Monday, April 20, 2015

Snowflake. Eh. Sedap Pulak Kau Ni.

Assalamualaikum…

Hari Jumaat haritu, first time I try makan dekat Snowflake. Tak sure pulak dia ada dekat mana lagi branch, tapi the one yang kitorang makan ni dekat Pavilion. Kalau korang nak tau, sila la Google sendiri. Jangan nak malas-malas sangat macam lembu baru lepas makan. Ok? Hahah. Tetiba lembu pon masuk dalam ini cerita.

Memula I tingin nak makan cakoi yang cicah dengan bubur nasik tu, tak sure apa nama restoran dia tapi sebab masa tu kitorang dah dekat Level 3, and Snowflake yang kononnya pilihan kedua untuk makan dah ada depan mata and cakoi cicah bubur tu dekat Food Court nun jauh sana. Maka sebab memasing malas nak jalan so yeah, makan je la Snowflake. Menda dah ada depan mata kan? Lagipon Ira cakap sedap, kalau tak sedap memang siap la dia I tunjal.

Time kitorang datang tu, memang only kitorang bertiga je. Tapi lepas kitorang duduk, ramai pulak datang sampai penuh kerusi. Kata Ira, muka kami memang muka rezeki. Hahahaha. Sebab tak berapa tau sangat nak order, kitorang guna konsep yang paling mahal ialah yang paling sedap so kitorang share la makan Mango Deluxe. Lepas tu konon nak share makan 3 orang sebab dah kenyang makan Nasi Briyani dekat office tapi kata Abang dekat situ, mana cukup share 3 orang and paksa kami order lagi satu. So I pon order Double Black Grass Jelly.

Skali bila sampai bapak la besar hoi portion dia. Ni kalau makan sorang memang berak ais jer ni. Naseb baik share makan 3 orang. I suggest kalau korang nak makan, satu mangkok tu share la 2 orang sebab besar kepala Ira kot mangkok dia? Boleh beku otak kalau tak share melainkan kalau dah dahaga sangat tahap minum sebaldi air pon tak hilang dahaga so boleh la makan sorang-sorang takyah share. Paham?


Yang ni nama dia Mango Deluxe. Harga dia RM15.90. Dalam dia ada 3 scoop ice cream, ais sagat dengan memacam lagi sampah sarap. Macam ada gandum campak pon ada. Haha. Kira ABC Mango yang up la. Sebab tu harga dia RM15.90. memang sedap. Makan memang layan. Memula nampak macam tak boleh habes makan, tapi tetiba habes pulak. Ni tadi kata nak share 3 orang? Kah kah kah.



Yang ni pulak nama dia Grass Jelly – Double Black. Harga dia RM8.90. Atas dia ada 2 scoop eskrem grass jelly and ada gandum campak tu. Lepas tu thick layer of grass jelly and bawah tu ada ais sagat. Nama glemer grass jelly. Nama kampong cincau sudah. Takyah nak grass-grass jelly. Sebijik cincau rasa dia. But sedap! So refreshing.

Actually ada banyak lagi yang lain. Korang tengok ni menu dia I tempek dekat sini. Semua nampak macam biadap je. Ni naseb baik la bukan bulan puasa. Kalau I tengok ni time panas-panas bulan puasa memang I terbalikkan jer meja I. Hahahahaha. Bongok. Actually tadek la mahal sangat.  Harga mampu milik. Yang buat kenyang sebab ada gandum campak tu. Memandai je I bagi nama gandum campak.










Si Sarah ni badan jer kecik, tapi makan kus semangat. Dia makan slow-slow jer. Tau-tau dah habes. Dia jenis kalau makan buffet, amek buah dulu. Pastu duduk, makan buah. Pastu bangun amek salad, makan salad pulak lepas tu baru amek makanan berat. Slow and steady je Sarah makan. Kalau I? Amek semua segala mala air 3 4 gelas, dessert, cake, nasik, mee. Lepas tu makan sampai nak muntah lepas tu tak bangun-bangun dah. Dasar pemalas. Sama la macam lembu dekat atas tadi. Hahaha.


Suka eh kau Ira dapat makan Mango Deluxe? Kalau bab makan, I memang geng dengan bebudak berdua ni. Makan apa pon ONNN. Mahal ke murah ke belakang cerita. Duit boleh cari konsep dia.


Kusyuk kemain kalau menatap makanan. Well.

Eh. Best pulak baca information pasal Snowflake ni. Dorang punya philosophy ialah hanya menggunakan bahan yang terbaik, fresh and natural ingredient untuk buat dessert dorang. Dorang mencuba sehabis baik untuk mengekalkan keaslian dan kesegaran setiap kali dessert dihidangkan. Semua dimasak handmade and ada diantara bahan-bahan dimasak berjam lamanya (sometimes days) untuk mengekalkan kualiti dan memberi kepuasan kepada pelanggan.

Bahan-bahan topping macam grass jelly, soya bean milk, tou hua, taroballs (yang I cakap gandum campak tadi tu. Haha) and segala macam topping semua handmade. Wow. I’m impressed! Maksudnya dorang buat sendiri semua. No wonder rasa sedap sangat..

Location dorang yang lain ada dekat SS15 Subang jaya, Pavilion KL, Kuchai Entrepreneurs Park, Paradigm Mall, Cheras Leisuremall, Berjaya Time Square and Sunway Pyramid. Untuk info lanjut macam nak tengok menu ke apa, klik sini untuk check out dorang punya website.

Selamat Menjamu Selera!

-eNd-

1 comment:

Suria Amanda said...

Tgok time sakit tekak rasa laju je telan air liur....alahai...mesti sedap ni