Friday, November 14, 2014

E X P E C T A T I O N

Assalamualaikum.

Expectation. Harini I nak cakap pasal expectation. 

We love to expect, and when expectation is either disappointed or gratified, we want to be again expecting. This one will always happen. Bear in your mind. Sebab tu kiter tak boleh expect anything. Walaupon kiter rasa kiter dah buat sehabes baik and sedikit sebanyak mesti ada dalam hati kiter nak at least sikit la,..... Something good in return. Kan?

But No. Kiter memang tak boleh expect anything. Maksudnya kalau buat apapa, niat tu kena betul la. Aku buat baik ni aku tak harap apapa balasan. Tapi bukan mudah nak buat ye? Sentut la kalau ada orang cakap dia buat baik and taknak balasan. At least mesti ada macam ni, 'Ok la, aku buat macam ni nanti mana tau bila aku susah ada orang tolong. Kan?' Tu dah kira expect dah tu.

Sebab bila dah expect nanti tak dapat so mudah la jadik demotivated. Dah tak nak la buat baik. Nak stop trying sebab tak guna. Bukan dapat apapa pon. Dapat sakit hati lagi ada. Kiter ni punyalah sehabes daya, sehabes usaha untuk buat semua orang happy tapi bila masa yang we need anything/something or at least kata-kata semangat and kiter tak dapat siap kena bash lagi so morale mesti down punya.

Biasalah. Selagi namanya manusia, bila tengah happy semua pon lupa. Padahal ujian Allah tu bukan bila Dia bagi kiter sedih je, bila Dia bagi kiter happy pon sebenarnya tu ujian jugak. Nak tengok kiter ingat Dia ke tak. Nak tau tak apa yang akan buat kiter sedar? When something happen, tetiba kiter teringat seseorang yang kiter pernah lupakan/abaikan waktu kiter seronok. bizi happy dengan dunia kiter then waktu tu baaaru kiter tau mana kaca mana permata. Gitu.

Most important is, do not rely anything on people. Learn to carry yourself on your own back. People drop you quicker than they pick you up. Don't depend too much on anyone in this world. Because even your shadow leave you when you're in darkness. Kan? Love yourself first, and everything else falls into line. After all, just so you know, you're worth it! (Dah macam tagline L'Oreal) **Kerana diriku begitu berharga. Tetiba.

-eNd-



Yelah! Aku jugak la yang salah. Fine!

3 comments:

MegaImaginasi said...

tawakkal jer

mamabeauty said...

only trust yourself..

Chooyaya! said...

MegaImaginasi : Itu yang sebaiknya...

mamabeauty : Exactly!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...