Tuesday, January 7, 2014

Berdoa Berdoa Berdoa

Benci la kalau fikir kain yang tak lipat lagi sebab nanti mula la dekat office siang terbayang malam merindu dekat kain dalam bilik macam lagu Noreen Noor. Dok bermonolog dalam hati. Kain kain kain. Haha. Eh. Lupa nak bagi salam.

Assalamualaikum. Haha.

Nko bagi la apa kerja dekat I, kemas rumah sampai berdecip kriut bunyiknya, kemas peti ais, cuci kipas sampai amek AL (Ingat tak Yati? Su, awak cuti kenapa harini? Kiter nak cuci kipas la. Semak tengok habuk) Kah kah kah. Atau cuci toilet sampai tahap celah-celah amek berus gigi lama sebab nak perfect, U  name it baby except for lipat kain. Ya Ampon memang I tak boleh la. Urrrgh!!

Aritu ada kawan kampong tag dekat FB pasal ada satu menda alat lipat kain ni ha, pastu kata Dyba, apa lagi Kaksu, beli la. Senang lepas ni nak lipat kain. Masalahnya tuan puan saudara-mara sekalian, nko bagi la mesin macam mana pon dah kata kalau menda tu kena lipat, susun bagai I hate it ok? Pastu mula la meroyan dalam FB berangan konon I’olls ada Bibik.

Bibikkkkkkkkkkk!! Lipat kain! Hahaha. Sian aku. Konik sangat dah ni.

I siap request dengan Sazli, esok lusa dah ada rumah untuk settle down, I nak satu bilik ni khas letak baju je. Biar besar skek. Senang biar aku hanger je selagi boleh. Takyah nak lipat-lipat. Basuh, kering zuppppp hanger terus. Haha. Dasar pemalas. Sependa asing la. Letak je dalam bakul. Takpayah lipat. I imagine girlfriend I kat kampong, semuaaaaaaaa pon dia nak lipat ok? Sependa lipat ikut kaler. Ko mampu? Kalau I tadek der. Humban je letak dalam bakul. Nak amek, gaul gaul gaul macam nak carik bola pingpong dalam program TV1 dulu, Buka dan Menang. Hahahaha.

I kalau basuh kain, sependa memang asing terus tak campur dalam kain yang tak lipat bak kata Kak Hani Kedai Kakton (Amboi, nama Kedai class nak mampos) Kain tak boleh nak terbengkalai lama sebab nanti laki nak carik sependa tak jumpa nanti kena halau. Hahaha. Ngek!

Kain kat rumah I tu sekarang, kata la kalau letak Shein. Pastu kambus. Memang tak jumpa. Ira kata dekat I, kain dia pon tak lipat. ‘Banyak mana Ira?’ Pastu kata Ira dua bakul. Pastu I kata ‘sikit tuuuuuu.’ Ira tanya, ‘Kaksu banyak mana?’ pastu I jawab. ‘Sebilik’. Hahaha.

Dah la pemalas benci nak lipat kain, Sazli nak tolong pon taknak jugak. Sebab I jenis sakit mata kalau orang lipat kain jenis macam drama tv. Lipat lipat bodoh takyah ada side and lipat atas peha. Kenot. I kenot see. Sakit mata. Nanti susun atas kecik bawah besar kaler campur. Pening. Sanggup aku kunci bilik, pastu lipat diam-diam. Haha. 

Itu namya Belagak Tapi Pemalas. Acaneh?

Itu sebab I tak boleh mintak Bibik (konon la kalau ada) lipat kain, kecuali kalau dia dah kursus dengan GF I macam mana cara nak lipat kain. Ee! Memang bercinta la! I ingat by this week kena settle la jugak. Ya Allah. Aku memohon Kau berikanlah aku kekuatan untuk lipat kain yang sebilik tu. Amin Ya Rabbal Alamin.

-EnD-

 Berdoa berdoa berdoa



9 comments:

Nur Alya said...

berat masalah Sue ni.hahahaa
tak yah lipat la.semua gantung kat hanger je.

Mimy Hamid said...

sep...geng malas lipat kain 2 minggu.aku tak lipat oi...grrr

ieda iedana said...

Epic betul la kak su.
Kain baju kalau boleh pakai buang, LAGIII best. tapayah basuh, jemur and lipat. hahahaha..
tapi rabak la kot asyik nak pakai buang, lama2 duit tadek, mampu beli spender je..

Kak Su kalau jadi amik bibik, kena import GF datang rumah bagi kursus lipat baju. mintak hubby k.su dgn shein sekali join kursus tu. lepas ni boleh berjemaah lipat baju cantik2 ikut standed. hehe

ida pun geramm je kalau orang lipat tak ikut 'standed kita' haha... sebab nanti bila susun tak cantik, rasa macam nak bukak balik and lipat. tapi malas. tu yang lagiii la geram. huhu

Jan@Afzan said...

come on Su.. U can do it!

hahah.

Kan, berlagak tapi malas, mcmana kan? Baik berlagak tapi sakit mata kan? sakit hati lagi...kikiki

chuya - the mother of A's said...

hahaha dulu siap ada beberapa bakul.. baju keje hanger je.. baju jalan pun.. baju rumah 1 bakul.. spentot 1 bakul.. suar2 termasuk jeans 1 bakul... mmg byk gila bakul.. semakkkkkkkk tapi pemalasssssssssssssss... acaner???

QASEEH HATIKU QASEEH said...

cuci celah2 tiles or lntai toilet tu...tak pyh ssh2..guna apa2 sj botol yg bole spray air..isi clorox or watever la asal sejenis..spray celah2 tu..biar kjb...kompom brsih..kilat u..z pyh buang energy berus2 gosok2...guna teknik spray n sapu mnja2 n jirus2 la air shj..putih brseri..cuba n try la

ikafantasi said...

hahaha ngekngok je kak sue ni...sy pon same..smlm setel dh sebakul,hrni ada lg sebakul..malas nak mampos nape ntah..
bila hubby nak tolong lipat bukan main mata jeling xpuas hati..adooyaii

Ibu Dhia Danial said...

give me 5 kak sue.. kite pon malas lipat kain ok.. semua baju kite hanger je mmg gantung.. cume baju anak anak n sepende coli kena lipat..

Haris Zuhaina said...

As Salam Sue. mmg sama lah ngan kami. dedulu mmmg tak boleh klu mr.hubby lipat, tp sekarag dah ok, cos dia dah improve. hat mana seikit2 tu, pejam mata cos bl baju menimbun tak lipat mmg serabut. abaikan ja apa2 yg tak sama/senget2 tu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...