Monday, April 28, 2014

Apa Nak Buat Bila Accident

Assalamualaikum.

Ini entry serius dan panjang tau? I tengah bengang ni. Tak habes lagi bengang dari Jumaat haritu. Memang spoilt my mood and ruin my weekend je. Hari Sabtu elok dapat berehat bersama keluarga ni tak pepasal kena spend time dekat Balai Polis. Harini sapa mengada-ngada memang kena smack down terus. Tak cakap banyak dah.

So, Jumaat tu. Dari opis, I menuju ke Jalan Tun Razak. Traffic agak slow sebab ada banyak kenderaan berpusu-pusu yang melalui jalan tersebut. Gitu. Ayat buku teks terus. I bawak dalam 40 kmj. Ikut lane paling kiri which paling slow la. Tetiba kedebang! I kena langgar dekat belakang. Terkejut I. Kecut tetep telur segala sebab memang terkejut gile. I slow down kereta and clearly I nampak on my right, ada seorang mamat dah tergolek dengan motor dia sekali sipiiii sangat nak kena langgar dengan kereta dari arah belakang. Kalau dia kena seret ke, memang satu hal I trauma pulak tak pasal.

I park kereta I tepi jalan, lepas tu terus pergi kat budak yang langgar I tadi. Ada ramai orang tolong angkat dia ketepi, pastu ada yang tolong kutip selipar dia and bawak motor dia ketepi. Rakyat Malaysia memang prihatin walaupon most of them cakap laju ko ni bawak motor, ada yang membebel dan jugak marah-marah budak tu.. Namun demikian, saya berbangga menjadi rakyat Malaysia. (Tetiba).

I tengok budak tu tangan dia menggeletar, muka pucat giler. Kesian pulak. I tengok macam remaja lagi. I tanya dia, ‘Dik, cedera kat mana? Boleh jalan?’ Dia cakap ok. Boleh jalan. Pastu muka macam nak nanges. Ok.

Datang seorang kawan dia, ‘Ko kenapa dowh? Dah dah. Rilex. Jangan gelabah. Setel slow-slow’. Pastu I tanya, ‘Laju kan? Kenapa langgar kereta akak?’ Dia cakap dia nak masuk kanan (lane tengah) tapi tak sempat nak elak. Pastu kawan dia nama Padil tu cakap, ‘Situ blind spot kak. Mana nampak. Tu dia langgar’. And I was like, ko ni dah kenapa nak blind spot bagai. Ko tu naik motor kot? Malas la nak argue dengan budak baru tumbuh bulu ni.

I tanya dia, nak setel macam mana ni? I prefer buat police report sebab I’m sick and tired dengan orang langgar belakang, lepas tu taknak report. Lepas tu bila dapat bill tadek duit nak bayar. Kena langgar kali pertama dengan Waja bayar tak cukup RM500, kali kedua kena langgar dengan Proton BLM bayar tak cukup RM200. Pastu ni kata dia, dia nak bayar. I cakap, ‘Dik, bumber ni dah kemek, bonet kemek, mud guard tercabut, lampu retak. Betul ke boleh bayar? Ada RM2,000?’ (I main petik je harga tu).

Pastu kawan dia nama Padil cakap, ‘Ko mana ada duit banyak tu dowh. Report polis la’. Pastu I tanya, ‘Motor ada rodtax dengan insurance? Awak ada lesen?’ Pastu kata dia, ‘Ni motor ayah saya kak. Insurance saya tak tau tapi road tax hidup. Saya ada lesen L’.

I mintak Ic and lesen dia. Oooo tak sampai seminggu dapat lesen. Umur 18 tahun. I amek gambar motor dia dengan number plate, amek gambar ic and lesen dia both side. Settle. I cakap, I nak number hp ayah dia. Dia kata biar dia bagitau ayah dia dulu. Takot kena marah. Pastu I cakap, Ok. Bagitau ayah dulu, tapi report kena buat dalam tempoh 24 jam.

Lepas tu, I blah. Malas nak tunggu lagi. Buat jem jalan Tun Razak tu je. Esok la baru buat report sebab tak merajin I nak redah jem pergi Balai Polis Trafik Tun HS Lee tu. Malam tu I call dia tanya dah bagitau ayah ker? Dia cakap belum. Nanti esok pagi dia bagitau ayah dia. So pagi tu, I call dia dalam 3 kali, dia tak jawab. I dah cakap kat Sazli, kalau dia tak jawab lagi kiter pergi carik dia dekat rumah ikut alamat IC. Tetiba call ke tiga dia jawab. Kata dia, ayah dia dah tau. And dia nak proceed buat police report. Sazli request nak cakap dengan ayah dia, dia bagi number telefon rumah.

