Friday, September 13, 2013

Puting Susu

Assalamualaikum.

Salam hari Jumaat semua. Kalau ada yang perasan and sempat baca entry meroyan I semalam mesti pelik apesal entry tu dah takder. Takpe la. Taknak cakap pasal tu dah. Forgive and forget cuma I nak mintak semua yang baca blog I ni and rasa macam nak komen guna nasty words tu tak payah la eh? Tak baik. Sebab I pon ada perasaan jugak. 

Tak baik nak judge people yang kiter tak kenal pon. But mana yang dah terlepas tu takpe. I maafkan. Kalau tak suka I pon simpan je dalam hati. Sebab nanti kalau komen jugak and buat I terasa dah free free je dapat dosa kan?

Mana yang dah terlepas tu takpe. I maafkan. Tipah ke. Anon ke. Semua I dah maafkan and I pon nak mintak maaf kalau dah buat korang menyampah ker apa. I tau and sedar manusia tak selamanya diaatas tapi apa yang I diatas pon I taktau la. Bukan artis pon aku ni yang nak treat macam tu kan? Hahahaha.

Anyway. Semalam 12.9.2013 Shein Iskandar dah 9 months old. Dari hari kehari adaaa jer menda baru yang dia nak buat. Merangkak dah. Berdiri 4 saat dah. Memanjat dah. Berjalan jer belum lagi and puting pon belum tukar lagi. Still guna yang lubang new born.

I ada baca pasal puting. Kiter sepatutnya guna puting yang sesuai mengikut umur  baby sebab kata la baby umur 9 bulan but guna puting yang untuk new born, lubang dia kecik. But suction dah kuat. Nanti tak bagus untuk jantung. Sebab suction dah kuat kan? Kaedahnya macam kiter minum air milo mcd pastu tengah minum tu kiter picit straw.(macam penah buat je? Hahaha) Kan ke payah kan nak isap? Lama2 sedut pon macam semput. So sama la macam baby and lubang puting.

I pulak bijak sangat. Sepatutnya I bagi Shein puting by step. Tapi dari puting new born terus I bagi yang 8 months plus punya maka Shein tak biasa and habes meleleh susu and dia pun tersedak sebab flow susu laju sangat kan? So now I guna balik yang new born punya puting.

By this week I akan try change to puting yang 3 months plus punya. Nak tengok dia macam mana. Risau jugak kalau small thing macam puting ni sebenarmya bagi effect pada baby kan? Kalau ada yang nak share pendapat boleh share dekat sini pasal puting and baby. Nanti I share dekat entry lain. OK?

So sekarang ni puting Shein yang dah ada 4 tu nak buat apa eh? Simpan sampai Shein unur dua tahun la nampaknya baru boleh bagi. 

-eNd-


Happy nine months old Shein!









13 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Happy 9m Shein.. puting tu cuba kaksu tukarkan tiap mgu sampai 9m punya. kalau nak tgu sampai 2y kot2 masa tu Shein tak membotol lg dah. boleh let go je sementara masih baru ni

Mimy Hamid said...

9m shien yg comel..teringat kat fayel di umur gini..mcm shien pulak..takpe sue below 1 year ko guna je puting new born tu...nanti dah mcm fayel dia dah blh pegang sendiri burp sendiri...baru guna xl

Ayu sukatiakula said...

guna yg 'X' atau 'Y' lagi senang.. kalu baby hisap je baru kuar susu. xde le risau susu tumpah atau overflow

beta kupu said...

tp satu je lah yg sy heran kan k.su, kalau dah dorg xsuka nape baca n komen lg kat blog k.su eh? *xpaham*

Jan@Afzan said...

Su,

Ok, share puting susu Syahmi.. Memanglah setiap puting tuh ada mengikut bulan, tapi tak follow pun. Sebab bila Jan beli step3, Syahmi selalu tersedak, laju sgt flow rasanya.. So jan guna step 2, wlupun kat situ tulis 3M++..kikiki hakikatnya budak tuh dah 10mths++..

Setp3 punya puting ada je dalam simpanan, maybe bila dah 1 year, tukar..hahah. Tgk lah kemampuan baby..

Shein hensem, nak uwet!

NenetPenne (NP) said...

alaaa terlepas..
actually bukan retis je nak kena diberi layanan istimewa..infact semua orang... no matter u retis or not retis.. kan kan.....

nak komen pasal puting baby, kita tak ada baby, tak kan nak komen puting kita kot..bhahahahaa

A.L.I.N.A said...

sama mcm anak saya yg no 2 tu..dulu masa dia 3mth gigih beli puting ikut umor..alih2 skrg dh 7bln baru guna yg 3mth..mcm saya guna avent 3mth ade 3 lubang..skrg dia minum nestum+susu kena la beli puting utk nestum dia punya puting buleh adjust 1-3 lubang..lubang jenis - ...tu pun minum meleleh abih..

psl entry eksiden k.su tuh..patut smlm saya view xde..huhuh...

Anonymous said...

Ikut kemampuan shein. i dulu pun risau jugak but i fikir if i paksa anak i and dia tak mampu.. nanti tersedak lagi bahaya. so no worries. ikut flow yg shein mampu sedut/control.

honey bedazzled said...

tang mana cheq baca kata boleh affect jantung tu? adoii.. ru sure babeh...

change according to the flow as favour by ur kids.

my baby now 1 year 10 months masih pakai yg 3 holes and nak elak tersedak. she is okay with it

Noorshella Jaapar said...

salam kak su,

semakin hari muka shein macam mama dia sudah ^_^

Chooyaya! said...
This comment has been removed by the author.
Azziah Nawawi said...

shien pakai puting brand apa? anak i pakai MAM. now dah 2y, tp i pakai puting no 3 je. klau ikut flow kena pakai yg kagi besar, but sokay je yg tu pun. laju sgt kang tersedak budak tu.

Chooyaya! said...

honey bedazzled : tang mana cheq baca kata boleh affect jantung tu? adoii.. ru sure babeh...

jawapan

sure or not i am not sure. sebab bukan doktor/pharmacist. baca dekat dalam feed fb forum kesihatan ibu dan anak :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...