Thursday, December 27, 2012

Buah Oren Agen Penyembuh Luka Kah?

Assalamualaikum...

Ramai yang kata, kalau bersalin bedah, elok makan limau sehari sebijik supaya luka cepat sembuh. I pon makan la jugak. Sehari sebijik. Ingat nak makan lapan bijik sehari supaya penyembuhan maksima tapi takot Shein cirit birit pulak nanti... So far kesan bedah dah totally kering. I belek-belek disebalik babat yang telah menyorokkan kesan bedah tu, ok jer nampaknya.... **I hate u babat!

Hari Jumaat pukul 11.30am I ada appointment dengan Dr. Ravi Chandran and nanti dia akan check luka I tu and I nak tanya dia, boleh tak I start makan pati ikan haruan yang Bapak belikan tu untuk sembuhkan luka dalam. Sazli dok cakap hari-hari, 'Jangan la buat kerja rumah sangat, luka tu kat luar nampak elok, kat dalam mana kiter nak tau?' Cakap pon dah macam Emak-emak jer... I pun dah naik cuak... Ada yang kata, kesan bedah kat dalam tu ada 7 layer la bagai. Huish. Seramsss....

Pastu I nak tanya sesiapa yang tau macam mana nak get rid of the stretch mark yang kaler gelap tu. I tiap kali tengok, moral down tau? Tak la banyak mana, tapi cukup la membuat jiwa ni merana. Tis tis. 

Last time I ada cuba Palmer's Cocoa Butter Skin Therapy Oil untuk ilangkan parut kena geget nyamok and kudis-kudis keruping yang kecit-kecit tu. Sehari sapu 2 kali. Lepas mandi pagi and lepas mandi malam. Its work! Tapi ni ha maha hebat punya kesan tatau la berjaya atau tak... Minyak tu kena bekerja 8 kali ganda la kot? Kot susah nak serap sebab babat tebal 2 inch pon maybe jugak T___T

Ada yang suruh cuba Bio Oil dan jugak Minyak Kelapa Dara. Mana nak carik entah Minyak Kelapa Dara tersebut. Betul ker berjaya? I akan cuba la dalam 6 bulan ni, kalau tak berjaya jugak ada orang tu dah janji time I nanges masa ada stretch mark di detect waktu 6 bulan pregnancy tu kan kan kan, dia kata nak bawak I buat rawatan laser kasik ilang stretch mark. So, kepada sesiapa yang berkenaan sila la berdoa Palmer's Cocoa Butter Skin Therapy Oil ni berjaya or if not, I akan menuntut jani-janji tersebut. Pui!

Pastu paling best, elok buat rawatan dan berjaya jer, period pon lambat and puff!!! Shein dah nak dapat adik pulak. Haha. Memang berbaloi-baloi! Heeeeee :D

-EnD-


Makan la limau sehari sebiji untuk menyembuhkan luka bedah anda! 


Palmer's Cocoa Butter Skin Therapy Oil - Harap dapat membantu.

8 comments:

lina said...

i pun czer gak ni 15/12 aritu. pernah dgr pasal mkn orange luka cpat baik tapi pernah jugak dgr kwn yg lepas bersalin mkn orange pastu bentan. may b ikut kekuatan badan masing- masing kot. luka i yg luar dah kering jugak. i makan gel gamat. hope luka dalam pun terubat jugak la. takut jugak kan? huhu..

Anonymous said...

kak su try lah bio oil.. mmg bkesan, tp kene gigih la sapu selalu.. good luck!=) ~nuwul

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Guna kn towel kecil bubuh minyak pa2 la...sy dlu guna olive oil ginvera tu...gosok la area2 yg hitam ber kerak tu....nmpk la daki itam2 tu melekat d towel tu sgt2 mgeli kn...yewww hihi...tp kna rajin la...amal kn mndi herba2 tu bgs jg tu..better lps 1 mon baru ambik jus or gel gamat...mmg luar nmpk bagus tp dlm yg pnting...lg pn dktr pakar prna bg tau sy...risiko czer ni...takut yg kat bah dlm tu...our organ2 dkt2 kulit yg d blh tu akn melekat dgn isi2 kulit yg baru...dats y czer x d galakkn aktif n mkn pa2 yg bole mnybb kn kulit/isi tumbuh dgn aktif x tr kawal...biar kn kulit/isi tu smbuh pelan2...risiko jg mn tau nnt 2nd bby pn ur czer kn...tmpt yg dm jg akn d belah bt kli ke 2 nya...wlu pn dah br tahun2 efek sakit2 n gatal bila mkn yg x sesuai tetap rass tau...

Filla ~ Kasihs said...

perut hitam plus menggelebeh tu memang package yeee.. hahaha.. ko jangan nak emo sangat.. aku dulu macam tu gak.. tapi aku kan dasar pemalas. panik dalam hati je.. usaha takde..hahah... dah lah tak usaha nak mencerahkan dia.. tapi lelama dia cerah balik sendiri.. hahah..ko bygkan yeh, belon kalau ko tiup dia tegang (macam perut masa pregnant) pastu belon bila kecut angin dah keluar.. dia jadi macam tebal lendut-lendut dan kaler pon gelap kan? gitew lah perot.. sok-sok bila perot dah kembali normal dan tak gelebeh confirm dia cerah balik.. ok tak fakta aku? hoi anak nk masuk 3 nie.. ko kena pecaya cakap aku! hahah

Chooyaya! said...

lina : so far i mkn sehari sebijik, ok jer.. alhamdulillah x bentan. maybe btol kot ikut ketahanan bdn masing2. yg penting kena study bdn sendiri.apa yg blh n tak blh dimakan.

Chooyaya! said...

nuwul ; apapa je yg org rekemen kaksu akan guna. heeeeeee. tq nurul!

Chooyaya! said...

qaseeh hatiku : mak seram plak baca ni ha... yg kerak itam tu boleh ilangkan eh? baiklah. akan dicuba...!!

Chooyaya! said...

filla : berapa lama plak nak ok tu? siyes nampak perut mcm tu aku xde mood kot nak main pondok2. haha. acaneh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...