Monday, October 20, 2014

Because kiter ialah Mommy yang terpilih. Edisi Shein.

Assalamualaikum..

Shein dah  22 months dah. Kurang 2 bulan dah nak masuk 2 tahun (24 months). Macam sekejap je masa berlalu sebab tetiba je Shein dah pandai mengada-ngada. Makin besar, makin panjang akal and makin banyak ragam. Now makan kekadang nak suap sendiri. Bila suapkan dia suka bukak mulut sekecik-kecik alam lepas tu puas nak berkejar. Naseb baik, dalam kesusahan nak deal nak bagi dia makan still habes semangkok. Makan berat-berat tak suka sangat tapi mengunyah kerepek, maruku itu favorite dia la. 24 hours mengunyah pon takpe.

I pon taktau nak baca apa dia suka makan sekarang ni. Harini suka mac and cheese tapi lepas 2 3 hari buat, dah tak suka. Punya la effort Mak dia yang cantik ni masak sesungguh sekali sesuap je dia dah keluarkan balik siap buat bubble and ketawa macamkan lawak sangat. Memang mencabar nak bagi Shein makan. Yang I perasan Shein malas nak kunyah. So apapa mesti lembut. Ayam goreng ke or apapa pepejal chewy sikit harapan la dia nak makan.

Tapi takpe la, as long as dia mau makan pon I dah syukur. Berat Shein pon ok. Tak underweight or overweight. Kesihatan pon ok. Mild selsema and mild batuk tu ada la sesekali. Takde la macam ada satu masa Shien masuk keluar hospital selang 3 4 minggu. Throw a tantrum pon now boleh tahan. Merajuk nanges tutup muka dengan tangan lepas tu nanges tak keluar air mata pon memang selalu. Bila tanya sapa buat kata dia ‘Abah’. Tapi bila tanya Sazli, dengan lemah suara Sazli jawab, ‘Papa tak buat apa pon Bubu’. Hahahah. Yang Abahnya pon satu. I tanya saje je nak ambik hati Shein tapi dia pulak rasa macam I marah dia.

I perasan Shein ni if dia dengan I sahaja or dengan Sazli sahaja dia OK. Tapi kalau ada dedua, dia macam mengada lebih. Ada je menda yang tak kena. Saja carik pasal nak bingit-bingit. Kang mula la Abah dia stressed. Bila dia throw a tantrum dekat kedai makan or bila pergi mana-mana ada la at this one point rasa macam ‘Dah la. Balik je’. Tapi bila fikir balik, tak elok la macam tu kan? Nak stressed over sangat over baby yang throw tantrum buat apa? Jadik la chill sikit. All is well.. All is well..


Shein memang cool. Selalu breakfast berdua dengan Abah dekat kedai Mamak. Molek je perangai dia kata Sazli. Makan nasik lemak bungkus siap. Tadek sambal sebab dia baby lagi. mana boleh makan sambal (Sebab ada yang tanya naper Shein makan nasik lemak tadek sambal). Proud of U sayang! Proud of U both. Sazli and Shein. Sebab Sazli boleh handle Shein alone dari mandikan, bagi makan and babysit pagi sampai malam, also proud of Shein sebab selalu behave bila dengan Abah.

Ni I share article yang I copy dari FB. Baca la. InsyaAllah lepas tu akan rasa positif especially bagi Ibu-Ibu muda (muda ke?) macam kiter ni yang mudah sangat nak give up bila handling anak-anak.

Sometimes you look at your children, especially when they are loud, active and cranky, and totally embarrass you in public at times, and then you look at other people quiet and orderly children, you just wish your child is like theirs, right? 

- Wrong. 

Every child has their own temperaments and moods. If you have deep faith in Allah, then you remember that nothing happens without His Will. It could be that Allah had planned your child to misbehave in public, to scream and throw a tantrum, because He knows that ONLY you, (yes YOU!) have the immense patience and wisdom to handle them. It's not your children who test you, but Allah is the One who tests you.

There are no perfect kids, because only He is Perfect. Just because your kid acts up in one or two occasions, it does not means he's not as good as other kids. They do have their good and bad days too, just like us. Don't let one or two incidences affect your love for your child. Remember that raising kids is a divine journey, not a destination. People have seen how active mischievous kids grow up to be fine adults. Don't worry, and don't attach your pride or self-worth on your children's behaviors. 

Remember that if you are chosen to parent His Creations who happen to have difficult temperaments, then He is actually raising your status in your parenting journey with your patience and du'a. Just remember, don't let others' judgments, comparisons and comments affect you. 

Because He tests you differently from them, so just focus on treating your children with the best love as possible. They need you most.

- Admin, Umm Anissa, Med.


So, kiter ialah Mommy yang terpilih. Allah pilih kiter untuk ada anak yang macam kiter ada sekarang ni. So jangan emos lelebih and compare anak kiter dengan anak orang lain. Buang terus ayat, ‘Kan best kalau anak kiter elok perangai macam anak orang tu’. Jangan. Sebab kiter tak sedar sebenarnya kekadang harapan yang bukan-bukan pada anak kiter akan  buat kiter frust sendiri je. Buang masa. Baik kiter sayang mereka seadanya. Sebab Allah pilih mereka untuk kiter. Kan?

Sekian kata-kata dari bakal penceramah motivasi masalah Ibu dan Anak.


Yang Ikhlas, 
Siti Suraya

-EnD- 

8 comments:

mush said...

salam, pinjam ayat sket boleh... sebab lama dah nak tulis entri pasal ni tapi tak tau camne nak describe kejadian tu, hehehhe mmg entri yg best....

Suzlin Azreena Nordin said...

terima kasih atas perkongsian. at last, ada jugak yg feel the same way as I am. terasa tak sorang2 jd ibu. terima kasih.

cik allord said...

tq kak su yg comel kongsi montivasi ayat ni ,i'm proud to myself sbb bkn sng nak handle anak yg hyper dan suka tantrum dpn org...clap clap..i love u izzul..

cik allord said...

kaksu,nak minta izin share ayat motivate ni tau..

Chooyaya! said...

Mush : heeee dipersilakan. nak uweeeeet

Chooyaya! said...

Suzlin : always dear :)

Chooyaya! said...

cik allord : ok boleh tp bak meh pengerasnyaaaaa. mintak kat izzul

mush said...

uwet sokmo dye ni...kayo doh kan :p

tq, dah share dah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...