Monday, June 22, 2015

Sambal Telur Rebus Goreng Menggunakan Sambal Hijau Warisan Makcik Enab

#reviewbychooyaya
Assalamualaikum..

Selamat Berpuasa hari yang ke 5! Amacam korang? Dah pening kepala ke nak fikir menu apa nak masak untuk berbuka harini? Kalau fenin kepala taktau nak masak apa, I kasik idea ok? Sekarang korang semua kena sayang I lebih. Kepada yang marah-marah sebab terliur, meh I tunjal je kepala tu. Belum pukul semilan pagi lagi ok? Takyah nak mengada sangat cakap lapar la apa la. Haha. So, harini I nak share dengan nkorang resepi sentut punya senang. ‘Sambal Telur Rebus Goreng’ menggunakan paste Sambal Hijau Cik Enab. Sebelum I share macam mana cara I prepare I punya Sambal Telur Rebus Goreng ni, jom tengok apa pesanan penaja.

‘Sambal Hijau Warisan Makcik Zainab keluaran syarikat bumiputera 'Bubble Cafe' ni betul-betul memikat kalbu. Level pedas dia just nice. Boleh dikatakan takdelah terlampau pedas. Average, so semua orang boleh makan. Budak kecik pun boleh makan. Bab rasa pulak, memang marvelous. Sedap ooi! Ada Sambal Hijau ni, hidup jadik senang sangat... Sebab Sambal Hijau ni multipurpose, serbaguna. Nak Makan dgn apa-apa juadah pun boleh. I suka Makan dengan spaghetti carbonara. Kalau Makan dengan nasik panas lagi lah syiok!

Carik nasi panas makan dengan Sambal Hijau ni sampai tak sedar nasik dah licin dalam pinggan. Kekadang tak sempat nak lunch, I makan Sambal Hijau dengan roti je u ols! Sekarang zaman dah moden. Tak yah susah-susah nak berpijar tangan potong-potong Cili Api siapkan Sambal. Kalau I nak travel, memangg Sambal Hijau ni barang wajib yang I letak dalam handbag. Mana la perut and tekak ni boleh tahan kalau tak pekena benda-benda pedas lebih dari tiga hari...’

So bahan-bahan yang diperlukan ialah Telur Rebus, Sambal Hijau Warisan Cik Enab, Ikan bilis goreng, bawang besar. ITU SAHAJA! Senang kan? Pejam mata pon boleh masak. Actually kalau pemalas tahap untu padang pasir, korang boleh je makan dengan telur rebus. Macam tu pon dah sedap. Tapi I kan poyo? Saja nak nampak macam usaha lebih skek. So I buat macam ni. Haha.

Sambal Telur Goreng Rebus menggunakan Sambal Hijau Cik Enab. Mudah disediakan dan sedap! I suka giler. Pada yang tak suka makan pedas, this is the sambal yang korang wajib beli. Memang tak pedas giler macam Sambal Air Mata I, tapi tak hilang la rasa 'sambal' tu. Korang paham ke apa I cakap ni? Tak paham sudah.






Rebus telur. Tunggu air menggelegak and rebus telur 8-10 minute. So telur ni dia tak over cooked. Kalau over cooked korang akan tengok pada kuning dia dah ada ring hijau. Yang tu I tak suka.



Pastu goreng la. Sampai kaler jadik macam ni.


6 bijik telur, I guna sebotol sambal ni. Saja masak lebih untuk sahur sekali. Kalau makan 2 orang, sambal ni boleh masak 3 kali. 



I gorengkan bawang besar yang dipotong bentuk bulan sabit. Nak potong bentuk bintang pon boleh. Tadehal.



Ikan bilis goreng garing.

Cara-cara menyediakan
  • Sediakan bahan macam yang I letak gambar dekat atas
  • Letak 2 sudu minyak, masukkan satu botol Sambal Hijau Warisan Makcik Enab
  • Masukkan telur goreng dan bawang
  • Angkat. Letakkan dalam pinggan
  • Taburkan ikan bilis goreng
  • Siap!!
Makan lauk ni je dengan nasik pon dah selera. I makan untuk berbuka and bawak ke sahur. Dengan ikan bilis goreng garing, memang layan giler. Korang kena cuba sendiri dekat rumah ok? Harga sebotol (330 gram) ialah RM10.00 (exclude postage) tapi untuk Ramadhan, dorang ada buat promotion. If beli 2 botol keatas, sebotol jadik RM8.00 je. Sekali postage ialah RM26.00. Pos seluruh Malaysia. Boleh hubungi number seperti dibawah. Oh, dorang pon tengah carik agent jugak untuk Sambal Hijau Warisan Cik Enab ni.

019.339 7107-Lina Bayu

013.330 1156-Dr.Zairul

013.358 4424-Ayu

013.333 1156-Leen Sajali

-eNd-

1 comment:

NaZa Luv said...

su!! dah kenapa semua makanan u jual i nak beli ni??
porque??? huaaa.hahhaa.
nnti org nak masak sambal ijo ni ngan telur mata.
takpun goreng tilapia. nnt i whatsapp u pic.
kita celen.. huhuh. bila nk buka pose ngan kita? jom kita bnje... ehem.. samat puasa su n budak sazli yang kemahen hemsem time kawen dlu.. huhu. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...