Thursday, August 18, 2016

Makan Sedap Tak Habes-Habes. Gemok Baru Kau Tahu

Assalamualaikum..

Ada yang tanya, I ni Green House ambassador ke? Sebab asyik share makan dekat situ je. Hahaha. Ngek betul. Takder laaaaaaa. I dulu memang dah suka makan dekat sini, but lama-lama rasa boring taktau nak makan apa until Shariffah bagitau I apa yang sedap and what should I order bila datang tu yang jadik manjang nak kesini. Ada jugak rasa macam nak tuduh depa bubuh sependa dalam sukiyaki soup sebab sedap sangat. Hahaha. Astaghfirullah hal azzzimmmmmmm. Sebenarnya I suka la share apa yang I rasa sedap makan and value for money. Untuk kesenangan nkorang jugak. I ni selalu ada rasa terbangang-bangang if datang restaurant and taktau nak makan apa. Walaupon mekap lawa tapi masa order tak confident pon tak ok jugak. Especially pergi tempat makan baru yang bukan by recommendation dari sesiapa tapi jenis terbaca dalam internet lepas tu nak try jer la. Nanti rasa lost masa nak order. So, bila I share macam ni korang tau la apa nak makan, berapa harga, mana yang sedap etc. Boleh budget awal-awal sebelum datang especially yang nak bawak prospect GF/BF kan? Hahahaha. Nanti dia nampak kita confident masa order terus dia tick dalam notebook ‘Consider to second date’. Gitteewwwww. Kan? Tapi kalau nampak confident sebut salah pon tak berapa nak ok. Miso soup jadik Mitosomo, Kakiage jadik Kamiage. Siapa lagi kalau bukan Si Intan. Hahaha. Memang geram dengan Intan ni. Selenga.


This one is Unagi Maki. RM27.56 untuk 6 ketul.



This one korang kena try. Sharing good for 3 kalau perut kecik. If nak makan ini sahaja, order this one dish cukup. Sebab memang kenyang. Dalam tu ada tamago (tulur) dengan avocado. Kata Intan Avacoda. Pon boleh. Intan suka makan, Ellis tak berapa suka dish yang ada telur. Dyba tak pernah try Unagi tapi bila dia cuba, dia suka. Naseb ada balance lagi dua. Kata Dyba, tak boleh imagine rupa Unagi (Belut) ni masa hidup. Sapa suruh imagine? Hahaha. I pon kalau teringat rasa macam tak boleh nak telan taaaaapi dah sah-sah halal and masuk kategori ikan, apa nak fikir bukan-bukan lagi. Yang suka Unagi ni is Kakyang and Yatie. Nak pulak Yatie, jenis makan nanti dia pudat-pudat dalam mulut. Comel jer. Untuk Kakyang, nanti Makcik bawak you makan dekat sini ok? You sorang la tapi. Hahahahaha.


Yang ni pulak is Salmon Ikura Salad. Dressing dia I mintak Goma Dressing Salad – Sesame Dressing. RM15.90

Kadang-kadang dia letak raw fish egg, kadang-kadang takde. Sazli suka! Dia cakap sapa ajar I makan ni? I cakap takde sapa. Saja rasa nak kurus so order la salad sebesen macam ni. Tapi kalau nak healthy and less calories sebenarnya kena makan macam ni jer. Takyah put any dressing. I tak sanggup pulak nak jadik kambeng. Hahaha. Kata Shariffah dekat Hok Choon ada jual fresh salmon yang boleh buat sashimi. I ingat nanti kena pergi sana la. Beli Salmon buat salad macam ni, buat sashimi and buat Sakae San. Cita-cita memang tinggi. Tapi impian semua bermula dengan cita-cita dan angan-angan. Lepas tu kalau berusaha InsyaAllah berjaya. Good luck ANS Beauty and Health SB for upcoming Skincare project. This time kita buat betul-betul and compete dengan Skincare product yang melambak dekat pasaran. Eh, tetiba iklan. Haha.


Sebesen Salad ni akuuuu punya sorang. Licheeeen!


My favorite ever. (Nabemono) Hot Pot Beef Sukiyaki. RM38.16


I dah try Spicy Kimuchi Soup and still I suka Sukiyaki Soup more. Japanese Curry Soup pon ada. Usually I ambik Soba, but now I love ramen more. If soba tu mee yang paling gemok. Ramen pulak yang paling kurus. Next time order ramen. Taknak try kuah lain sebab takot tak sedap. Dish ni good for 2 or 3 person. Complete semua dah ada dalam ni. Sayur, protein and carbs. Complete. Korang kena try but Hot Pot ni available dari lewat petang sampai malam. For lunch takde ok? Haritu I datang masa lunch nak makan ni, sekali takde. Bapak la frust. Rasa macam nak mengamuk je terbalikkan aquarium kat depan tu. Mengada je ada pulak menu siang dengan malam. BUAT JE LA SEMUA TIME ADA! 


Ellis and her annoying terkejut face. Geghammmm nak tunjal


Dessert ni wajib korang try. Dekat Evendough Café. Dark Chocolate Ice Soufflé. RM10.60.


Yang ni Si Shariffah baru ajar I makan. Poooon sedap. Chocolate Cheese Pudding. RM5.30


Dark Chocolate Soufflé ni ada dekat pintu mula-mula masuk Green House ni yang dekat area coffee tu. Straight kedepan ada Kuroshio Market (Japanese Restaurant) and paling hujung ada balik Evendough punya bread area. Dekat situ la korang ambik Chocolate Cheese Pudding ni. Nak take away pon boleh. Nanti bila nak makan, panaskan ajer atas pan. Seeeedap dia taktau la nak cakap macam mana. I cannot brain this.  White bread dia pon sedap if korang nak buat French Toast, drizzle dengan cinnamon and makan dengan Mapple Syrup. Kalau ada Ice Cream Vanilla pon layan. Hahaha. Datang dah sawan makan Si Suraya ni. Ni kalau macam ni punya perangai, 2 bulan lagi memang 70 kg balik. Hahahahahaha. Terus Anny berubah jadik naga.


Si kecik Ellis ni dah la nak jatuh masa dekat parking. Keras perut I gelakkan dia. Lepas tu on Monday masa I datang dengan Intan and Dyba, dorang pulak gelakkan I sebab nak terjatuh. Hahaha. Allah bayar cash!

Greehhouse by Muir 
No.1, Off Jalan Ampang, Jalan Nipah, 
Kampung Berembang,
55000 Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Hours: Open today · 10AM–10PM

-eNd-

No comments: