Thursday, January 8, 2015

Home-Birth (Finale)

Assalamualaikum.

Some of readers and friend ask me not to entertain comment yang most of them use very harsh words dalam Home-Birth entry. Sedih tau? Sian sangat dekat I. I rasa, dorang tak biasa and bukan follower blog I kot? Sebab kalau tak, dorang mesti paham macam mana cara I tulis. Takper la. My mistake. I tak boleh nak expect orang untuk faham I all the time. Sedang Mak I yang melahirkan I pon kekadang bila cakap dalam telefon, ‘Ko ni, tak paham Mak. Sewel ker apa?’ Haha. itu emak tu, inikan pulak setakat baca blog I kan?

**Dah jangan lepas ni komen, ‘Patut pon kena maki, Mak sendiri pon tak paham dia’.  Baik I bagitau awal-awal. Itu sarcastic statement namanya. Ok? Orang kalau nak menghentam ni 1001 way dia akan korek apa salah kiter.

Ok sambung.

Sedangkan dalam kehidupan seharian pon mesti ada jer yang salah faham apa yang kiter cakap. I cakap lain, orang understand lain. I maksudkan lain, orang tuduh lain. Nyampah je. Padahal dah keluar dah motto baru, ‘Sebarkan kasih sayang sesama insan walau dimana kita berada’. Tapi kena jugak maki-maki. Haha. Sian aku.

I tau, banyak menda dalam dunia ni yang subjektif dan kalau bincang sampai petala langit ketujuh pon, takkan habes, takkan dapat jalan penyelesaian. Pasal penjagaan anak, susu ibu vs susu lembu, diapers vs diapers cloth, Home-made food vs process foods, ibu yang bekerja dan ibu yang tak bekerja, pro and con ada maid/helper. And pasal home-birth ni. SEMUA orang akan ada pendapat masing-masing and akan pertahankan cara mereka yang kadang-kadang sampai takde ruang langsung untuk terima cakap orang lain. Kata orang Kedah, Dah bebai.

Ika cakap dekat I, ‘Berani ko Su up entry Home-Birth tu? Tak takot kena hentam ker?’. For me, takper la. Itu pendapat I. I will stick dengan apa yang I cakap. I will never ever delete that entry walaupon ada yang suruh but untuk menulis more pasal menda ni, perrrghhh I serik. Siap ada yang macam indirectly kata I takde ilmu tapi nak menulis jugak pon ada. Pastu suruh tulis bab makan-makan jer la kalau taknak kena sekolah dengan orang lain. Perrrrrrghhhhh makan dalam siot.

Memula ada yang cakap, kalau nak komen takper, tapi take out name. Ok. I edit and take out name. Ingatkan dah ok la. Sebab pendapat peribadi dalam persenel blog kan? Tapi tak. Ada pulak yang komen cakap, tak guna take out name. Too late. Orang yang baca dah kecik hati. So, nak  kena mintak maaf ker apa? Ok. I mintak maaf sebab buat orang lain baca terasa. Lepas tu? Ok. Lepas tu suruh stop writing pasal ni kalau tadek ilmu. Ok. Harini I buat satu entry khas untuk bagitau yang I takkan tulis pasal issue ni lagi. 

Puas hati dah? Ke nak yang macam mana lagi? Ke nak suruh stop blogging terus sebab dah sakitkan hati orang pulak ke? So I kena stop blogging so that baru ‘mereka’ puas  hati. Sebenarnya mereka takkan pernah puas. Dah takkan pernah cukup. Nak suruh orang berhenti bercakap memang takkan boleh la kot?



Ironinya, buat la apa sahaja. Ada golongan manusia yang takkan puas dan adaaaaa je nak komen. So kena la terima.

Untuk delete and take out that entry definitely NO. Korang boleh tulis and ask people to trust ‘home-birth, so kenapa pulak kitorang yang disagree pasal home-birth tak boleh nak cakap pasal issue ni kan? Tak aci la macam ni.

