Assalamualaikum.
Kesinambungan yang entry pasal ketam hari Jumaat tu, harini
I nak share pasal Udang Gemok pulak. Haha. Jangan kata engko worang, I jugak tersiksa
jiwa. Teringat Udang Galah gemok masak Lemak Cili Api. Makan pulak dengan tempe
and tauhu goreng rangup. Cicah dengan sambal kicap. Memang jawa sejati wa cakap
lu.
Wes Mangan? Haha. Padahal itu jer cakap jawa yang I paham
pon. Pui!
Sapa Ongjawa yang tak makan tempe memang carik pasal.
Kaklong memula nak buat cendawan goreng tepung jugak tapi pasal takder, so
redha jerlah dengan apa yang ada. Tempe and tauhu pon boleh. Biasa orang ada
yang goreng tempe tu macam tu ajer. Tapi I suka yang jenis salut dengan tepung.
Kalau pemalas (Macam I) beli jer tepung tempura. Bancuh macam biasa pastu lebur
jer la cendawan or tempe. Udah. Sedap, rangup dan inzal jugak pun.
Kaklong jenis merajin so dia buat bancuhan tepung tu
sendiri. Dia masukkan serbuk kunyit and
minyak dalam tepung and bancuh dengan air panas. Pastu masukkan jintan manis,
jintan putih, ketumbar yang ditumbuk halus dalam tu sekali dengan garam. Pon
sedap. Cuma leceh ah.
Sambal kicap version Ongjawa. Tumbuk cili padi, bawang putih
and gula. Pastu masukkan kicap manis cap kipas udang and perah limau sikit.
Dah. Haritu Ayang buat sambal kicap sedap giler woh sebab dia tumbuk sampai
halus. I biasa tumbuk memang malas ah. Blender pon boleh. Lagi senang tak payah
nak tumbuk-tumbuk. Biasa kalau makan goreng pisang pon cicah dengan sambal
kicap ni. Pon sedap! I kalau ada sambal kicap lelebih masukkan dalam megi. Pon
boleh.
Pastu lawan makan dengan Udang Masak lemak Cili Api. Masa
haritu Kaklong masak campur dengan kacang panjang. Ponnn Sedap. Mengingkuh makan.
Haha. Takmau cakap banyak. Nak tengok gambar.
Okla. Tu jer nak cerita. Bye.
-EnD-
5 comments:
give me 5 kak su! saye pon jawe sejati ni.. enak ea tempe cicah sambal kicap.. anw kalo arep mangan tempe lagi, meh datang muo (jawe sebut muo bkn muar) sbb mak kite buat n jual tempe.. yummih!! (sitik2 ae iso ngomong jowo) hihihi
Oooooo. iso ngomong jowo la? kaksu iso. tapi sitik-sitik ajer. Nak la mangan tempe. original eh? which part muo? nang endi? hahahah. sesuka je merojakkan bahasa jawa. kaksu biasa rono rene rono rene kat muo sebab bapak e wong jowo jugak. duduk kat serom lapan.
semuaaaaa sedappp.uwaaaaaa T_T
muo neng pt yusof, semerah.. serom je ke? huk aloo meh la balik kg dtg sg gersik mandi kolam air panas.. arep ngomong jowo karo kak sue tp wes lali arep ngomong opo.. muahahaha!! yuhhh sajaan ea rono rene rono rene.. hahaha
udang gemok..udang gemok.. susah nya wat bancuhan tepung versi kaklong saya pilih versi kaksu je, haha
Post a Comment