Friday, January 23, 2015

Zamani.. Everyone deserves a second chance.

Assalamualaikum..

Semalam macam jadik viral video Zamani Slam kena buli menyanyi dengan polis masa dia kena tahan pasal dadah tu. Dengan tangan bergari, kurus cengkung, mencangkung macam tu I rasa macam tak sampai hati nak tengok. Sungguh. Kesian dia. Yang polis tu pon macam tadek perasaan suruh dia menyanyi dalam keadaan macam tu. Jahat! Kenapa nak mengaibkan dia sampai macam tu sekali? Dia ada keluarga kan? Kalaupon dia bersalah sebab hisap dadah tapi sekurang-kurangnya masih ada orang yang sayang dan nak bagi dia second chance.

Kiter taktau apa yang jadik pada dia, kenapa dia jadik macam tu and apa masalah yang dia face sampai dia terlibat dengan dadah. Tapi we as a society tadek hak nak hukum dan judge dia macam tu. Stop la viralkan video tu. Kesian sangat dekat dia. Sedang orang yang dijatuhkan hukuman mati sebab membunuh pon tutup muka. Tau malu. Kan? Please. Kalau korang dapat video Zamani tu jangan la share. Tak kisahlah dekat sosial media atau whatsApp. Aib dia tu. Today kiter tutup aib orang, nanti Allah akan tutup aib kiter. InsyaAllah.

I hope Zamani kuat untuk face situasi macam ni. Mungkin ada hikmah yang tersembunyi yang dia tak tau. Dia kena tangkap, lepas tu masuk Pusat Serenti mana tau dia boleh pulih dari dadah and get back his life yang free from dadah and carik balik duit for living and build back dia punya career. I tengok muka Zamani tu, air muka dia I tau dia budak baik. Tapi maybe dia salah pilih kawan. Now ialah masanya untuk kawan-kawan dan family sokong dia dari belakang. Bagi dia sokongan moral and jadik tongkat untuk dia berdiri balik.

Today kiter tolong orang dalam kesusahan, one day bila kiter susah ada jer yang nak membantu. Tak salah buat baik sesama manusia. I baca dekat sini Zamani cakap dia OK. Dia pesan pada Pengurus dia suruh bagitau peminat-peminat dia yang dia OK. Lepas tu dia kirim salam. Alhamdulillah…  And polis yang sebarkan video tu pon bakal dikenakan tindakan disiplin. Padan muka!


Zamani

I really hope Zamani jadikkan peristiwa yang terjadi ni sebagai pengajaran, belajar dari kesilapan dan bangkit semula. Bangunnnn bangunnnnn bangunnnn Harimau bangun… Eh. Silap lagu. Haha.

-eNd-

5 comments:

Fiza Abdul Rahman said...

Salam Kak sue,

Ai bukan nak mencemuh ke apa.. tapi kalu kes dadah ni susah diorang ni nak clean... kuar masuk serenti pun susah nak clean.. memang mula2 kuar tu diorg akan berubah tapi kejap je lah...

aku nama nora said...

zaman slam meletop2 dgn kembali terjalin mak aiii berantu kot asek nyanyi dari mula kelas smpi la loceng blk..masa tu I form 4! skrg pun masih form 4..ok bai

diyana said...

sedih sy tgk Zamani dlm video tu kak T.T suara die mmg sedap kan

Cik Siti Hajar said...

bengang betul kat pegawai polis tu...

kesian dia kan kak su.. kak su jgn nangis emo pulak.. :p

Liza Wahab said...

Su ni kak liza silent reader awk.. menangis tgk dia menyanyi terpaksa...kasihan dengan bakat yg dia ada..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...