Wednesday, January 2, 2013

Bila Baby Kembong....

Assalamualaikum.....

Masih lagi bersiaran langsung dari KL. Eh tak. Jengka. Tengok Mak Lampir dah tak dapat beza KL ke Jengka sebabnya kurang tido woh! Actually dari kampung ni ha. Sejukkkkkkkkk jer dekat sini... Sejuk macam lain macam la sejuk kampung ni, susah nak explen macam mana. Itu mungkin salah satu sebab kenapa Shein Iskandar kena kembung kelmarin dengan semalam.

Kelmarin, start pukul 3 petang Shein dah menggelisah. Lepas mandi petang, dia menyusu macam biasa and tidur. And start pukul 10 malam sampai la pukul 3 pagi, dia dok merengek jer. Hadoi la.. Susah hati I. Bila Mak cek perut, rupaya dia kembong.

Cepat-cepat tuam perut dia dengan kain panas, pastu urut perut, belakang, betis dengan keting dengan minyak telon terus dia kentut... Alhamdulillah keluar angin. Cuma dia nak berdukung jer la... Maybe suka kot dok rasa body heat. And pukul 3.30 pagi dia tidur jugak. Lega hati I.

Tapi tak habes kat situ eh? Esoknya dari tengahari sampai pukul 3.00 petang dia merengek  lagi. Mula la Atok dia dok menyanyi.... 'Kenapa la Shein ni jadik macam ni. Kesian dia... Bla bla bla.. Balik la KL jumpa Doktor dia... Bla bla bla bla Atok sedih bla bla bla bla'. Haih.

Membantu sangat la Mak time ni kan? I dok google and kata memang biasa la kembung bagi budak-budak kecik. To be frank, menjadik Ibu muda (Muda ker?) yang baru ada anak pertama and takde pengalaman macam I ni, nak handle baby kembong pon rasa macam a big task for me. I juz need support jer... Kasik I kata-kata semangat. Yang Mak I ni ha dok risau lebih-lebih. Time dukung tu, dok bercakap jer.... Kesian lalalala. Kenapa lalalala. Sampai I sendiri rasa nak terbang balik KL and nak jumpa Doktor jam-jam tu jugak.

Well, I tau Mak risau. But macam mana eh nak cakap? Risau dia yang belebih tu buat I down down down down and tetiba rasa helpless sangat. Dengan Saz jauh. Pastu pulak kata Mak doktor klinik Jengka ni check kadang-kadang sambil lewa and kalau masuk Hospital Gomen nanti baby tak sakit dikatanya sakit sampai cucuk wayar sana sini. Habes acaneh?

So, demi membuatkan risau Mak berkurangan, petang semalam I bawak jugak Shein pergi Klinik Fadzillah. Kata Doktor tu, baby memang kembong sikit... Dia merengek semua tu pasal rasa tak selesa. As long as dia kentut, berak, kencing, dah ok dah..... So, elok la sikit Mak I petang semalam. Dia kata, bila dia dia dengar sendiri Doktor cakap macam tu so dia rasa lega.

And tup-tup malam tadi, lepas bangun menyusu pukul 1 pagi, Shein meragam sikit. Kata Mak perut dia keras and start la menyanyi lagi. @_@ Nak nanges dah rasa mendengar Mak becakap kesian kesian kesian. Why why why. Ya Allah jangan la Engkau uji cucu aku macam ni dia baby lagi and so on T____T. 'Balik la KL dik, bawak Shein jumpa Doktor. Mak tak sanggup tengok Shein macam ni'.

Pastu terus la whatsapp suami. 'U, datang ambik I sekarang. Shein kembong la, I risau. Jom la bawak dia jumpa doktor dia cepat'. Well begitulah I. Asal Shein meragam sikit, call Saz suruh ambik. Gaya macam KL-Jengka tu Shah Alam-Ampang. But Alhamdulillah, Shein lepas dapat tido, dia ok jer. Bangun menyusu macam biasa and tidur balik. Atok dia pon berdengkor angin macam biasa.

TAK PUAS hati lagi. Demi membuat Atok dia lebih bergembira, I call nurse Klinik Kesihatan Jengka ni and ask them to come over and check condition Shein. Sama jugak. Kata Nurse tu, jangan la risau lebih-lebih macam ni. Shein ok. Dia cuma kembong sikitttttttttttt jer. Urut perut kaki belakang dia and dia akan ok la sendiri nanti.

So begitulah setakat ni. Kot jap lagi pukul 3 petang dia meragam, Atok dia suruh balik KL lagi, I tabah jer la. Mak tu risau kemain kalau pasal cucu dia. Nak pulak ni cucu pertama belah mertua. Cucu tunggal dari anak tunggal. So dia rasa bertanggungjawab lebih la. Kata De dulu, Mak memang macam tu. Time anak De kecik-kecik pon, Mak macam tu jugak. Dia bukan nak merisaukan kiter tapi kerisauan dia pada cucu ini membuatkan kiter risau sama and down to earth. Eh bukan. Down. Paham tak ayat ni?

