Tuesday, June 2, 2015

Pasal Puting

Assalamualaikum..

Wow, tajuk entry tak menahan. Kemain korang gigil-gigil tangan klik entry, mulut melopong lepas tu meleleh ailio kan? Haha.


Puting susu ok? Jangan kelain.


Shein kan? Dalam tempoh seminggu ni dah 6 puting susu dia jahanamkan. 2 Avent natural, 4 Tommee Tippee. Malam tadi tinggal satu-satunyaaaaaaaaaaa puting yang ada yang masih tak 'bocor' dikerjakan Shein. Memang habes dah semua puting dekat rumah ni. I pesan pada dia, 'Shein, kalau yang ni pon you gigit sampai bocor, no more puting you have ok?' Dia gelak-gelak jer, sambil jeling I buat muka cheeky mintak lempang tu. Apa ganas sangat ni Shein? Jangan membawak ke besar sudah. Mama taip ni pon ngilu je rasa. Hahaha.

Actually malam tadi tu. I ada la simpan harapan yang dia takkan gigit puting dia but harapan hanya tinggal harapan ok? Pagi tadi masa basuh, I tengok bocor jugak. So kejap lagi, nak kena beli puting lain untuk dia. Dah berderet botol susu tadek puting I susun. Kejap lagi kena beli lebih la sebab Avent dengan Tommee Tippee susah nak carik. Ada specific tempat je yang ada. Paling dekat dengan rumah I ialah Ampang Point dekat Mom's Care tu, tapi bukan all the time ada.

Kata Sazli, try la guna botol lain. Yang puting tak mahal sangat. If seminggu 6 puting, tak kelakar jugak pun. More than RM70.00 kot kalau totalkan semua puting tu. Dah tak pepasal nak spend banyak-banyak untuk puting. So I nak mintak suggestion dekat korang, botol and puting apa yang keras skek and senang nak carik dekat kedai Ah Seng, supaya if puting spare dah habes, maka senang nak carik dia punya puting dekat mana-mana. And korang sendiri yang face same problem dengan I, apa yang korang buat. Kalau Shein ni, nasihatkan dia pon macam bagi nasihat dekat pokok je. Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri kot? Sakit hati lagi ada.

Shein pulak, mana yang dah 'bocor' tu, memang dia dah taknak sebab flow dia dah jadik super fast kan? Tak habes 1 oz, dia dah tolak tepi. Nak suruh dia minum guna cawan or botol air biasa, dia macam tak feel. Yer la kan? Biasa toddler minum susu ni sebab nak rehat layan mata bagi syok. Kasik stim stim gentel rambut, gentel telur. Dah kalau guna cawan, mana yang syoknya? Kiter kena faham konsep toddler dengan minum susu botol ni macam mana. Dekat sekolah, sometimes, cikgu bagi minum susu dengan cawan jer. Shein minum habes pon. Tadek hal. Cuma I kesian dia dah tak 'feel' anymore. Tapi kalau beli puting harini 6, and 6 6 dia gigit lagi, ko tak berasap?

Geram pulak bila ingat. Ko ni memang macam-macam kerja kan Shein? Eee!!

-eNd-

15 comments:

cik allord said...

kak su,pigeon dia xmo ke?

IDAYU ZAINUDIN said...

kaksu,

anak kita pakai botol Avent, dulu merajin la nak beli puting tuuuu jer..dah la mahal.. sekali tu adik ipar ajar pakai puting brand OKBaby, muat pulak tu.. murah pon murah..

jadi masalah pon setel.. hehhe

Jan@Afzan said...

Su..

Masalah kita adalah sama.. Jan pula pakai MAM dan Pigeon.. Boleh tahan jugak harga, 2 puting dalam RM24.90 gitu..Susah pon nak mencari kedai ya di Melaka ni... bukan semua shopping ada. Nyampah.

Ingat nak jugak cari puting lain yang murah (sama je cadangan Sazly dan suami Jan..berfikiran sama tul). But Jan tak jumpa puting yang boleh masuk pigeon dan MAM.. Kot2 ada reader comment nanti, boleh gak selesai masalah.

Ohh Idayu tadi kata, brand OKbaby ek.. baik, boleh try kat botol Avent Syahmi.. (Itu je pon satu Avent bottle nya). hehe. Pakai avent lagi cepat bocor.. Syahmi lak suka nau gonggong dan gigit puting.. memilih pun satu... aihhh, lah anak. sib ada sorang je baru..

