Publish : 12/7/2015
Re-publish : 22/3/2018
Assalamualaikum..
Re-publish : 22/3/2018
Assalamualaikum..
Pagi semalam masa dekat Casa Residency (yang I
bawak Mak and family rehat-rehat over weekend dekat sana), Kaklong buat Cekodok
aka Cucur Ikan Bilis yang terpaling sedap dalam dunia. Yang ni lagi seeeedap
dari Cucur Ikan Bilis Nailis. Seriously korang kena try. Kaklong pon
admit, ni la cucur paling sedap dia pernah buat. Perfect dengan lembut, rangup
semua cukup. Cicah pulak dengan Gulai Ikan Sardine left-over malam tadi memang
I makan 2 pinggan la. Masak sebesen, setel sekelip mata. Hahahaha. Taktau la
sedap sangat atau memasing kebulur. Bahan-bahan, kitorang guna apa yang ada dekat
dalam peti ais sebab nak habeskan stok, tetiba APA NI YANG SEDAP SANGAT NI? So here
we go the hentam resepi yang tak sengaja tersedap ni. Korang kena cuba. Baru tau
macam mana penangan cucur bilis ni.
Cucur Ikan Bilis Terpaling Sedap dengan Gulai Sardine
Bahan-Bahan
- 2 peket Tepung Cucur Ikan Bilis Adabi
- 1 cawan Tepung Gandum Cap Sauh
- ½ cawan Tepung Beras
- 1 biji kentang – dipotong halus panjang
- Suku Kobis – dipotong halus
- 1 biji bawang besar – dipotong dadu
- 1 pokok daun bawang
- 1 pokok daun sup
- 10 biji cili padi - dipotong halus
- Air untuk membancuh adunan – sedikit cair
- Sedikit Garam
- Minyak Untuk Menggoreng
Cara-Cara
Membuatnya
- Memula masukkan kesemua jenis tepung kedalam bekas. Mix well and masukkan air yang dibancuh dengan garam. Bancuh cair sikit dari adunan biasa korang buat tapi jangan la cair macam nak buat lempeng pulak
- Masukkan kesemua
tumbuh-tumbuhansayur-sayuran tadi - Panaskan minyak
- Bila minyak dah panas, korang amek adunan guna sudu, lepas letak dalam minyak panas dengan cara paling imperfect sekali. Leper-leperkan. Itu yang buat rangup. Jangan beria nak bentuk sama bulat ke apa bukan dapat hadiah pon kalau bentuk sama je semua
- Lepas tu paling-palingkan and masak hingga kekuningan
- Angkat and toskan.
Kasik close up sikit. Nampak pon dah tau sedap and rangup
Tepung Cucur Ikan Bilis Adabi
Cucur Ikan Bilis ni walaupon dah sejuk still
rangup. Rahsia dia? Sebab guna Tepung Beras. Langsung tak soggy and seeeeedap giler. Takyah masuk ikan bilis sebab dalam Tepung
Cucur Ikan Bilis Adabi dah ada ikan bilis. Ada orang suka bancuh dengan air
suam, I tak suka sebab nanti serap minyak sangat. Telur pon takyah letak dah
sebab adunan ni memang dah lembut dah pun. Lain kali nak buat lagi la. Tenkiu
Kaklong sebab always feed me dengan makanan yang sedap-sedap. Kata De, tangan
Kaklong ni berseni. Buat apa pon menjadi je. Untunglaaaaaaaaaaaaaaaaa. I pulak untung jugak sebab kata Dyba and Intan, I makan apaaaaaaaa pon mesti nampak selera je. Itu pon kira bakat tu. Hehe.
4 comments:
SEDAPNYAAA..mintak kolong buatkan laaa kaksu...
Dyba : Bak SEMUA bahan, lepas tu upah RM20.00
sedapnya ..nyum2
Air bancuham tu brpa mL?
Post a Comment