Tuesday, February 18, 2014

The future best restaurant in da house. FIKCLES.

Assalamualaikum.

Huda dengan kawan dia, Alia akan bukak satu restoran dekat TTDI soon. InsyaAllah by end of Mac, restoran dia akan mula beroperasi. Nama restoran tu Fikcles. Nkorang boleh cek FB dorang dekat sini. I’m super duper excited for this! Lepas ni kiter semua boleh lepak-lepak minum kopi, makan kek, makan roti, tapas, spaghetti and many more delicious foods dekat situ. Chill giler. Interior Design pon cool and seriously I tak sabar nak tunggu Fikcles beroperasi mengalahkan Huda dengan Alia sendiri. *Mata pejam, tangan dekat dada. Haha. Poyo.

Soon, I akan share lagi information pasal Fikcles dengan nkorang. But as for now, I share a few photo malam tadi yang I sempat snap (sesambil kejar Shein yang huru-hara nak gomol kucing), yang Fikcles akan letak dalam menu. Ada banyak jenis sebenarnya. Not only this. Malam tadi, malam ketiga untuk test food session. I feel so honored to be Fikcles punya one of  food tester team. Atas dasar apa Huda pilih I, I pon kurang pasti. Kata Huda, I la pengkritik masakan dia paling best (dia kata la). Sebab I masak tak pandai. Komplen pandai la. Pastu request Huda buat kek bubu momot, cupcake sedap nak mampos and a few la nama merepek, itu I la yang mintak Huda buat. If nkorang masih baru dekat blog I ni, boleh klik dekat sidebar. Label Kek Huda.

I dah bagitau awal-awal pada chef dua orang tu. I bukan chef. I tak belajar pasal foods. I bukan food critics punya orang. I’m just nobody dalam foods/restaurants punya industry but I appreciate food so much. Lidah I alert pada rasa. Macam kalau ada yang terkurang/change on some ingredient  dalam menu yang I pernah cuba, I dapat trace. Gitu. Gifted sangat rasa. Allah bagi taste buds poyo pon kira gifted. Aku pon tak paham jugak konsep gifted yang macam ini. Kahkahkah.

So you guys, as for now, this is all I can share with U guys. Motto Fikcles is Bread.Comfort Food. Coffee. Nanti ada sorang Barista hebat, kacak yang akan lead team Fikcles nanti. Ada art coffee and many more. For coffee lover, this is the place. Lagipon TTDI kot? Come on. #havoc kot? Bak kata Intan, kenapa dalam lagu Havoc dia kata macam ni  ‘Nak tackle awek Ampang pakai topi KL kasi senang diorang pandang’. Intan tanya, kenapa bukan awek Seri Rampai? (Dia la tu). Hahahha. Jeles sangat dengan orang Ampang kan? Haha.

Fikcles bukan fine dining restaurant. Chill jer. Lepak, ada class tapi comfort and relex. Restaurant bukan fine dining tapi portion best. Food presentation tip top. Cool ambiance. Kalau kata TTDi jer orang ingat mesti mahal kan? Tak. Its affordable. I promise. Caya cakap ni abang ok? So, that’s all for now. Any updates pasal Fikcles jangan lupa untuk tengok dekat FB dorang. And time to time, I akan update jugak dekat sini. Ok? Ok bagus. Give me five!

Yang ni pumpkin soup with smoke salmon and cream cheese. Every spoon ada surprise. Its a creamy pumpkin puree with caramelized onion at the bottom and beef bacon. Atas tu drizzle with olive oil and Italian herbs kalau tak silap. A very rich flavor. Pumpkin tu is beautifully roasted and ada a touch of cream. As a starter I really recommend this. Heaven.

Yang ni pon sama tapi ada clamp inside. Kalau tak suka salmon. If U suka strong flavor boleh chose this soup instead.

Yang ni is one of the pasta's menu. This one is a Arabiata. Boleh chose nak pasta mana. Fussily, Spaghetti and so on. I suka giler yang ni. Sebab dia ada a touch of tekak Melayu. Ada cili padi U olls. Memang sedap. I never taste an Arabiata yang sedap macam ni. This is the first time. **Angkat topi

Carbonara. U can request nak banjir or nak biasa. I suka banjir. Yang ni Sazli punya. Fikcles punya carbonara tak kedekut cream and cheese. Memang rich of flavors. And mushroom is fresh. Bukan canned punya. Sedap. Sazli komen senang jer. PENGSAN. Over je dia. Haha.

Yang ni is a mix salad. Nama tadek lagi. Aku memandai bagi nama. Haha. Ada fresh olive, a variety of salad. Ada rocket yang sedap tu and dressing is home-made. They prepare from scratch. Healthy and beautiful. 

Yang ni paling win la. I sure this one memang akan jadik favorite menu kat sini. Ikan apa I tak ingat, tapi atas tu ada telur. Serve with salad and pumpkin puree. Beautiful and sedap giler! Chef ni memang brilliant. Macam mana entah boleh cipta makanan sedap macam ni. Tak paham. Its out of my imagination.

Menu-menu lain, later I akan share ok? Ini secoet jer dari menu yang ada. Harga is totally affordable like I sed earlier. Seriously. Memang best! Tapas punya menu pun ada. Maknanya kalau nak makan kenyang sampai terduduk pon boleh or nak lepak-lepak gosip Cik Jah pon tadek hal. 

Dessert? Apa yang anda pernah rasa dengan Huda also available here. best kan? Teringin nak makan apa, datang jer sini. Setel. 

-EnD-





4 comments:

Haris Zuhaina said...

As Salam. nnt nak try. huhuhu dekat jg lah compare kat KL nu.. good job inpector shahab, kasi iklan, kasi komsen :P

Chooyaya! said...

haris zuhaina : hahahahaha banyakla komsen hang. hahahah

eda said...

hoiiiiiiiiiii kasu neh winner neh menu gini !!!
kita abaikan la restoren sushi kat shah alam tu hehehe ...
tak sbrrrr !!!!!!

neh area mane neh kedainye .. nak g jenguk gak hehehe

Chooyaya! said...

eda : ni dkt area mukhsin tu. ala. area2 eda jer kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...