Wednesday, January 14, 2015

A Montessori List for Sheindong

Assalamualaikum…

Was thinking to send Shein to any Montessori soon. Dia pon dah 2 tahun. We know that bila 2 years old toddler, dorang punya IQ tengah berkembang dengan sangat baik. Rugi kalau disia-siakan. Now is the right time untuk dedahkan Shein kepada pembelajaran yang lebih baik dan bersistematik bersesuaian dengan umur dia. Belajar dengan Maktok and Baba pon bagus jugak tapi sekian dimaklumkan bila dengan Maktok and Baba, Shein akan in charge. Dia la Guru Besarnya. So semua orang kena ikut cakap dia. Manjaaaa sangat. I don’t want that. Takot manja sangat nanti spoil pulak. Marah sikit mengadu Baba and Maktok. Dah tu acane? Mementang la cucu sorang. Nyampah!

Nak belajar dengan Mama memang ok tapi sebab Mama dia pon part-time Power Rangers Kuning, so kekadang dia susah sikit nak bahagi masa. Lagipon cikgu tak professional ni biasa dia hangat-hangat taik kucen. Shein pulak jenis meleset-leset jer macam kucing. Sikit kang nak kiss, sikit kang nak hug. Udah tak jadik kerja. Meh la bergomol je atas katil. Hahahaha.

So now I still survey a few Montessori dekat area Ampang. Nursery yang I hantar Shein sekarang ni more to daycare. So nak expect much dekat daycare pon I rasa macam tak boleh sangat. And dia pon banyak absent dari pergi school. Kekadang sebulan 2-3 kali je pon pergi. Progress yang I nampak is, bila dekat nursery dia pandai la berkawan and mix around with friend. Kata Ika (Nanny), Shein jenis nak berkepit je dengan Ika, kalau Ika masak pon dia sanggup je baring kat pintu dapur. Anjer angat ni! Haha.

Jom check out Montessori yang ada dalam list. And if korang ada tempat nak suggest and nak share experience anak-anak pon ok jugak. I boleh take note. I tak tengok sangat dia punya teaching module macam mana sebab I tak nak put too much pressure pada Shein. Dia pon baru 2 tahun jer kot? Cukup la kalau dia boleh berkawan, dapat recognize flash card, know ABC, sing along and communicate pon dah cukup. Sesuai dengan umur dia. Belajar sambil happy-happy dengan cara yang betul. Sekarang ni belajar jugak. Tapi happy dia macam sesuka-suki jer nak buat apapa. I tengok pulak geram. Haha.

Seram I dengar cerita Dyba. Anak buah dia umur 6 tahun belajar dekat one of this popular Montessori sampai berdarah hidung. Punya la pressure cikgu dia bagi banyak sangat home-work. I pon dengar seram. Kesian sangat. Apa la nak bagi bebudak tertekan sampai macam tu. Kan?

Brainy Bunch

I dah call tadi. Kata dia, untuk session 2015 dorang dah full. But dorang dah open registration for 2016. Dorang offer banyak program which korang boleh check out dekat dia punya website. Bad and Good review I tengok macam seimbang. Yuran dia affordable. Kalau nak hantar full 7am – 7pm is around RM750++, kalau nak hantar kelas pagi 8am – 12.00pm is around RM350. I dok nampak nak hantar Shein yang kelas pagi sampai tengahari tu jer. Petang Baba and Maktok boleh come and fetch him. If nak extend sampai petang dorang charge per/hour plak.

Location pon tak jauh dari rumah. Depan Ampang Point tu jer. So nanti bebila I nak ajak Sazli tengok tempat macam mana. Kalau ok, 2016 dah boleh masuk sini. Brainy Bunch ni is International Montessori. So communication is in English. I tengok dia punya Elementary Fees (Termasuk Sports Day, Field Trip, Graduation day) campur-campur semua is around RM6,000. Sila pengsan sekarang.

Brainy Bunch - Follow your child's Fitrah :)



Uniform Brainy Bunch

Smart Reader Kids

This one location dekat dengan rumah I jer. So location is Ok. Annual and monthly fee’s boleh tahan. Tak mahal sangat macam Brainy Bunch. Kalau macam umur Shein, Monthly fee’s dalam RM350/sebulan. Mahal lagi sekolah Shein sekarang. So rasanya kalau nak masukkan dia dekat Smart Reader Kids ni tadek masalah. Tadi I call, cakap dengan cikgu dia. Kata dia, dia suggest for first 6 months if I nak shein good in communication, able to read ABC and flash card, kena la hantar dia full day.

