Tuesday, March 4, 2014

Review Konsert Teaterikal Suara Kita (Part II)

Assalamualaikum.

Thank you Papa Bubu sebab tak pernah missed bawak I pergi Istana Budaya each time ada Awie since 2009 sampai la sekarang. Semalam kitorang tengok Konsert Teaterikal Suara Kita. I excited giler. Sazli apatah lagi. Tapi kurang sikit la mood rock dia tu.

Lain mood macam nak tengok Konsert Wings Opera Hidup (2011), Konsert  Awie & Ella (2012), Konsert Rockestra Wing (2013). Itu seminggu sebelum konsert dah muka garang and cakap pon nak jeling-jeling Lu Apa Hal Bro? (kah kah kah), rambut dah tutup muka, suara dah serak basah. Nak amek mood rock kata kau? Kah kah. Konsep rock tu memang kiter semua kenapa paham. OK?

But this time, I la yang excited. Sebab Sazli kan layan lagu Awie jer. Ziana Zain dengan Erra punya lagu dia nganga statik je. Macamkan paham. Bila masuk chorus baru oooooooooo. Lagu ni ker? Tabah jer la eh U? But yang penting, kiter memang always support mana-mana Konsert/Teater Awie dekat Istana Budaya. He is superbly talented entertainer.  Tiket punya price pon dah boleh beli Celine Phantom. Kan Lia? Ko jangan nak macam-macam eh ongkaye? Takde beza pon Gucci Outlet dengan Boutique (Tetiba).

Kitorang tak pernah missed lagi mana-mana yang Awie performed dekat IB (dah dua kali ni bagitau). Kalau teater, dari Cuci The Musical (2009), Cuci The Musical 2 (2010), Lat Kampung Boy Sebuah Musical (2011), Cuci The Musical Last Kopek (2012), and Supermokh (2013). Yang Bapak belanja pulak Konsert Jamal Abdillah (2011).

Ok. Panjang benar intro. Padahal nak review pasal Konsert Teaterikal Suara Kita je. Haha.

Overall if korang tanya pendapat I, berapa bintang I bagi. I bagi 3 star. Stage, performance memang tak dinafikan best. Suara Erra memang best la. Dia dah la cantik macam pwincess pastu suara dia amazingly lemak merdu. I suka. Awie? Memang tak boleh nak pertikaikan lagi. Memang best. Ziana Zain pon suara power giler baby. Bukan senang tau nak perform depan orang? Suara sedap, lakonan bersahaja, mistake yang boleh cover. Dorang memang truly berbakat. I know bukan senang nak menyanyi and berlakon live at the same time.

Tapi… I rasa macam ada kekurangan dari sound system. Ada part mic Ziana Zain tak dengar. Macam takder function dalam beberapa saat. Awie pun macam ada kurang. Susah nak explen but basically its all about the sound system. A big different time Ella & Awie. Mic Ella macam best giler. Suara dia terang bergema-gema. Ni suara Awie I tengok macam nak tenggelam dengan music. Pastu Ziana Zain, banyak kali macam nyanyi tak ikut queue music. Stressed I. Sambil dia nyanyi, I pulak yang pegang telinga nyanyi sama sebab nak tolong nyanyi ikut queue.

Banyak kali. Bukan sekali. I taktau apa masalahnya. Dia tak dengar ker, ada communication problem dekat ear phone dia ker, or dia tak dengar music ke, I have no idea. Tapi sedap la suara dia. Memang mantap. Cuma tu la. Dari awal nyanyi sampai habes, memang ada dia nyanyi tak ikut queue music. Don’t get me worng eh? Kau giler nak komplen Ziana Zain? Tapi tu la. K Seriously suara dia sedap but if if if la seiring dengan music nyanyian dia, I rasa lagi best kot? Sapa-sapa kat sini yang tau pasal apa yang boleh penyanyi jadik macam ni, care to explain?

Masa rehat, ada this one girl yang buat persembahan solo main gitar. Time dia keluar pentas jer, sorang-sorang keluar. I rasa macam lahai. Kesiannya. Dia main gitar pon power tapi again, sound. Macam kurang mantap.

