Tuesday, October 14, 2014

New Style Sashimi at OZEKI

Assalamualaikum..

I rasa macam dah 18 tahun tak makan dekat Ozeki. Ni dulu ialah one of my Japanese friend favorite restaurant kalau nak dinner. Duluuuuu waktu tu I tak pandai appreciate lagi Japanese food, sushi sashimi semua ni. Makan pon tempura dengan teppanyaki je. Menyesal! Waktu tu Fuke-San bawak I makan dekat sini sekali dengan Kaklong and Kakyang. Kaseh pon ada dalam syurga sebab tak wujud lagi.

Tingat lagi Kaklong ada makan escargot kot? Ke scallop tempura entah tapi letak dalam shell siput. Besar je siput tu. Macam siput babi pon ada tapi dia dah basuh bersih-bersih la and kaler putih. Hahah. Tapi bukan tempura siput babi cuma bekas yang dia serve tu agak exotic. Tapi jangan risau sebab kiter tak makan pon cengkerang siput tu, ko gile? Hahaha.

Dalam banyak-banyak dish yang I makan, terpaling I suka and teringat (time tu dah boleh accept sikit-sikit sashimi) is new style sashimi. Kalau Fuke-San sebut, niur stai-re sashimi dengan pelat-pelat Jepun dia tu. Perrrrrghhh sedap nak mampos. Dia hiris nipis-nipis ikan salmon, tuna etc macam Carpaccio lepas tu drizzle with garlic chips, scallion, olive oil, pink peppercorn and macam ada rumput rumpai alfalfa and ada rasa masam-masam sikit. Perrrghhhh… Ambik salmon, balut dengan those ingredient lepas tu telan. Rasa bawang putih goreng + salmon and masam-masam kuah dia macam heaven! It just blow in your mouth!!

I memang highly recommended this menu untuk sesapa yang suka makan sashimi. Tak pernah lagi I jumpa Carpaccio/sashimi yang sesedap ni dekat mana-mana restaurant. Only at Ozeki. So sapa nak belanja dinner for birthday I sila buat appointment dengan PA I Intan. OK? Thanks.

-EnD-



New Style Sashimi at Ozeki. Taken from here.


Close up


3 comments:

Izzan Yong Rosdin said...

ala mane cite legoland...

eda said...

hahahaha bak sini duetttt .. baru belanjaaa

lama sgguh tak mkn sashimi neh aduhaiii

Chooyaya! said...

Izzan Yong Rosdin : dah ada kan? heeee nak uweeeet

Eda : jom la eda. ko dah kompang bezaman dah lama tak makan sashimi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...