Wednesday, May 28, 2014

Rich Oreo Choc Brownies

Assalamualaikum.

I suka giler makan brownies. Tapi dalam banyak-banyak juta-juta brownies yang I pernah makan, to be frank baru 1 je yang betul-betul melekat dihati. Dia rasa rich of chocolate, very moist dekat dalam, rangup dekat atas and sedap giler babi nak mampos. Susah nak explen macam mana sedap dia. Memang stim giler la bila makan.  Kalau korang rajin, boleh la like and check out FB dorang. Nama dia Delico Premium. I ada 3 kali order dah melalui Ira. Tu pon share 3 orang dengan Ira and Dyba sebab brownies dia mahal. RM78.00 untuk kalau potong size cube macam dekat Secret Recipe tu dapat 12. Dapat imagine tak besar mana?

Kitorang mintak dia potong kecik-kecik cube yang kalau satu ketul tu, dapat 4 cube kecik . Paham tak? 1 inch x 1 inch. Boleh imagine macam mana tak? Pernah makan brownies dekat Secret Recepi kan? So sebiji kek tu dapat 48 bar kecik 1x1 ni. Bahagi 3 dapat la sorang 16 ketul = RM26.00, sekali hadap habes 8 ketul. Balik rumah, Sazli makan macam nasik. Setel dalam masa setengah jam je. Haha. Konon nak makan sikit-sikit sorok dekat office taknak share dengan Sazli sebab sayang brownies sedap, tapi I kalau makan apa yang sedap, kepala ingat Sazli je. Sweet giler I sebagai isteri. Untung dia kawen dengan I. Kahkahkah.

I suka giler brownies tu. I memang suka yang without nuts. I pernah makan brownies dekat Delicious, Secret Recipe, dekat hotel-hotel nothing similar like Delico Premium ni. Serious shit. I dah paksa Huda buatkan I satu brownies macam ni and I dah cakap later if I order dari Delico Premium I akan bagi dia rasa. Pastu I paksa dia buat sama macam tu jugak tapi lately Huda memang busy dengan Fickles. Kesana kesini dengan mengandung lagi, tak sampai hati pulak nak tanya banyak-banyak kali. Nanti if Huda dah free and settle down a bit, I suruh jugak dia buat brownies ni. Tak kira. Kalau dia sayang I, dia kena buatkan jugak sama macam ni jugak jugak jugak!

Oleh yang demikian, I plan nak buat my very own brownies la. Tadi I jumpa satu blog ni, dia buat satu brownies yang I nampak macam sedap. Sambil tengok brownies tu, air mata bergenang and  dada I sebak. Haha. Over kan? I ingat kalau ada rezeki dan kemerajinan I nak buat anytime soon. Cuma U know orang macam I yang bukan biasa buat kek ni, nak beli penimbang la, serbuk coffee la, vanilla essence la, baking powder yang guna semua sesudu-sesudu ni macam malas pulak. Sebab dia guna sikit sangat. Tadek ke konsep kedai kek yang jual bahan-bahan buat kek by sesudu-sesudu? Hahaha. Bukan apa, kiter nak elakkan pembaziran kan? So beli apa yang nak guna je. Kedekut giler. Haha.

Nama dia Rich Oreo Choc Brownies. Tengok bahan macam tak banyak. Lepas tu macam senang nak buat takyah guna mixer ke apa. So maybe boleh cuba tapi I ada tak paham macam tepung apa nak guna, serbuk kopi la and ada a few term masakan yang I bongok skek so I dah email dia. Haha. Tak malu je kan? Lantak lah. Check out recipe and gambar brownies tu kat sini.

I harap I akan berjaya! Kalau berjaya nanti I belagak la kat blog macam biasa. OK?

-EnD-



 Rich Ore Choc Brownies By Atie. Recipe dekat sini

6 comments:

Ann said...

waaa...mcm menarik je brownies ni..suke yg basah ckit..yg kering berderai xbape lalu..

aziekz said...

huhuu..asyik citer pasal mkn je..yg mebelos plak tu...kcu jiwa saya

MrDe6 said...

tgk gmbr meleleh ayaqliuq...tp camner sy x brpe minat ngan brownies.. smlm try bt sudahnya bg kat student tlg perabiskan

Chooyaya! said...

Ann : sama la. kiter pon suka yang moist. yang ada kacang suka walnut jer. kacang lain tak suka. lepas tu kena garing kacang tu baru suka. ngada sangat mcm2 syarat

Chooyaya! said...

aziekz : hehehehehe jangan marah haaaaaa

Chooyaya! said...

MrDe6 : Lain kali kalau u buat, u pos kat I ok? Ni email (surayasulatin@gmail.com) hahahahaha (tapi ni serius) kbye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...