Tuesday, February 24, 2015

Amaran Kepada Mak Bapak Selfish (ENTRY MARAH)

Assalamualaikum..

Since last week sebenarnya Shein tak berapa sihat. Minggu lepas I cuti straight dari Isnin-Rabu sebab dia demam. Mak Tok pulak bercuti ke Istanbul and Baba tadek dekat KL. So I amek cuti untuk jaga Shein dekat rumah. Actually yang Isnin – Rabu tu dia dalam recovering process. Yang dia demam teruk is Jumaat sampai Ahad. Bila fikir balik sebab apa Shein demam I rasa macam pissed off giler kot? Just because of ada parents yang tak bertanggungjawab pergi jugak hantar anak yang dijangkiti virus dekat nursery dah tak pasal-pasal Shein pon berjangkit sama.

Dia tak boleh fikir ker if anak dia mengjangkiti budak lain, macam mana budak tu nak face waktu-waktu tengah demam teruk? Sikit punya merana sebab cranky all night long.  Sleepless. Kiter ni Mak Bapak kena stay up late pergi emergency 2 3 kali dengan susah hati anak demam suhu sampai 40, kena amek cuti lama-lama lepas tu almost cancel plan holiday. Just because of Mak Bapak yang selfish macam ni, yang sebab susah nak amek cuti tadek orang jaga anak lepas tu pergi hantar jugak anak yang demam dekat nursery.

How selfish?? Otak takde? Memang pantek ah.

I tak boleh imagine macam mana rasa tak selesanya Shein masa memula dia demam tu. Merengek, nanges, menggaru tak selesa. Tido taknak, menggelisah. Ya Allah siannya. I pulak sama naik tension sampai dah naik hantu sebab Shein cranky (Yang I ingat dia tantrum) sampai tahap sendiri masuk bilik, sendiri slam the door. Perrghhhhh. Sebab kesabaran I betul-betul dekat paras hidung. Seminggu Shein bangun tidur menanges. Padahal dia jenis bangun tido ceria. Bangun je terus senyum.

Naseb baik la I ada Sazli sama-sama jaga Shein. Sazli yang berazam hari-hari nak jadik Abah yang baik untuk Shein. Yang selalu ingatkan diri untuk lebih sabar handle Shein punya angin puting beliung. Kalau tak ada Sazli, I rasa memang I dah collapse kot? Mental and emotionally drain. Seriously. (Bunyik serious kan? Takot tak?)

Satu pesan I pada Ibu Bapa yang menghantar anak dekat nursery. Please. Please don’t be selfish. Please jangan take thing for granted. Selsema, demam apatah lagi HMFD ialah bukan menda yang boleh dipandang enteng. Please jangan sebab nak lepas diri sendiri, awak merisikokan budak-budak lain dekat nursery. Kalau dah tau sakit tu berjangkit, tolong la pastikan anak anda bebas dari virus tu then baru la hantar pergi nursery. Don’t be selfish. Jangan ambik mudah. Jangan cakap, ‘Oh, I ingat anak I dah ok.’.

Jangan.

Sebab sikap sambil lewa anda yang tak bertanggungjawab tu dah bagi stress pada kehidupan orang lain, frustrated yang you can never imagine sebab it’s involve money, time consuming, commitment etc pada orang lain. Life orang lain. Please jangan jadik bodoh dan selfish sampai macam tu sekali. Anak anda, tanggungjawab anda. Jangan lepaskan tanggungjawab menjaga anak yang tak sihat pada nursery apatah lagi membawa virus yang boleh menjangkiti orang lain.

