Monday, May 9, 2016

I Love My New Volkswagen Jetta

STICKY POST
 *Please scroll down for new entry*



Assalamualaikum

I suka giler dengan Volkswagen Jetta ni! Excited je setiap kali nak drive. Dia punya feeling seronok nak drive tu lain macam. Usually kalau nak drive kereta pagi-pagi pergi office mesti rasa tadek mood sebab memikirkan traffic jammed semua, bercinta sangat ok? Sekarang I dah tak kisah dah. Sebab bagi I, Volkswagen Jetta ni macam bagi aura positif lain macam setiap kali naik kereta. Bunyi macam poyo kan? Hahaha. Tapi itu la hakikatnya. Masuk je kaki dalam kereta dah rasa best. Interior sangat cantik, luas and classy. Bila start engine, smooth je. Part paling I suka is handling dia. Rasa confident sangat and memang yakin takkan langgar divider. Steering dia pon ringan and so responsive.


I'm very honored to be with you Volkswagen Jetta!
Terlalu banyak perkara best tentang kereta ni yang I nak share. Performance dia tak payah cakap la sebab Volkswagen Jetta ni is 1.4L TSI engine yang dan ada 7 speed DSG yang membolehkan kereta ni pergi dari 0-100km/h dalam masa cuma 8.3 saat. Imagine dia punya pick up macam mana. Top performance! Dah la jimat minyak. 1 liter minyak boleh guna untuk jarak 16.7km. Memang sangat menjimatkan minyak la kereta ni. I rasa, kalau macam ni lah memang tiap-tiap minggu la kitorang food hunting yang luar dari KL. Nak makan seafood pergi je Port Klang, nak makan Coconut Shake pergi je ke Melaka. Tak perlu risau pasal cost minyak sebab murah.

Long distance driving naik kereta ni best tau? Langsung tak rasa penat badan. The interior so spacious. I memang suka kereta yang luas macam ni sebab nanti kaki boleh lunjur panjang-panjang. Body pon relax. Duduk depan belakang semua selesa. Satu kereta sejuk sebab aircond dekat belakang pon ada. So takyah la bergaduh nak rebut aircond depan. Nak letak barang banyak-banyak pon ok sebab dia punya bonnet luas. Letak 2 luggage bag yang besar pon still muat nak letak stroller yang jenis bulky. Kereta ni ada cruise control. So drive dekat highway lebih relax sebab tu la kita tak rasa penat bila long distance drive. 



A makan-makan day with family and Volkswagen Jetta



Lepas ni boleh do more food hunting dengan Volkswagen Jetta sebab minyak jimat! So boleh la pergi lagi jauh.


Volkswagen Jetta dia ada automatic light. (Leaving Home and Coming Home Function). Maksudnya lampu dia akan hidup sendiri jika tiba-tiba keadaan gelap. Bagus jugak for safety sebab let say korang park dekat basement yang takde lampu kan? Nanti lampu dia akan menyala sendiri. Lepas kita keluar kereta pon lampu still akan menyala. After a few second baru la dia padam sendiri. 


Lagi? Apa yang best. Baaaanyak.....  Kereta ni takde blind spot. Lepas tu ada Park Distance Control PDC (Front and Rear) so I lebih yakin nak parking. Parking masuk kepala pon boleh, masuk bontot pon boleh and sisi pon boleh. Tak payah risau dah terlanggar dinding ke apa sebab ada sensor. Best kan?


Kereta ni ada Radio RCD 30 with USB and iPod interface. Ada SC Card Slot,  AUX _IN, Bluetooth and 6 speakers. Sound system memang mantop! Lepas tu dia punya aircond is Climatronic maksudnya  ada 2 zone temperature control. So sorang nak sejuk sorang taknak sejuk sangat, tak payah gaduh. Control jer la aircond tu sorang satu.


Dekat steering also ada radio remote controlled central locking dengan 2 folding keys. Dekat depan tu korang boleh tengok berapa suhu dekat luar berapa. If let say tengah drive, kita simply can control volume and tukar siaran radio dekat button di steering. So lebih selamat macam tu. 


510 litres trunk space. Luas sangat! Banyak barang boleh letak ni. Sesuai la macam family kitorang yang kalau pergi mana-mana, bawak beg macam nak duduk sebulan. Haha.



 Dekat sebelah pemandu punya pintu boleh control door lock, so lebih selamat untuk kanak-kanak.


Glove Compartment dia pon boleh letak macam-macam jugak.


Sazli pon suka jugak dengan Volkswagen Jetta ni.

One more thing yang I suka ialah safety kereta ni. Ada 6 airbags yang boleh mengurangkan risiko kecedaraan jika berlaku kemalangan kepada pemandu dan jugak penumpang depan dan belakang. Let say lah korang tengah nak masuk parking yang agak curam, jangan risau kereta akan meluncur ke belakang sebab kereta ni ada Electricity Stability Control with hill-hold support. Lepas tu, kalau hujan pulak dia ada rain sensor dekat windshield. Kena je hujan wiper akan terpasang sendiri.


Shein pon selesa je naik kereta ni. Duduk sekejap dalam kereta, tak sampai 10 minutes dah sampai Hongkong. Haha.

Actually I tak la pandai sangat nak cakap pasal technical kereta ni tapi as a woman, bagi I kereta ni memang terbaik. I happy setiap kali memandu with this car. Smooth and I feel safe. Seriously I'm happy to have this Volkswagen Jetta. Sesuai la dengan jiwa I. Kawan-kawan I pon excited bila naik kereta ni. Mula la masing-masing berangan to have one, one day. Kalau naik kereta ni, 5 orang pon selesa je and langsung tak sempit. Lepas tu dah takde masalah semua taknak duduk belakang sebab tak dapat aircond. Kereta ni depan belakang ada aircond so semua orang sejuk dan selesa.


Say Hi to Intan! Intan senyum je masa I bagi dia cuba drive kereta ni. Siap nak pinjam bawak balik. Mana boleh! Hahahaha.


 Cantik kan Volkswagen Jetta ni? 

Semua ciri-ciri yang I nak ada pada kereta, ada pada Volkswagen Jetta. Interior cantik, exterior exclusive, performance powerful, safety pon tip-top. Easy to handle and friendly to driver and passenger. Volkswagen Jetta memang ada class! Yang penting, bila bawak or naik je kereta ni, I feel special. Thank you Volkswagen Jetta for making my day everyday! To book a test drive with Volkswagen, check out their website here.

-eNd-

10 comments:

nisa nass said...

Control lock dia mmg x blh buka eh k.su klau dr dlm?polo my husbnd even kunci pun blh buka klau kita kt dlm,so x safety utk kami nk bwk anakkecik yg dh pandai tarik2 tmpat buka pintu tu..huhu
Tu yg lenjan alza ja sudah!

ash360 said...

wah seronok sgt nampak.. bolehla bawak bantal tido dalam kereta..

Irvine Chin said...

Indeed a nice car!

zaitie hasnan said...

bestnyee!! mmg teringin ngan jetta! tapi..hmmm

amy norami said...

woww nice car..

Mohd Amin Aizuddin Mohd Asri said...

body kereta ni....alahai cunnya...sporty

Aziz Pekan said...

tentu mahal kan..

Aziz Pekan said...

bestnyer..jetta

kak gojes said...

memang bergaya la keta ni

JAMIL HASHIM said...

singgah + follow

http://belogs.blogspot.my/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...