dh berbadan dua ni kita jd mudah sentap..silalah lepaskan kemarahan anda dengan membebel..hahaha,jgn pendam2..hahahahaha..kuatkan semangat ye sue..mmg gitula kekdahnya..nnt pas dh bersalin cabaran kita lg besar dr mulut2 tempayan ini.. =)

Haris Zuhaina said...

As SAlam Sue n everybody :).. kekadang statement laser perlu d balas ngan laser.. Seperti soklan bodoh dapat jwpn bodoh lah.. sesekali perlu dilaserkan supaya org2 laser ni terpana n depa takkan capoi mulut lagi ngan kita.. Mungkin depa penah dengaq kita borak ngan kawan2 rapat, so depa pun igt kita ni jenih borong semua org cakap guna bahasa dan kaedah yg sama (mesra n kasaq).. Sy pun penah cam tuh, mmg sy terus fire cos dah banyak kali diam. Nak2 pulak bila dah gemuk tp tak ngandung2 padahal anak sy dah 4 tahun.. Bila dah dara, tya bila nk kawin, dah kawin tya bila nak ngandung, dah ngandung tay bila nak beranak, dah beranak tya bila nak tambah anak.. huhuhu mmg stress, nak2 plk makcik2 kantin/cleaner... depa igt depa dah kenal ngan kita depa leh tya apa jg dalam kain kita.. tp dulu mmg sy senyum n diamkan aja, tp bl dah lelama mmg azab lah sy fire... di pikirkan mmg bodoh cos melayan menda bodoh, tp demi menyedapkan hati, mmg hambuq lah.. tp depa2 nih, bila dah terkena fire sekali,depa akan beringat... heheheh bebaru nih ada cleaner baru.. asal jumpa taya bila nak ngandung lagi, padahal sy br gugur kali kedua :(.. so, my answer is: kami laki bini mmg tiap2 malam jumaat beringgut katil,sofa nmeja makan.. kami buat kherja ami, Allah buat kherja dia... masing2 buat kherja masing2... terus dia sentap n senyum termonyeh-monyeh(tersipu-sipu).. siap menjawap patutlah guguq :( mmg lagi fire lah aku.. tp fire intonasi lembut,tp pedaih-guguq cos tanam saham di akhirat-bunga2 syurga.. nasib baaik ada opismate yg mmg paham,laserkan dia dan kata: memasing buat kherja memasing, awak dah buat ker kherja awak.. haaa, baru kena buku n ruas.. sampai sekarang ni,klu dia tegur pun terus diplomasi gitu... So Sue, sesekali cuba belajaq fire ckit.. Laser kaedah berhemah :)

theblabber said...

macam aku, aku tak kesah langsung kalau maksu cakap aku kurus,sebab kita mmg rapat. tapi if yg dok cakap tu (dan ulang2) sorg gemok yg kita tak rapat, mmg wajib makan kasut size 8 kan?

Haris Zuhaina said...

http://click2myshop.blogspot.com/search?updated-max=2012-09-26T13:36:00%2B08:00&max-results=7

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...