Friday, October 18, 2013

Ketam Bercili Merah, Ketam Bercili Hitam Air Mata Berdarah (Resepi)

Assalamualaikum..

Tuari masa balik kampong tetiba tekak kwahaja nak makan ketam and udang gemok sebab ada satu orang tu hari-hari cerita makan udang gemok sampai I sendiri jadik teringin. Dulu I selalu rasa yang udang tu ialah satu spesis ulat gonggok laut. Macam sama kan? Haha.

So hari Ahad petang tu I pergi Bandar Pusat sesambil nak jengah Pink Daisy Collection. I bagitau De yang tingin nak makan ketam and udang gemok, kata De ada jual kat kedai sebelah ni. Kedai Frozen. I tengok ada ketam. Sepeket harga ketam bunga tu RM18.00, ok set. Ambik 2 peket. Ada lebih kurang dalam 12 ekor. Tengok udang gemok pon ada. Sepeket harga dia RM27.00. Cukup la untuk sekali masak.

Balik tu terus proses ketam. Kaklong la yang siang ketam. I mana pandai. Makan ketam pandai la. Kata Kaklong not too bad. Tak la segar sangat macam yang baru tangkap but kalau dah mengidam teruk mengalahkan orang mengandung tadek hal.

Kitorang buat dua jenis Ketam Bercili.

Satu Ketam Bercili Merah, satu lagi Ketam Bercili Hitam. Nah gambar! Cakap banyak pon tak guna. Sila jangan jilat screen henpon mahupon screen computer.



Mesti nak resepi kan? Kalau tadek orang nak resepi pon aku tak kira, nak share jugak. Haha. 

Ini resepi I main hentam jer mengikut selera tekak I. Tapi turn out result memang jilat pinggan arr wa cakap lu. Inzal habes. Ketam Bercili Merah resepi by Kaklong. Ketam Bercili Hitam Air Mata by yours truly *flip hair

Ketam Bercili Merah

  • Ketam yang dah digoreng awal (lumur garam and serbuk kunyit)
  • Lada besar blender/cili kering blender (kuantiti mesti mau sama banyak baru colour dia seksi) Kalau merajin blender la asing. Pastu sukat. 2 sudu for each type of chili paste. Kalau malas, lebur jer sekali dalam blender.
  • Bawang besar, bawang kecik – blender asing
  • Cube ayam
  • Sos cili, sos tomato, sos tiram (2 sudu for each)
  • Sebiji telur di pukul manja
  • Daun sup/daun bawang/daun ketumbar
Cara Membuatnya
Ok. Ini petua rasanya memang semua orang tau. Nak apapa masakan pon sedap tak kira la asam pedas ke, mee ke, rendang ke, segala mala tok nenek jenis sambal maka bila menumis mesti mau tumis bawang blender dulu sampai la garing skek baru la masukkan cili.

Bila bawang dah garing skek, masukkan 2 sudu for each chili paste. Pastu masukkan la 2 sudu jugak sos cili, sos tomato and sos tiram. Perasakan dengan gula and cube ayam. Garam bubuh sikit jer sebab sos tiram and  cube ayam dah masin. Ada orang suka manis boleh letak lebih gula. Tak suka letak sikit. Suka hati lu orang.

Pastu masukkan ketam yang dah digoreng awal tadi tu. Ketam tu lumur ngan kunyit and garam jer.

Ok. Bila dah sebati masukkan slow-slow telur yang dipukul. Nanti kuah dia akan jadik pekat and lasssst skali letak la daun bawang/daun sup/daun ketumbar. Ini suka hati la nak masukkan daun-daunan jenis apa. Your choice. Sebab I taknak kalah maka I bubuh jer semua. Dasar!

Ketam Bercili Hitam
  • Ketam yang dah digoreng awal (lumur garam and serbuk kunyit)
  • Bawang besar, bawang kecik, bawang putih, halia – blender asing dengan cili padi
  • Cili padi, sos tiram – blender sekali (kuantiti cili padi ikut nak cirit tahap mana. terpulang)
  • Kicap, Sos Cili, Sos Tomato
  • Air Asam Jawa
  • Cube Ayam
  • Bawang besar hiris bulat or separa bulat
  • Daun sup/daun bawang/daun ketumbar
Cara Membuatnya
Sama jugak. Mesti mau tumis bebawang samapi garing and baru la masukkan cili padi yang diblender dengan sos tiram.

Bila dah agak garing masukkan la kicap kipas udang merah sesuka hati ekau nak sehitam mana. Pastu masukkan sos cili/sos tomato 3 sudu each

Perasakan dengan gula skek jer dengan cube ayam

Masukkan bancuhan air asam jawa. Pastu lebur ketam.

Masukkan bawang besar hiris bulat/separa bulat tu and angkat

Last skali kasik tabor Daun sup/daun bawang/daun ketumbar

SIAP!

Memang mengingkoh la menghadap nasik yang dah disejukkan. I benci giler nasik lembik yang panas. So nasik musti mau sejukkan dulu baru la selera nak makan. Makan ni jer dah cukup. Perrrghhh. Sambil taip sambil air liur merembes. Memang cilakak!

-EnD-

2 comments:

Nur Zulya said...

baru baca tajuk dah telan air liur.lom tengok gambar lg tu.mencik laaaa...hahaha

Chooyaya! said...

hehehhe pahadan muhuker
hahaah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...