Pastu Sazli tanya la ayah dia, ‘Macam mana Encik Yusof? Anak encik langgar kereta isteri saya’. Pastu Pakcik ni cakap, ‘Isteri awak masuk simpang tak bagi signal, sebab tu anak saya langgar’. Pastu Sazli bagitau, anak encik langgar belakang kereta isteri saya dekat Jalan Tun Razak. Dekat jalan straight tu encik, memang takde nak masuk simpang ke apa. Macam ni la, Encik boleh suruh anak Encik buat report. Ikut la nak buat macam mana report tu, tapi kalau sesiapa pon yang langgar, tak kira la kalau isteri saya brek mengejut atau masuk simpang tak bagi signal ke, tapi yang melanggar tetap bersalah. Kalau anak Encik nak menipu Encik pon takpe, tapi Allah ada. Saksi pon ada. Kalau saya buat report and anak Encik tak buat report, polis boleh tangkap dia’.

Terus cakap macam tu. Malas nak argue dah. Lepas tu baaaaaaaaaru la Pakcik to slow down tone and cakap, ‘Dia ambik motor tu tak bagitau saya. Tau-tau balik motor dah rosak. Saya dah belasah dah dia. Tu mesti bawak laju tu, sebab tu motor rosak teruk. Saya ni pencen Encik Sazli, memang takde duit kalau nak bayar Encik Sazli. Saya mintak maaf. Biar anak saya buat report sendiri. Insurance akan setelkan’.

Haaaa. Macam tu kan senang? Ni nak argue buat cerita kata I masuk simpang tak bagi signal. Tak pepasal I geram and hangen satu badan. Dah satu hal pulak nak kena buat report semua. Hesh!

So, Sabtu tu I pergi la buat report dekat Balai Polis Trafick Tun HS Lee. I share dekat sini if ada sesiapa yang accident and nak buat report, apa yang perlu kita buat. Sebelum nak proceed with report pastikan insurance, roadtax kereta hidup. And lesen kiter as well. Kalau lesen mati, kena saman pulak.

  • Depends dekat mana tempat accident. Kalau dekat KL, kena report dekat Balai Polis Tun HS Lee dekat Petaling Street tu. Taktau boleh Google. Or boleh check procedure kemalangan dekat sini.
  • Sebelum ambik number giliran, isi dulu borang kemalangan dekat situ. Jenis kenderaan, model kenderaan, number pendaftaran kenderaan yang terlibat, dimana, pukul berapa. Jangan lupa bawak bersama IC dan Lesen Memandu.
  • Ambik number giliran.
  • Buat report. Sebelum print out, check all information betul ke tak. Number IC yang paling penting.
  • Lepas tu jumpa Pegawai Penyiasat. Biasanya Sarjan. Cerita balik dekat dia macam mana kemalangan boleh berlaku and nanti dia cop slip yang kiter dapat awal-awal tadi and dia buat lakaran jalan kat mana kiter accident.
  • Bawak slip tadi, pergi pulak dekat parking untuk ambik gambar kereta yang accident tadi.


Sebab I buat report hari Sabtu and tempat collect report cuma bukak office hour/day maka harini  I kena pulak pergi sana untuk ambik report. Eee. Bengang je. Tahu tak nak pergi sana tu jem musibat segala? Bengang aku.

Dah siap ambik gambar, ambik lagi number giliran untuk ambik report kemalangan. Biasanya report boleh siap serta merta or tidak melebihi 3 hari bekerja dan rajah kemalangan siap dalam tempoh 15 hari bekerja. Kena bayar sum amount untuk beli report tu.  I tak sure berapa.

Siap urusan dekat Balai Polis.

Now apa yang kena buat lepas dah siap report semua.

  • Bawak kereta kiter pergi ke workshop yang kiter nak repair kereta tu.
  • Bagi pada Workshop salinan polisi insurance kereta kiter, satu salinan IC dan lesen, satu salinan report polis dan satu salinan geran kereta.
  • Insurance yang akan deal dan buat the next documentation.
  • If less than RM10k workshop akan  baiki terus kerosakan or if more than RM10k, Insurance akan hantar Adjuster untuk tengok kereta and value berapa kerosakan semua.
  • That’s all. Semua dah setel and tunggu kereta siap **lompat bintang/goyang dada.


Take note untuk pengguna jalan raya. Be careful dengan pemandu motosikal. Dorang ni kiter bagi jolokan as ‘Raja Jalan Raya’. Dia melanggar or dilanggar, kalau dia jahat and kaki puta alam dia boleh claim kiter yang bersalah. Sebab dia kecik and macam makhluk tertindas. Gitu. Now it depend on Pegawai Penyiasat je la nak tentukan siapa yang bersalah.

If dia cedera, pergi hospital and ada kecederaan mana-mana, nanti dia boleh claim kiter yang menyebabkan kemalangan and kiter pulak yang boleh disaman. Tak adil kan? Naseb baik dalam kes I, budak tu yang bersalah and dia kena compound. Kalau dia putar cerita kata I brek mengejut ker apa, memang taktau nak cakap apa la. Tak pepasal je. Apa pon dik, kalau kau putar cerita akak takkan maafkan dan jawab la kat akhirat nanti.  Ayah kau, polis, kau boleh tipu. Allah? Tak takot neraka?

Kalau ada yang kata I berkira ke apa sebab dia ni budak sekolah and ayah dia pencen tadek duit nak bayar, I nak bagitau. This is not about money, but this is about value of money and pengajaran. Kalau dia macamni, ‘Haaaa, best la macam ni. Lepas ni boleh la bawak motor membaby buta lepas tu langgar kereta orang lagi lepas tu sebab tadek duit nak bayar sebab tak kerja dan miskin maka takyah keluar duit dah.'

Dalam kes I, pepandai la Insurance I buat kerja. Kata la Insurance I nak claim guna Insurance I untuk baiki Snow White and NCB I zero untuk tahun ni and tahun depan, memang amukan singa la. Sebab police report pon keluar kata budak tu yang salah.

Bengang pissed off giler babi la. Please la all motorcyclist. Tau la korang Raja Jalan Raya tapi please la bawak motor elok-elok. Jangan la mencilok seret body kereta orang lain sampai bercalar pastu blah. Kepakkan side mirror, menyelit sana-sini. Please behave yourself will ya? Jangan la nak menyusahkan orang. Sayang la nyawa sendiri and please don’t take others for granted as a motorcyclist. I tau bukan semua orang macam ni, tapi some mental retarded motorcyclist ni bawak motor bukan je membayakan diri sendiri, tapi jugak diri orang lain.

Hope this entry will help anyone yang face the same situation with me. Yang penting kena calm. OK? Kalau kiter dah tau nak kena buat apa, so tadek la terbangang-bangang gabra or drama melayu nak nanges lap airmata dengan hujung lengan baju macam Neng Yatimah.

Apapa pon gua tetap bengang. Dengan pengalaman I kena cium bontot dah 3 kali ni, pastu orang tak boleh bayar and taknak buat report, patut I berkeras je for report. Senang claim Insurance or else kalau taknak report tapi nak settle luar je, baik kena langgar dengan BMW, Mercedes, Audi, Honda segala. Senang cerita. Dah tau dah depa boleh bayar punya. Heh!

-EnD-


Gambar accident motosikal semua macam ngeri. Baik letak gambar cartoon. 

19 comments:

Ann said...

pernah skali kene lnggar bontot kete dkt highwy PLUS..dh la baru2 dpt kete..gabra la jugak kite..

stuju psl Raja jalan ni..slalo kene bile nk kluar simpang tu jenis mls nak stop..main keluar ikut suka je..bajet kte pulak kene elak die...grrr!

Anna Dayana said...

wow! kasi willi sekali..

SyimaSyaz said...

hmm... saya accident naik motor otw nak kerja. husband bawak motor jln straight tapi kiorang kena langgar dengan kereta yang keluar simpang tiba2... and bcoz of that, saya terlantar kaki patah dah 2 bulan ni... nak ajak report polis, org tu tak mau. dia bayar rm500 je with my broken leg... tpi apa blh buat... takdir...

kdg2 bkn salah kami naik motor ni, dah cukup beware.. tp ada lah yg careless pulak. naik apa pun kalau orang lain tak hati2,orang lain jadi mangsa. nasib la kereta orang tu bumper rosak teruk, rosak lagi kaki saya....

last2 kitorang report jugak polis, langgar lari kononnya. apa boleh buat...

Chooyaya! said...

Ann : Kaksu pon pernah jugak mcm tu. Abg Saz brek mengejut. Naseb baik Shein time tu Kaksu pegang. sebab tu la kat Aussie wajib anak letak dalam carseat takot kemalangan mcm ni la.

eda said...