Cahaya said...

kak su,..
kalo shein ok dengan botol dan puting tak branded dan mahal,..cubalah beli botol dan puting biasa2 je harga tak sampai Rm20. Saya ni golongan marhaen..anak dua orang.yang sulung 2 tahun, yang kecik umo setahun..penah cuba guna puting MAM, Avent semua tu masa ank sulung masih baby dulu..tp tak maunye isap..(alhamdulillah..kalo tak botak pale ummi di ank beli botol dgn puting mahal) saya guna jenama fiffy je..puting dia wane kuning(biasa yang wane kuning lebih lembut dan selesa berbanding yg wane putih clear tu)harga RM 8.90 je dua puting..tahanlah untuk 3 bulan puting tu...by the way..anak saya kuat menggigit puting jugak.tp tak sampai bocor la..shein ni advance sgt kot..

Effanina Mokhtar said...

Salam Hi Su,

Sama dgn anak sy, 2thn.. suka gigit puting susu. Avent classic 2pcs pun dah rm25-28 kat sni. senang nak cari cuma.. klu tiap2 mgu nak beli.. parah jugak dibuatnya..
so sy beli puting spare 'pureen'. memang size nya ngam2 dgn Avent.
cuma puting nya nipis sikit.. 2pcs baru rm5.
so klu emergency, wktu mlm @ gaji lambat lagi :-) sy guna pureen aje.
jimat mmg jimat.. lps abis menyusu.. cepat2 sy rampas botol dia.. jgn bagi nyot2 lama sgt.. kang bocor lagi jadinya.. melayan lagi uwet.
slu sy spend.. beli puting avent sebulan..2-3pcs sbb kerap jugak dia bocorkan.. huhuhu..

Haris Zuhaina said...

As Salam Sue
Belikan ja Dr.Baby. Bawah Rm10. ada 3@2 pcs. Tak sure
dak pun Fiffy
Murah sikit
Gerenti lepas ni leh pakai PRADA :P

a.m.a.l.l.e.a said...

kak sue, dulu saya pakai tomme tippee gak, lepas tu stress sbb valve yg kat dalam tu asyik laaah bocor.last2 beli pureen basic tu.simple botol dia, xde katun2 nya sbb sakit hati.hahahaha.beli botol n puting long neck banyak2. alhamdulillah ok je minum

Ruhill Fahima Mohammad said...

Slam..kalo anak saya, pakai botol ok baby...puting dia bagus senang cuci x bekerak langsung....ada nampak juga anak saya gigit2 sambil tarik2 puting tu...ingat kan da tekoyak..tengok ok ja x koyak ..murah pun murah

Mimy Hamid said...

sue fayel dah maintenance rendah hehehe aku dah bagi wide neck biasa je cap pureen la..anakku la...sebab dia suka gigit...lantakkan ko gigit la puas puas...hehe

ease elias said...

babe..skang yang tommee tu ur son pakai puting camna..kan ada yg sedia bocor dah tu..means lubang tu dah besar bentuk cam bunga..actually normal umur2 mcm ni gigit puting..konon dorang nak control sendiri flow tu..tapi bila da tergigit byk tu yg dorang taknak..hehe..

!EFIL said...

Sheinnnnnnnnnnn (terbayang mama dia jerit walaupun tak pernah jumpa hahahaha)

Xyra said...

Salam kak su...anak saya 2 org pon pakai avent..tapi sy tak beli pon puting spare yg original tu...beli yg brand lain..anakku tollyjoy kiko pureen semua sy dh try...so far takde pulak bocor nya...ok ke ngam..pasal anak2 sy pon pesen gigit puting...x menahan aku..tapi kalau nak kekalkan diri as pengguna sejati beli la yg ori gitu...

Norhaily Mad Nazri said...

Puting brand pureen boleh ngam dgn botol patern baru Avent tuh ke??

NINA FARHANA said...

Jalan sinii.tq for infoo.tengah sevey botol untuk baby 😊

http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

Nurul Syuhada Low said...

saya guna avent natural and tommee tippee...avent natural mmg xdapat nak ganti ngan puting lain tapi tommee tippee boleh ganti ngan puting OKBB harga 10.90 for 2pcs kat giant....ingat untk second baby ni nak beli avent classic, ada member cakap leh ganti puting ngan fiffy...ada org penah try x?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...