I hope I tak bumped into Mak budak yang Shein berjangjkit HMFD tu sebab I takot I tak boleh kawal mulut. Tu je. Kang ada yang kena flying kick nanti tak pepasal je masuk Penjara Kajang. Tapi Penjara Kajang ok apa? Trending tuuuu. Anuar Ibrahim duduk situ kan? Kbye.

p/s : Penjara Sungai Buloh sebenarnya. Tenkiu Mona. Nampak je ko kan? Haha

-eNd-




Tiada lagiii yang ku harapkaaaannnn... Tiada lagi yang kuinginkannnnn.... Biar aku sendiri.... tanpa cintamuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu (lirik tiada kena mengena dengan gambar dan entry)

11 comments:

mona said...

penjara sg.buloh laaa hehe...

aisha said...

Blasah je cakap Kat mak bapak yg Mcm tu.. Pikir dia nya cuti je tak leh amik.. Yg kita ni? Kalau dah jangkit Kat anak? Tak kesian Kat anak sendiri kot.. Anak sakit pun Nak gak anta nursery.. Sian anak.. Kita anak batuk pun dah susah hati..

anna hashim said...

takot nye bacaaaaaaaaaaa sebab last cakap pasal penjara..hehehheee

cik allord said...

get well soon shein,kak su strong :)

rini.borhan said...

takut lak baca entry ni..marah benor tu..tapi memang betul tu.. tu belum chicken pox ttime nak kering tu lah yang dasat don jangkit..tapi time tu lah mak ayah nak hantar KEKONON dah baik..huhu..

Rai OurKizuna said...

kesian shein.. get well soon ye..

manshevcenko said...

Ala siannya shein kene hfmd.. get well soon sheindong!

QASEEH HATIKU QASEEH said...

ya..my 2nd anak boy tym 4yrs..trpksa duk nurseri after kindie..tp since dia duk nurseri every mon sakit..demam..selesema..batuk...hingus ijau...pagi antar sihat...blik krja ptg..ambik dia da demam..last anak sy sakit yg smpi weak se weak weak nya..the day ank sy admited wad..nurseri kol..nurseri tutup 2 wiks ada kes hmfd...omg...sakit ati sy...nasib naluri sy kuat...g klinik luar mnta dktr bt ful medical cek up xray..anak sy jngkitn kuman..pneumonia..kluar sy hire maid part tum.jaga anak d rmh lps kindie...sy pnya risau n troma til now masih tr byg2 mcm mn anak sy tym tu...weak sgt..taska nurseri ptt tegas..n teliti tengok anak2 bwhbjagaan dorang if x sihat ptt rejek suru parents bw plg...

ease elias said...

kebetulan mmg musim skang ni..my sons 2 years & 11 months bergilir2 demam..ubat bontot tu mmg hari2 la masuk..time demam peranan husband..so wife x tension sgt kan..hehe..me cuma prob part bagi mkn ubat..bersilat anak tu..kena pegang kuat2..hehe..both my sons my mother jagakan..tapi scenario lain kalau nenek dorang and adik beradik ada yg demam dlm rumah tu..still kena aware..and....amik cuti jaga sendiri..hik..hik..

Dayah N said...

Hai kak Su..=)

Dayah pun ada anak hantar nursery.
Isu menjangkiti dan dijangkiti memang tak boleh elak bila hantar anak ke nursery.

Dayah pernah ambil cuti seminggu sebab nak jaga anak sakit kat rumah, supaya dia tak jangkit budak lain kat nursery.

Tapi, ada juga keadaan, bila anak sakit, tapi Dayah and husband tak boleh ambil cuti atas tuntutan kerja. Atok nenek kat kampung, jauh. So, nak tak nak, terpaksa dengan berat hati hantar juga ke nursery.

Ibu mana yang taknak jaga anak time sakit, kalau boleh nak berhenti kerja jaga anak.

Just my 2 cents Kak Su. =)

Nor Hamizah said...

hye dear, dah lama i nak blog pasal parent selfish ni..nak mencarut je rasanya. sekali u dah blog. BAGUS!! Mewakili hati parent-parent yg geram geram macam i ni ha..haha.. Geram tau, anak kita demam sanggup kita cutikan dr playtime school sebab takmo jangkit anak org lain, tp ada parent pikir cetek banar...Buat tak kisah je. yappeda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...