Rehat tengahari sejam. Lepas tu sambung kelas. Yerrrlaaaaaaaaaaaaaaaa tu. Kot anak aku nanges guling-guling tak cukup tido ke, menjawab la korang nanti. Hahahahah. I dengar tadi terus cakap, ‘wowowo Miss, I don’t want to put Shein into that kinda pressure. He just a little baby’. Pastu terus dia kata, or, after lunch and nap, that is their option. Nak belajar boleh, taknak pon takper. Terkejut jugak I dengar awal-awal tadi. Dah la dia kata nak masukkan Shein kelas yang 4 years old. Hahaha. Nanti ada drama nanges merajuk edisi Shein bercakap dengan dinding, pepandai la korang nak handle.

They sound really confidence. Yang tak confidence is myself. Smart Reader Kids nampak macam tempat yang betul-betul belajar je ni. Seram pulak I. See how, nanti ada masa I ajak Sazli datang sini tengok macam mana.



Smart Reader Kids - Every Child's Dream School


Smart Reader Kids Uniform

Building Block International

By co-incidence I kenal dengan one of the Founder of this Building Blocks International ni. Dah kalau 6 juta kali jumpa dekat GE Mall, lama-lama boleh kawan pulak. I selalu bump into them dekat  Kidz Sports & Gym GE Mall. They send their son belajar taekwando dekat situ. Lepas tu dorang cakap, dorang ada this kind of school but not Montessori. Boleh la bring Shein one day dekat sana. Free trial. See how, if Shein suka. If we comfortable and happy, boleh hantar Shein dekat sana. Dorang cakap pon lembut je. Cara handle baby, communicate dengan Shein, I suka. Look professionals and intelligent. Husband dia pon muka macam Orang Jepon. Hensem. Heeeee.

I dah baca dia punya website tapi tak berapa nak paham jugak. Kena sit and discuss macam mana. Sazli pon tertarik dengan Building Blocks International ni. I jer yang tak berapa nak tertarik dengan dia punya monthly fee. Dalam RM1,500/monthly. Apa dia offer dalam that amount, I pon tak sure. Bapak, Mak pon pernah jumpa dorang and so far, memang depa dok nampak tempat ni je la.  Tengok how anak dia bring himself, hormat orang tua, bijak bercakap, sopan santun, sapa pon tak cair kan? Kami dok bayang, that is how Building Blocks International bring their children sampai jadik macam tu. Sejuk perut Mama mengandung.


Building Block International LOGO


SETH Method

Learning effortlessly and seamlessly is what most education provider seeks to achieve, our SETH Teaching Philosophy has given us this latitude. We are able to rekindle the learning phenomenon experienced during the Renaissance Period to our current day and age.



Taekwando Class


Photo taken from Building Block International website

The Little Caliphs

A good review I dapat dari Dyba. Sophie pon dah pandai nyanyi, enjoy susun blocks etc. I suka dia punya module pembelajaran. Monthly fee pon dalam RM300++, Cuma location a bit far dari rumah I. Dekat Ampang is dekat taman Dagang. Campur sentut jem la segala, memang boleh mengundang kemarahan. So rasanya kalau nak hantar Shein dekat sini, masalah lokasi ialah yang paling besar. Ikut jalan dalam pon boleh tahan jem, ni kan pulak nak ambik nanti. Kata la Mak tok and Baba outstation and direct 2 minggu kena ulang alik dari rumah kitorang ke Taman Dagang. Memang merana. Good bye The Little Caliphs.


The Little Calipgs Program. Benefiting from both worlds.

Little Caliphs Uniform


Q Dees

Location dia dekat Ampang Jaya. Belakang je dengan rumah Maktok and Baba. I pernah lalu depan tadika ni. But since susah nak carik info dari internet and number telefon dorang pon dah out of service, so I tak boleh nak komen apa. Nanti petang karang I singgah sini and ambik la number telefon dorang and tengok apa yang dia offer.


Q-Dees. Where great young minds meet.


This photo taken from Q-Dees Taman Desa website.


Genius Aulad

Lebih kurang dengan The Little Caliphs cumanya paling dekat ialah dekat Wangsa Maju. So Ampang ke Wangsa Maju, memang tak la kot? Melainkan Shein tak kisah kalau Mak Abah dia menjadik Incredible Hulk sebab nak jem segala. I don’t want that kinda stressed. Jammed is really a big issue. Jangan buat pasal.