Pasal lakonan Awie, Erra and Ziana memang best. Awie tu paham-paham jer la sapa yang biasa tengok dia berlakon theater, mesti dia selit unsur humor. Kelakar giler. Ada satu part masa adegan dalam Maria Mariana kan? Ada tembak menembak punya scene, pastu dia buat bunyik peciuuu peciuuu time tembak tu. Hahaha.Geghaaaam nak tunjal!

Ada part bila dia salah panggil nama Ziana dalam watak Merah (Patutnya Kasih), pandai dia cover. Ziana Zain pon boleh tahan nakal. Menjadik lakonan dia and Erra pon best! Stage lawa. Semua best. Dorang bawak naik motor besar, bawak naik Ferrari siap atas stage. Ada adegan kejar-kejar naik basikal dalam Sembilu and many more. Sembilu, Sembilu 2, Maria Mariana, Merah and Tragedi Oktober.

Lagi? Costume semuaaaaaaaaa pon lawa-lawa. Makan hati tengok Ziana Zain and Erra kurus, cantik sangat! Ziana Zain punya peha kurussss. At her age, with that kind of body I truly respect. Memang lawa! Baju pon cantik-cantik belaka. Penari latar pon semuaaaaaaaaa best. Masa nak balik, Sazli ajak singgah makan. I taknak. Sebab rasa gemok giler. Tapi tu malam tadi la, ni ha jap lagi nak makan Nasik Arab. Kahkahkah.

One last comment. Masa penutup tu, dorang tiga orang nyanyi and tirai pon turun. And semua orang pon dah keluar. Bila tirai dah naik balik, baru la perkenalkan supporting actor/actress and penari semua. And time tu I rasa Cuma 20% jer yang stay dalam hall. Unlike Theater lain yang pernah I tengok. Orang tunggu sampai habes. I rasa macam less appreciation to them. Acane nak cakap eh? Macam tak proper finishing. Sebab time dorang ada atas pentas, semua orang macam sebok nak keluar dah. Tak sempat nak bagi standing ovation pon.

Kalau lah sound system depa best, most probably I akan tengok dua kali. Sama macam Konsert Awie & Ella tapi hurm…. Sound system. Sorry to say sebab agak mengecewakan. Maybe sebab I put too much expectation on them kot? Macam mana pon, kalau yang tak pernah pergi Istana Budaya lagi, pergi la datang this time untuk support team Awie, Erra & Ziana. I tengok orang lain punya review kata best je. I jer la kot rasa macam ni. Ngengada banyak komplen. So semua orang lekas pergi tengok. 

Tiket-tiket boleh beli direct dekat Istana Budaya or boleh beli online dekat Ticket2U.com

OK? Okbye.

-EnD-


Awww all black dah macam awek jual perfume


 Jumpa Ayang Kamel dekat IB. Pastu I cakap, 'Ayang jom ambik gambar'. Member terus duduk sebelah Sazli. Hahaha. Dengan I la giler! Sebok dok cakap, 'U sekarang main muzik lagi ker? Susah kan nak tinggal muzik'. And I was like, lapan juta kali dah I bagitau Sazli ni arkitek. Grrrrr...


6 comments:

Ann said...

alaaaa...sound xbest mmg kureng la umpphh la hasilnye kate pun teater musical, sound tu main factor..ecewahh...ngade tak pergi tgk..tmpg komen je kite kan..

mungkin dah diperbaiki kot sound tu..ape kate u pergi tgk hari last pulak..kekeke..saje nak hasut ken;p

Mimy Hamid said...

dialog ko ngan ayang kamel hahahahah ko mmg gile sue...i lebiu

Chooyaya! said...

Ann : Taknak jugak tengok. takut frust lagi. tp hope dorang baiki la mutu sound system (or maybe kiter je yg ngada cerewet)

Chooyaya! said...

Mimy : lebiu too mimie. nak uwet!

Superstar Suri said...

you're so pretty! i recognize you from my fb! hehe! xx

Chooyaya! said...

Superstar Suri : Mana adaaaa. U yang cantik! I stalk U punya blog since forever and add u at FB jugak. LOL! Its an honored to have your comment here. X

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...