TERBAEK KASU !!!!!
love you so much ...
kasu WIN !!

Chooyaya! said...

Intan : JANGAN CARIK PASAL DENGAN KAKSU HARINI TAU?

Chooyaya! said...

Intan : JANGAN CARIK PASAL DENGAN KAKSU HARINI TAU?

Chooyaya! said...

SyimaSyaz : Kalau ikut kecuaian pemandu kereta tu, kalau awak report polis, dia boleh kena saman sebab cuai. Dah la patah patah kaki, dia bayar RM500 je. Kesiannya. Usually mmg macam ni la jadik kemalangan. Kalau kiter dah hati2, orang lain yg cuai, kena jugak accident. get well soon ye?

Haris Zuhaina said...

As Salam
Sue, nasib lah si Saz tu berkasar awal2.. pak cik tue agaknya klu kita dok main skema "org tua kena hormat" mmg abih la.
Budak2 moto ni masa melaju tak dak pikiaq makpak pun,bila dah melibatkan nak kuaq Rm baru nak igt mak pak
SyimaSyaz: nak b uat cam na. kekadang pada awal2 dah kena report, supaya awal2 lagi mamat tu kena. Tak pa, Allah ada, pas ni Allah balaih balik kat dia na..
Selamat bercuti dan cepat2 sembuh ;)

feena sharif said...

Nasib baek akak sorang kalo ade sheindong maun terkezut trauma dier..

Chooyaya! said...

haris zuhaina : itu la. things happen. tak boleh buat apa dah. la ni tggu la report siap dalam masa 14 hari. sakit la mata dok tgk bumper comot mcm tu

Chooyaya! said...

feena : kalau shein ada tatau la mcm mana nak handle situasi mcm ni. hukhuk.

Syedzain said...

Cik Shima boleh tuntutan melalui peguam sbnrnye...

Unknown said...

Ada x kes insuran cover 5000 jerr..bengkel kata Dio baiki habis 6000..so 1 ribu tu kira kena bayar..saya kena mcm tu..mcm tertipu..

Unknown said...

Ada x kes insuran cover 5000 jerr..bengkel kata Dio baiki habis 6000..so 1 ribu tu kira kena bayar..saya kena mcm tu..mcm tertipu..

Sakinah Ibrahim said...

Ada x kes insuran cover 5000 jerr..bengkel kata Dio baiki habis 6000..so 1 ribu tu kira kena bayar..saya kena mcm tu..mcm tertipu..

Sakinah Ibrahim said...

Ada x kes insuran cover 5000 jerr..bengkel kata Dio baiki habis 6000..so 1 ribu tu kira kena bayar..saya kena mcm tu..mcm tertipu..

sony najmi said...

Nice entry..walaupun agak lama dah berlaku tpi nak dikongsikan jugak la
bulan 2 2016...masa tu dalam perjalanan nak ke rumah nenek nak amik phone...bru je keluar rumah sbb nak turun berniaga..family bisnes macam tu la..dlm perjalanan ke rumah nenek tu..saya terlibat dgn kemalangan...saya terpaksa merempuh sebuah kereta yg masok simpang tak nampak2 lagi org..dah slow masa tu sbb dari jaoh nampak kreta tu nak belok..tpi bila dah nak sampai ke simpang tu..kreta tu tak belok2 lagi...saya pun berhenti la bagi jalan kat abg tu...dlm 10 saat camtu tgok abang tu x masok2 simpang..*hairan la pulak...dah bila saya nak jln..abg tu pown jln jugak...lpas tu terbang dari motosikal...kreta abg tu xda road tax,bawak anak lagi masa tu..hidong koyak...i mean hampir takde hidung T_T got plastic surgery and got 25 stiches at my face...admit hospital 2 hari...yg bengang nya lah...dahla semua pendaftaran kat emergency sendiri yg buat...lpas tu jengok kat hospital pun takde...cakap nak ganti..tpi hanya asap..kalau komen ni pjg2 ni takut la pulak abg2 ni ngantok la pulak...so stakat tu jelah al kisah pengalaman kemalangan pling trok saya...saja nak kongsi..
sorry ye kalau comment pjg ^^

Sugar Free said...

Mak saya kata klu x nak benda buruk berlaku berulang kali..kita kena belajar redha..sbb sesuatu yg blaku tu mesti ada hikmah besar disebaliknya..cuba lah..inshaaAllah bontot awak x kena cium dah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...