Genius-Aulad


This photo taken from here.




So far, ini je la yang I nampak. Yang tadika biasa-biasa tadek jenama tu I memang tak berani nak hantar Shein. Don’t get me wrong, bukan I memandang rendah pada dorang. Tak. Cuma I tak confidence sebab duluuuu masa Nanny lama Shein masih jaga dia, dia jaga tadika jenis macam ni a bit tak professional handle bebudak. Kekadang untuk day care, sorang Nanny jaga sampai 20 baby. Giler Bapak banyak. Lagipon dorang tadek ISO. Semua main taram. And usually tadika macam ni la banyak kes penderaan. Nak carik yang betul-betul bagus memang susah. So I tak kisah pay more asalkan I tau Shein selamat and orang tak tangan-tangankan dia.

Jap. Memadangkan sekarang I dah ada haters. Maknanya entry ni I kena la letak disclaimer. Kang aku kena bash lagi kang tak pasal. Ini semua perbincangan dan pendapat secara terbuka eh? Jangan nak bahasa-bahasa and sekolah-sekolahkan I pulak. Nyampah.

-eNd-

Disclaimer : surayasulatin.blogspot is intended to be a super enjoy, fun and easy reading for its readers. All the articles posted are solely coming from her beautiful minds and bouncing souls at the particular time. Hence, the articles does not portraying the whole idea of any particular issues and might change accordingly subject to her crazy minds (lol). surayasulatin.blogspot is not responsible for any misinterpretations by the readers in any of the articles and comment follows from it. It’s strictly a BIG No-No-No! (like Shein always says) to copy any of the articles or images in this blog without permission (just ask first, will ya?). Just for you to know, I write for myself and those who accidentally enjoy my writing is just a blessing for me! TQ!! So readers, naaak uwweeet!! Kbye.

22 comments:

cik allord said...

kak su tq ! good review,,i lap u

!EFIL said...

Kak su, i enrolled my kid dekat Julia Gabriel Center of learnings. Imagine impressed with my 2 yrs old punya progress. U might want to consider tapi jauh sket la dari ampang. Eh jauh banyak 😁

Chooyaya! said...

cik allord : nak uweeeeeeet

!EFIL : Hoi! Dekat citta mall. kemain jauh. hahahaha

Jan@Afzan said...

Bagusnya shein nak gi school dah...yeah.

setengah hari je pun ok kot Su.. kang stress gak budak shein itu. hehe. I am sure kat school nanti banyak cerita best Shein akan alami atau buat..hehe

Disclaimer = GOOD One!!!! hahaha

Hani said...

I hantar Alya kat smart reader tapi dari umur 5yrs. 5-6 years.

puas hati. pandai membaca newspaper dari 5yrs old. ada smart tadris untuk iqra juga so balance dari segi ilmu selain penekanan untuk English.

aktiviti pun banyak. homework memang banyak tapi taklah stress sangat sebab after class ada revision. pastu setiap hari ada reading class.

fees pun taklah mahal sangat RM350 termasuk smart tadris (iqra, doa-doa pendek, solat macam basic islamic)

8.00 pagi -12.30 tengahari. break session 10 pagi makan simple2 je.

tu je la kot nak share pasai SR. so far memang good recommendation hehe

Nina Zee said...

Kak su, i hantar my daughter dkt medina zaara dkt ampang jgk.. so far Dinah enjoy sgt2... She loves goin to school... hehe

A.L.I.N.A said...

same mcm k.su saya survey tadika utk khaleef sejak umor dia 2thn..smlm baru dia start 1st class dkt genius aulad..masa trial clas bln 12 ritu ade juga la drama pegang kaki bagai..saya tinggal cmtu je..sbb cikgu diorang pndai handle bebudak yg menangis meraung bagai..masa trial class tu ade sorg budak berguling meraung sakan..nak mak...nak mak...tu masa saya sampai..cikgu bwk dia gi 1 bilik lain..pujuk dia..lpas 2jam saya sampai nk amik anak tgk budak yg meraung tu eh dh elok dh dok main ngn kwn2...mcm k.su jugak saya pun risau nk hntar tadika yg takde ISO ni..baru je td baca kt status kwn anak sedara dia dr hari 1st dh kena cubit kt tgn la pinggang la sampai 5 hari berturut2 sampai budak tu nangis2 xnak gi sek..budak 5 thn 1st time jauh dr parent biasa la terkencing dlm sluar ke ape ke..ni dh mencubit merata...risau budak tu trauma sampai bila2 la xnak gi school..