Baby Mama yang behave. Jarang lagi Shein nangis sampai keluar suara cirit. Biasa dia merengek jer... Ala manja manja Mama. Ge a good boy ok Sayang?


Antara petua dan cara yang I dapat dari hasil penelitian (amboi) dekat Internet. Bila baby kembong kiter kena urut perut, belakang, betis, keting dan kaki guna minyak telon. Dukung dia and jalan-jalan. Bagi dia dengar bunyik yang berulang macam washing machine tu and bagi Gripe Water, InsyaAllah nanti kembong tu akan berkurangan, Jangan lupa burp kan baby setiap kali lepas menyusu.

So, I nak tengok and pantau condition Shein harini. Hope doing well la. Risau dah sangat ni. Mintak tolong sesaper yang ada anak ramai and dah face problem yang sama or worse supaya memberi kata-kata semangat dan peransang pada I. Kot kalau ada petua lain please share yer? I tetiba jadik lemah dari segi emosi. 

Ok. Dah time Shein menyusu. Nanti kiter borak lagi.

Lots of love,
Mama Shein aka Mak Lampir

-EnD-

14 comments:

cik puan apel said...

Cer try pakai/sapu minyak kayu puteh (cap ayam) everytime lepas mandi or tuka diapers.Sapu kat area pusat(bau dia mangi taw).Amalkan hari2Insha Allah...Alhamdulillah da masuk 2 baby ni,dedua xpenah lagi kembung perut n barut perut pun tak payah pakai ^_-

Anonymous said...

kak su jgn risau sgt la...biasa la baby kembong...jnj kencng,berak..myusu ok...
ni petua mak sy bg nk elakkn kembong...baju2 baby jgn direndam lama2,basuh je trus...
lg 1 bagi baby tido meniarap,jgn letak bantal ye...
tp jgn biar lame2...n kita ubah2 la kepala dia sbb kecik lg kan...x pndai dia nk angkt ubh sndr...

aisha said...

hi.. ala sian baby.. kembung just urut je la ubat dia.. kasik angin kuar.. bertabah la ek...

by the way, nak tanya, ok ke pakai bengkung moden tu? dia tak berlipat2 ke bila duduk ke apa ke? tak sakit tempat cser tu? anak first dulu kita tak berbengkung ke apa sbb cser kan and kena marah dgn misi sbb pakai masa tu..

Anonymous said...

slm kak su.. kanmen atok shein gelabah ye. hrp kak su btabah. bby kembung mmg wat bby x selesa. kak su kerapkn sapu miyk telon tu kt bby shein k. utk bby boy ni paling penting kena jaga "bird" dia. kite kena rjin tuam utk mgelakkn tjadinya pasang surut tu.. kak su leh google psl ni k. sy pn pnh rse mcm yg kak su rsa ni. mmg rse down bila xde org yg bg semangat bila de prob dgn bby. ingt je yg selagi bby mnum HANYA susu ibunya, xde pe yg perlu d risaukn. klu shien face prob x berak mcm kes ank ke-2 sy yg x berak almost 2 weeks, kak su jgn risau. selagi bby kentut2 n perut dia x mgeras, it's normal! klu x caya, g jmpe doc pn doc akn ckp cmtu selagi bby HANYA mnum susu ibunya shj.. enjoy ur moment kak!

Wawa said...

baby mmg cepat kembung kalau mama nye makan mende berangin...tapi rajin2 sapukan minyak (saya dulu guna yu yee), pastu kaki die tu wat kayuhan macam naik basikal...lena la nanti...:)

fiza zasmi said...

kak su jangan risau.. biase baby dalam pantang mmg camtu.. ;)baby fiza dua dua dalam pantang mmg start nanges dari pukul 12 sampai pukul 5.. abes je pantang 44 hari relax aje tido, nanges nak susu je, dapat susu tido smpai pagi.. :)

Nadia Ozizi said...

Babe...sama je ur experience ngan I w Zayd last 2 years...lagi horror ngan my own mom jenis yg Tak ikut pantang and jaga new born baby pun x sure...down yg teramat! Nak BF lagilah stress....sampai my milk x kuar...and I bentan 3kali ker 5 kali x ingat....lucky x meroyan dibuatnya -___- but don't worry after 30days baby shein will be just fine!! Trust me...it's the first 30days yg horror... =D

eray said...

ade yg share, belah dua biji lada hitam, pastu letak kat pusat die, insyaallah hilang kembung

http://welovesusuibu.blogspot.com/2012/12/dulu-anak-tak-nak-makan-kini-makan.html

Noorshella Jaapar said...

sala kak su,

kak, baby kembung perut tu biasa tp jgnla selalu sgt kesian, klu kta yg bsar ni pun rsa xselesa apa lg klu baby kn,mngkin ada bnda berangin yg kak su mkn,klau aku dlu, bila mau mkn bnda yg mcm ada unsur2 angin skit nnek sruh usap skit makanan tu dkt pusat sndri n pusat baby smbil selawat n niat supaya baby xkena kembong bperut tp aku malas mau buat gtu so aku xakan mkn apa2 yg berangin. bird dia paling penting kena jaga kak, bila lps dia berak akak sapu guna mnyak kayu putih stat dr ari2 dia, urut menaik n dua belah paha dia pn sma urut cara mnaik, then sapula dkr lutut n tumit dia n jgn lupa sapu skit dkt ubun2 dia insyAllah xakan kmbung perut. aku faham perasaan down kaka tu sbb aku pn pnh rasa gtu smpi curi2 menangis dlm toilet sbb sgt stress. its ok kak semua tu normal, tp ingat ah kak baby boy klu dlm usia2 gini bird dia sgt pnting utk d jga, org tua2 ckp biar baby xmandi yg penting bird dia terurus.ermm kaka tauka petua pakai senduk bulat tuk elakkan pasang surut dkt bird baby tu?

Anonymous said...

mak su (cheh..mcm kenal sgt nih),
baby mmg akn kmbong..itu normal. kalo x kembong..itu yg kurang normal(kot). hehe. Pemuda (petua utk org tua, u muda)utk kiembong nih..try layur daun sirih ats api..bg pns suam2..then tuam kat perut baby. kalo tido..bg meniarap..tp kena berhati-hati di jln raya..takut dia xleh nak pusing kpala. then try guna minyak wangi kasturi syifa'..bau wangi, n bole kot wat cam jauhkn bnda2 yg x sepatutnya.selamat brpantang mak su!
dr : bdk men paintball yg bc blog mak su..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Yana tak tau nak advise aa, takde pengalaman just boleh doa Shein cepat okay. comel je muka tidur

Sharika Lincoln said...

Shein kan baby boy ...mesti lah nak tunjuk suara hero kat mama hehehhee.....fuh sabar mama u can do it....relax and trust me now su mmg rasa cm hari-hari nak nyayi lagu ni " cepat lah besar wahai hero ku"....hehehehe cm ika dulu...tp x per nanti dh besar skit you will get used to it....pastu rasa besh besh besh sangat....lagi double best dari best sekarang...

Intan said...

assalamualaikum k.su. baby kembong dalam pantang perkara biasa. macam anak saya dulu pon cenggitu jugak. asaal malam je kembong. memang stres nak-nak kita yg 1st time jadi ibu nie. dgn takde pengalaman, anak pulak nangis serba tak kena sebab kembong, memang jadi tak tentu arah, tapi alhamdulillah, mak saya ok jer. dia takdelah kata ape..dia tolong urut anaka saya macam yang mak k.su buat tue. mmg itu jelah ubatnya. anak saya dulu, grape water tak jalan, ubat kembong tak jalan, pendek kata apa petua yang orang bagi semua tak jalan. katanya, memang "pembawakan" dia dalam pantang cenggitu. alhamdulillah, genap je 44 ari, kembong dia pon hilang macam tue jer kak su. so, janganlah k.su risau sangat. takde apa-apa pon sebenarnya. urut jelah perut, belakang, betis, keting macam biasa. itu je ubat yang terbaik untuk hilangkan kembung budak dalam pantang berdasarkan pengalaman saya :)

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Bby mmg mcm tu..n bla 1st bby lg la kta risau n was2 sgt kn....dun wori!!!...np bby ble jd mcm tu tba2...cba pikir2 apa yg ur mkn baru2 ni..atau cuaca d tmpt baru dia x sesuai...ata klu bby boy takut kna angin pasang...yg org pngil burut if d cni....dkt ctu pnggil apa dunno...cek dkt ari2 bby tu...besa burut tu depends jg la keadaan nya ada sipi2 shj...ada yg teruk sgt..besa rasa x selesa tu atau sakit tu dtg if air psg...kna cegah awal2 sblm mnjd...cari tkg urut yg pndai...

Kepala bby yg lmbut tu jg mmbuat kn bby mudah masuk angin..klu bby sakit perut or sakit mn2...bumbunan(we call hee ike dat)...akn te masuk ke dlm.ckit...tanda2 bby kmbung perut yg serius tinguk tahi bby...if kaler ijau2 kompom bby kembung...byk petua lg...ank2 da bsr...byk yg da lupa...hihi...tp petua dr awal yg my mum slalu bt....putus shj tali putus 1/2 bj lada itam n putih d ketuk2 sumbat dlm pusat tu dlm2...mmg btl my bby x la prob kmbung or angin psg tu..
Pa2 pn dun wori...klu bby nak dukung utk dia selesa n tidur nyenyak bt shj as long as bby x nangis2....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...