Friday, June 28, 2013

Happy Birthday Mak Tok And Dyba! Nak Uweeeetttt !!!

Assalamualaikum.

Semalam lepas balik dari jumpa Dr. Ravi untuk check up I pergi la dekat florist Gleneagles tu untuk carik hand bouquet untuk Dyba and bunga dalam basket untuk Mak. Sebab semalam kebeday dorang. Pastu masa pergi sana tengok hand bouquet tadek. Bunga dalam bakul ada sejenis jer. Bunga daisy gemok tu. Kata orang jual bunga tu, 'Takper, amek jer la bunga dengan buah ni. Untuk birthday pon takpe'. Waklu!

I malas nak masuk shopping mall, tingat dulu masa I carik petals masa nak kawen, I beli dekat Ampang Jaya. Tapi I tak ingat la kedai dia cap ayam ker apa. So I terus la pergi sana. Masa sampai dekat sana, I kata kat Uncle Cina tu, I nak hand bouquet dengan bunga dalam bakul. Kata dia bunga dalam bakul RM80 paling murah. Hand bouquet pon RM80. Pastu I tengok la bunga dalam bakul tu semua buruk-buruk. Hurm... Takper la. Tapi kesian kat Pakcik ni macam dah tua, pastu macam sungguh-sungguh jer dia kan? Beli jer la. Kedai dia pon bukan dalam shop lot tapi dia bukak macam dekat tepi-tepi kaki lima tu jer. Sedih.

Bila I kata I tak jadik, kata dia ok la. Tell me your budget. And I kata RM60 each jer. Dia kata ok, dia boleh buat. Masa dia ambik bunga untuk buat hand bouquet Dyba tu I dah nak kata takper la Uncle. Tak jadik. Tapi kesian. Masa awal-awal dia buat tu dah nampak dah buruk. And masa dia susun-susun bunga tu buat kerja kelam kabut giler. Pastu pulak dekat hujung bunga tu dia tak letak pon span/kapas basah to keep the flower fresh. Haih la... Aku nak menolong sebab kesian, tapi gitu hasilnya. Takperla... Tunggu lagi.

Yang paling best, untuk bunga dalam bakul. Dia ambik bunga dalam bakul yang dia dah siap buat kat tepi kaki lima tu je. Bunga kecik-kecik tu. Buruk giler sumpah buruk. Dia ambik lima kuntum bunga lain yang besar pastu dia cucuk and bagi pada I. I kata, I taknak ni... Sambil buat muka. Dia kata, its ok. I make another flower for U. Chich flower U want? Roses? I pon kata ok. Roses. Masa dia start buat kerja dia tu, I tengok, I dah tau. Ni memang hasil dia buruk ni. Sekali yaaaa betoool! Dah la roses dia tak fresh and almost kembang siap petal jatuh-jatuh. Pastu I tengok dia gubah kelam kabut, memang hasil dia menangis dalam hati.

Tapi sebab kesian. Beli la jugak. Tapi kesian tu dah jadik tak ikhlas. Serious ni la first time I tengok orang gubah bunga buruk macam ni. Tu tengok jer la gambar dekat bawah tu. Bukan macam bakul bunga. Tapi macam semak. Kalau takat cucuk-cucuk huru hara macam tu aku pon nak bukak kedai bunga. Uwaaaaaaa. Tak puas hati giler. Tapi bila Mak kata, 'Bunga Mak cantik... Dalam bakul kaler merah hijau. Lagi cantik dari Bapak punya. Mak suka'. Terus I rasa lega.. Takper la. Mungkin orang-orang tua ni tak pentingkan pon cantik ker tak, tapi effort kiter tu yang penting.

Tengkiu Mak... Tengok air muka dia masa cerita dekat I pasal bunga tu, I feel a bit relief but sumpah Pak Cik Cina Kedai Bunga Cap Ayam Tepi Jalan Ampang Jaya memang I banned U! Kalau nak meniaga tu biar la ikhlas sikit. U tak rasa bersalah ker jual bunga yang macam tu pada customer? Dapat plak customer jenis diam hati agar-agar macam I ni memang makanan dia la. Kesian punya pasal. Skarang ni hapah pon tak dapat. Konon nak dapat pahala sebab tolong ongtue meniaga tapi dah kalo membebel macam ni terus pahala kena tarik balik. Haha.


Tenkiu Huda sebab buatkan Maltesser Cake yang super duper sedap ni. Shein kemain meleleh ailio tengok kek tu. Nak la tuuuuu..... Tapi I tak bagi dia pon. Tunggu besar sikit ok Shein? Untuk Mak. Selamat Hari Lahir Yang Ke 18! Semoga panjang umur, murah rezeki and bertambah kayeeeeeee. Mak....... Nak uweeeet!!



Yang ni pulak untuk Dyba. Tu. Tengok la hand bouquet tu. Sedih kan? Dekat kek tu I suruh Huda tulis, Happy Birthday Dyba Cantik. Pastu Intan marah. Kata dia naper Dyba Cantik. Tulis la Dyba Comel jer. Haha. Nak terkeluar bijik mata dia jeling I.


Pastu macam biasa la. Birthday Dyba tapi bunga Intan pegang setiap masa. Sebok Dyba nak tiup lilin, dia pulak yang duduk tengah nak tiup lilin sama. Masa Ira rakam video untuk Dyba, yang paling banyak cakap tentulah Intan. E! Tengok jer la dalam gambar ni. Biasa birthday girl duduk tengah kan? Tapi tengok la sendiri siapa yang duduk tengah tu? Haha.

But, dalam tak puas hati hasil bunga yang macam giler tu jer tapi bila tengok both of birthday girl happy... I rasa lega... Takper la. Lesson learned. Lain kali kalau nak kesian dekat orang kena la berpada-pada. Tak boleh la nak main kesian jer kan? As long as semua  orang pon happy... Dah cukup buat I happy.... (For this time)

Selamat Hari Jumaat semua... :)

-EnD-

4 comments:

nurul said...

kalau camtu i pun boleh la bukak kedai bunga. kak sue mesti beli kan sebab i boleh buat elok sikit je daripada tokey tu hahahha.....=)

Anonymous said...

Salam Bu, nak tahu tak sebab apa jadik lagu tu skang ni kan orang Melayu dah boikot Cina yang Bu gi jugak beli kat kedai Apek tu naper he he he. Skang ni kan bu orang Melayu dah x de perasaan kesian langsung dah kat orang Cina. Akak yang hati agar2 macam Bu pun skang ni dah nekad dah BCL BCL. Seboleh2nya skang ni orang Melayu kena beli produk keluaran orang Melayu melainkan benda tu ada yang orang Melayu x keluarkan itu pun Kerna Terpaksa la.ABTO.

p/s : Memang btul Bu x cantik bunga tu. X comel macam Bubu.

Anonymous said...

anon kat bawah ni racist, tu sebab malaysia x pernah aman. nasib chooyaya x mcm anon nih, masih ada simpati atas dasar manusia, bukan atas dasar kaum!

Anonymous said...

anon 12.55 bukannya racist tp sekadar nak mengingatkan org melayu. cer tgk iklan kerja sekarang cleaner pun nk kn pandai ckp mandarin apa kes?.Bak kata seorg tokoh agama tu kalo org cina dgn perangai kecinaannya, india dengan keindiaannya takkan org melayu masih nk mendiamkan diri. dlm maksud tokoh sorang ni wpun dia bknnya org melayu pun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...