Chooyaya! said...

Jan@Afzan : Ha a. cuma nak shein bergaul n seronok main ngan kawan2 sambil belajar jer...

Kak Hani : Untuk 5 years ke atas memang bagus smart reader kak hani.... review mmg bagus

Nina Zee : ok. thanx, kaksu survey tempat tu jugak

A.L.I.N.A : dapat cikgu yang memang ada qualification handle kids ni bagus. beza dengan yang kerja sebagai pengasuh. kaksu ada baca jugak kes yg baru first day hantar nanny dah tanya, anak awak ni kuat menanges ke? patut tak boleh la mcm tu kan>?

nadyrah khairy said...

eh lupe, nk tmbh, Alhamdulillah, iman dah bc iqra' 6 ms 5years...
#bkn nk eksen, just for sharing je....jgn ar marah...hehehe

Dyba Dbuh said...

julia gabriel dekat Citta Mall. weekend if nk hntr pon boleh..tp mcm xda daycare je..haha..tp tempat dia n module dia best.klw kaksu duduk area uma dyba boleh la hntr sana..haha

Haris Zuhaina said...

As Salam Sue
Banyaknya disclaimer
Klu tak paham jg mmg SSgt lah
Elok jg hantaq awai2 ni
Pendedahan, bagi pecah akal.
Bagi dia main2 dalam ilmu...

mama ayra said...

Su, i anta anak i kat brainy bunch setia alam..brainy bunch more to galakkan ank u berfikir than pakse diorang belajar.pagi u anta, budak2 ni akan diarah amik wuduk, gi solat dhuha berjemaah.ade little scientist programme which anak i suke sgt,plus dey all ade taekwondo session every thursday.tu positip points dia..negetip point dia yuran MAHAL.

Chooyaya! said...

nadyrah khairy : tetiba je sambungan. mana komen awalnyerrrr?

Dyba Dbuh : Dybaaaaa pindah la Ampanggggggg

Haris Zuhaina : Kalau ada lagi komen sentut tak tau la......

Mama Ayra : Banyak positip nampaknya. kena la consider hantar shein kat brainy bunch. hahahah

AzlinaG7N3 said...

Hi su dekat kizsport n gym pun ada preschool combine both thematic n montessori method hntar la shein kt kizsport bngsar village hehe i kat sana.. Nk jmpa shein yg adorable😍😍😍

nadyrah khairy said...

tu la...x masuk...meh nk tulih balik..ahahaha

hai kak su, maryam kite dah anta kat little one's(walaopun x masuk list kaksu...sobbbss...sedih..kaksu nk uwettttt....) toddler class.1st day balik school kite tanye nm ticer ape, esaited jawab, ticer anis...
Sm dgn school iman..iman blh bc since 3yrs. Alhamdulillah...

okeh dah ripit..kire aci la ni..

Mimy Hamid said...

sue weekend playskool macm fayel ko tak nk try ke..now ada byk alimkids, GBOB, bonda mama, tumbletots...

Effanina Mokhtar said...

Sis,, i juga ada buat survey utk my son yg belom pun 2thn. tpi ikut year mmg dah 2tahun..
kbykan nak budak yg 3tahun shj.
real kids, genius aulad, semua yg sis senaraikan..sy pun dah survey.

sis try search 'genius baby on board' yg ni khas utk baby 18month abv. every sunday shj, mother terlibat dlm class ni. kira kita teman anak kita.

me myself Im said...

Hi mama ayra. Nak tanya pasal bb tu mmg oke ke? Sbb sy mcm nk anta anak umur 2 tahun pegi playgroup dia. Nk anta kat Wangsa Maju punya. Pls pls share pros & cons. Tenkiu.

Chooyaya! said...

Me myself im october : tapi kite mama shein bukan mama ayra. Bb tu i tak sure sebab x hantar shein kt situ. Shein now pg building blocks.

Chooyaya! said...

Me myself im october : tapi kite mama shein bukan mama ayra. Bb tu i tak sure sebab x hantar shein kt situ. Shein now pg building blocks.

air effects said...

Hi dear,

I enjoy reading your blogs. Keep posting!

I pun tgh cari preschool for my baby around Ampang area.

Building Blocks seems like a nice place! Definitely will pay a visit one day.

Regards,
Syaz

Chooyaya! said...

Hi Syaz, PLEASSSSSSSSSSSSSSSSE pay a visit at BBI soon ok? Shein had a really good time learning at BBI.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...