Apa-apa pon, lepas ni, biarlah an expert do the talking and writing.  Ada jugak doktor dalam kalangan friend and family of mine bagi pendapat. I akan print screen mana yang sempat and copy here. And for pro home-birth just take that for information eh? Kiter berkongsi ilmu dan berkongsi pendapat sama-sama. Nak terima atau tak, takper. I tak marah.



I up status pasal kena bash dekat FB. Kawan-kawan doktor pon komen. Pastu anak buah I ni (doktor jugak) refuse to comment sebab kata dia nanti dia pon kena hentam. Doktor sendiri also takot nak cakap dengan golongan-golongan ni. Kuat kan dorang? Perrrghh. Lepas tu I macam merajuk cakap anak buah sendiri pon taknak bela Makcik yang cantik so he came out with this. Tapi ayat last dia tak muat masuk frame. 'Jadi, janganlah kita kembali ke zaman silam, dengan pemikiran-pemikiran hipster'. Well Izzi, welcome to the club. U just about to disekolahkan just like me.

Ini last ok? Lepas ni dah tadek. Jangan marah I lagi dah. I cerita pasal makan and Shein jer la. As you people wish. And any komen yang marah-marah I dalam previous entry of Home-Birth, I akan approve jer and will not reply lagi (Tapi tak janji la. Haha). You are free to comment etc. Takper la. Cakap la apa saje. I terima.  I rest my case. Korang menang dah. Amek la KLCC tu, pacak depan rumah.

Ingat,

Sebarkan kasih sayang sesama insan, walau dimana anda berada - Chooyaya


-eNd-

10 comments:

~faRahaNis~ said...

Amek la KLCC tu, pacak depan rumah. hahaha hat ni win kaksu!!

My nama is Mija said...

i rasa u tak perlu pun delete. at least, bagi orang macam i yg mmg zero pasal home birth ni i dapat baca pendapat yg menyokong dan pendapat yg tak menyokong. so, i akan gunakan sel-sel otak i utk decide benda ni bagus atau tak. ada otak gunakanlah..kalo benda tu bagus, walaupun dikutuk tetap akan bagus kan. contohnya ct nurhaliza. eh..eh..eh..bye!!

Haris Zuhaina said...

As Salam Su
Tak pa lah depa nk kata apa pun.
Jd blogger famous mmg kena ada yang mencetus supaya reader nak baca.
Sekali sekala, bkn selalu pun kena bash.
At least, rasa cam Siti Nurhaliza yg dok kena ngan hatters tu.
Stay cool
Bkan efek tang mana pun, kan... :P
So, up la crita cam na kenai Sazli cepat... :P

Ezzaty said...

Yup .. Diaorg sgt kuat.. X salah nak tegakkan pendirian tp x perlu nak bash2 org lain punye pendapat .. Ive my own opinion just like uoollss.. Heeee.. Just my 2 cents

zaza said...

sian kat u..sabar je la..

cikel said...

Sy bygkan bila akak sebut 'sebarkan kasih sayang sesama insan, walau dimana anda berada' dengan style karam singh walia..tangan terangkat-angkat..hahaha..eh peace..jgn marah.. :)

Cikgu Norazimah said...

dasyat gak ye smpai kena bash mcm tu?
setiap org ada pendapat masing2, nama pun pendapat kan, tak yah ler nak marah2 mcm tu, sabo jela ye ;)

Amanda Suria said...

wow...speechless..ramai jugak gang2 diorang..kena hentam untuk sesuatu entry tu bermakna anada berjya kupas subject tu..good job...

diyana said...

salam kak su sy pes time komen ni :)..sian kak su..sy reader baru sukeee je bace blog ni..bio kan deme..tp bgs jgk sblm ni xpenah sy tau tntg home-birth n cm ter eh eh ade ke org cmtu..ha gituuu.msing2 ade pendapat kan..dorg pon kne la terima pendapat kte jgk..kan kannn :D

Fara Dilot said...

adoi.. walopon dalam entry bernada marah pon tetap gonjeng jek jugak ayat.. i like.. amek KLCC tu haa pacak depan umah..

u best bro.. best!

nota: nak g laju2 jengok entry homebirth punya komen.. dah lama takdek masa tgk belog secara istikomah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...