Wednesday, September 7, 2016

Dulu Lain Sekarang Lain

Assalamualaikum..

Seingat I, only tahun 2011 kot yang I baru beria nak pakai senonoh sikit pergi kerja. Kalau tak sebelum tu, tudung rembat Kaklong punya je (yang dia dah taknak). Semua I pakai bawal. Baju pulak, pakai baju kebaya moden or baju kurung most of the time. Mekap pon asal boleh, beli yang dekat Giant RM70.00 tapi dapat semua set siap eye shadow, blusher, lipstick. Happy sangat dah. Time tu dalam tahun 2008-2009, I tengok Yatie pakai shawl macam Wardina, pakai seluar and skirt pergi kerja siap pakai rantai labuh tapi I tetap setia dengan baju kurung ‘busuk’ pergi kerja. Kekadang balik kampung, ambik baju kurung Mak I dalam 20 helai bawak balik KL untuk pakai pergi office. Susun dia belah kanan, I bedal pakai belah kiri. Dah la pergi kerja naik motor dengan Kaklong, so tudung letak dalam bakul motor and tak kisah pon keromot ke apa. Pastu pakai seluar sebab senang nak mengangkang naik motor. Kaklong bawak, I duduk belakang. Ada sekali kita pernah gaduh atas motor, lepas tu Kaklong boleh tinggal I atas motor dekat traffic light, dia jalan kaki. HAHAHAH. Nanti sampai office, pakai baju kurung, seluar and helmet (sebab tak pakai tudung lagi) and naik lift ok? Bersiap kat surau office Kaklong. Dah macam orang menoreh pon ada. Hahaha. I ingat lagi ada sorang kakak ni pernah bercakap and sampai kat telinga I, dia kata I tak jaga ‘class secretary’. I ingat ada sehari tu, dia masuk lift sama dengan I. Dipandangnya atas bawah macam jijik sangat. Hahaha. Tapi I dah maafkan dia. Lagipon now dia dah gemok and dia makan Transbella sebab tengok I dah cantik. Kah kah kah.


Thank you Anny selalu remind untuk kurus and jangan selebet pakai aci boleh.


I kawen tahun 2009 kan? Time tu pon I pakai apa ada je. Tapi baju dah lawa sikit la. But memang always beli kain ela and tempah dekat kampung. Upah murah je. Kalau baju kurung RM25.00 sepasang and kalau baju kurung modern, RM28.00 sepasang. I and Kaklong selalu beli dekat Nagoya. Time tu I pakai tudung bawal and sesekali pakai shawl tapi buruk giler melekap kat dahi siap nampak serkop putih and lilit asal boleh. I ingat time tu MIL I barangkali kesian dekat I pakai baju kurung asal boleh, maka dia pon offer I if I nak pakai baju kurung dia pergi kerja. Hahahaha. Sian giler I. Dalam tahun 2011 only I start pakai shawl yang warna-warna tapi I pakai dengan inner keras tu. Kira ada la upgrade la shawl I. 2012 I start beli skirt and blouse and ever since that memang tak pakai dah baju kurung and wardrobe kerja pon dah upgrade. Alhamdulillah. I kekal pakai shawl with inner keras tu lama jugak la. Dalam last year baru try pakai shawl takde inner keras. Tu pon sebab Kaklong ajar macam mana nak pakai elok-elok. Tapi I still tak berani nak beli jenis lain or pakai pesen lain.

Lately ni, dalam sebulan dua baru la I nak cuba pakai balik Tudung Bawal yang jenis corak and satin. Pernah give up sebab rasa muka macam dulang and seharian moody takde mood. Tapi now, bila dah tau macam mana nak pakai elok and muka tak bulat, I dah rasa happy nak pakai Tudung Bawal yang jenis licin. I tengok ramai kawan-kawan yang gilakan Duck tapi harga sehelai sampai RM500.00 ko dah kenapa? Mahal sangat! I paling mahal pon tudung RM80.00 tu pon fikir lapan ratus kali nak beli. And usually I akan beli plain UNTIL my dear friend, Miezi the founder of Craft by Qalb introduce I dengan dia punya Tudung Bawal Premium jenis Satin Silk Cavalli and bila first time pakai, terus I jatuh cinta at a first sight. Senang giler nak pakai and molek terletak dekat muka. Nampak ‘mahal’ sebab material dia jenis Satin Silk Cavalli and design dia pon tak kalah dengan Premium Bawal lain yang berjenama. Harga pon ternyata lebih murah.


Ni pon I pakai tak siap lagi. Nak cepat. Tapi sebab dia senang bentuk, tak jadik masalah. Yang penting muka tak dulang.

Kata Anny, I kena pakai tudung-tudung yang nampak premium macam ni. Amboi. Senang cakap, bak duit! Hahahaha. Tapi untuk Qalb Premium Square Scarf ni seriously mampu milik. Warna yang mereka ada pon semua yang tengah In dengan trend sekarang. Lembut-lembut punya warna. I ni bukan jenis pakai shawl kaler lembut ok? I punya shawl hitam je 60 juta. Yang lain biasa I pakai hijau tua, purple and chocolate sahaja. Now bila cuba ‘Kalsom’ terus suka. So dah rasa confident untuk cuba pakai warna-warna lembut macam ni la lepas ni. Woot woot! Thank you Qalb For Her. Sesapa yang teringin nak pakai premium scarf yang RM500.00 boleh la beli Siri Orked Koleksi Premium Bawal Cavvali dari Qalb for Her sebab now dorang offer introducing price, RM89.00 untuk Semenanjung and RM95.00 untuk Sabah/Sarawak sampai 10 Sept 2016. Kalau tak Normal Price ialah RM119.00 (Semenanjung) dan RM125.00 (Sabah/Sarawak). Rugi la kalau tak beli. Pada yang tak pernah pakai Premium Scarf macam I hew hew hew, cuba la sehelai. I yakin korang akan suka. 


Qalb Premium Square Scarf- Orked Series Collection - Kalsom


Qalb Premium Square Scarf- Orked Series Collection - Maimunah


Qalb Premium Square Scarf- Orked Series Collection - Rogayah


Qalb Premium Square Scarf- Orked Series Collection - Jamilah


Qalb Premium Square Scarf- Orked Series Collection  - Zubaidah

Cantik kan? Yang ni jenama dia print dekat atas tudung terus. Takde guna label. So by that kita tau ni bukan jenis tudung yang beli kodi dekat Jalan TAR lepas tu jual balik. No. Exclusive and Premium like that. I tau dah Miezi and Ali punya kerja macam mana. Sangat teliti and jaga quality. Tengok la macam mana Jubah Noah dorang meletop-letop last time and tart nenas terpaling sedap pon ramai yang terkilan sebab tak dapat nak order dah tahun ni punya raya. Memang berbaloi kalau beli. Packaging dia pon lawa. Sesuai kalau korang nak buat hadiah pada kawan-kawan atau sanak saudara. Jangan lupa update dorang dekat Instagram ye? Ni pon I tengok ada Membership Privilege yang boleh dapat 10% off on every future ONLINE purchase.

WhatsApp : 012-3457479

-eNd-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...