Friday, November 18, 2016

Spiral Prego Carbonara Mushroom yang cepat, mudah dan lazat!

STICKY POST
 *Please scroll down for new entry*

Assalamualaikum..

Percaya tak kalau I cakap, hari Jumaat memang hari yang ditunggu-tunggu untuk semua orang. Tak kisah la yang kerja atau yang sekolah sama jeeeeee. Sebab Saturday is a Holiday and boleh la bangun lambat esoknya. Macam I pulak, duluuu masa zaman muda remaja takde anak lagi, usually Friday night I akan tido lambat and do my own activities macam keluar dinner dengan kawan-kawan, tengok mid-night movie, karaoke ke atau apapa je la yang fun for me sebab I know yang esoknya I tak perlu bangun awal for work! Tapi semenjak dah kawen and ada anak ni dah jadik lain la. Fun tu dah ke arah lain. Fun for me now is if I dapat spend time more dengan Shein and Sazli. Macam sekarang for Friday night routine, I akan masak dinner for them. I pon taknak ambik masa yang banyak sangat to prepare the meal sebab I nak spend more time while having dinner with Sazli and Shein. Aku suap engkau, engkau suap aku macam cerita Hindustan. Hahahaha. Usually I akan masak one dish yang simple dan sedap semestinya. Dish tu biar semua orang boleh makan. Senang macam tu. Shein akan makan apa yang I and Sazli makan as well. Lepas tu I malas nak sepahkan dapur.

Persoalannya ada ke masakan yang simple tapi sedap and tak sepahkan dapur lepas tu tak perlu banyak masa? Jawapan : ADA! Untuk kali ni, I nak share dengan nkorang how I cook my Spiral Carbonara Mushroom. Seriously tak sampai 15 minutes masa untuk prepare dah siap. Lepas tu boleh la spend more time dengan family and takde la penat nak mengemas dapur.


My all-time favorite. Prego Carbonara Mushroom! Senangggg sangat nak prepare Dik Non! Dia punya senang sampai budak Darjah 1 pon I agak boleh buat sambil goyang bontot. Hahaha. Tak payah beria nak letak bahan lain dah sedap dah. Less effort tapi result? Macam Chef professional tuuuuuu


Malam ni I guna Prego Spiral la. Shein’s Favorite Spiral ni. Suka la dia bentuk spiral ni sebab macam art ada gulung-gulung kenteng macam rambut dia. Hahaha. Makan pon nak kena ada art ok?



Cara nak buat mudah je. Memula masak spiral ni ikut aturan dekat packet. Dah lembut, toskan and letak dalam pinggan. Setel satu bab. Untuk kuah pulak, korang just panaskan 2 sudu besar olive oil and masukkan bawang putih and bawang besar yang dicincang. Tumis sampai naik bau. Kalau nak letak mincemeat pon boleh tapi kalau takde pon dah sedap. 


Lepas tu masukkan pasta sauce and siap! Tak perlu dah nak perasakan dengan bahan lain sebab ni dah complete and cukup sedap. Kepekatan kuah terpulang la pada nkorang nak macam mana. I suka kuah yang pekat macam ni. Bila pasta sauce dah panas lepas tu  boleh transfer dalam pinggan yang ada spiral tadi.


Siap! As simple as that. Senang. Cepat. Sedap! Sesuai untuk emak-emak yang bizi bekerja macam I, yang too tired to handle the kitchen yet want something taste delicious macam ni. Senang kan?



I buat 2 jenis. Yang ni extra gravy. I tambah susu kotak dalam 5oz. So kuah banjir!


Ok, turn Abah untuk suap Shein. Memula dia eksyen, rasa hujung lidah je.


Mata pon bizi tengok screen TV


Dah dapat first mouth terus ask for more. Haaaaaaa. Tau pon sedap!


Seronok la bila dapat bagi Shein and Sazli makan yang sedap macam ni. I pon badan tak penat sangat nak kemas dapur. Tu yang best tu! Lepas tu dapat la more time for us untuk lepak-lepak layan TV program and layan Shein main with his toys sesambil makan. Pilihan I sekarang ni memang PREGO la. Senang, mudah dan lazat! PREGO ada banyak jenis pasta sauce. Semua I dah cuba and I tak boleh nak decide which one is my favorite sebab semua pon sedap. Both cream and red pasta sauce sedap. Ada dalam can and ada dalam jar. Dalam can 350 gram and dalam Jar is 680 gram. Usually kalau makan 3 beranak, I masak dalam can je. Cukup. Tapi kalau ada 4 – 5 orang untuk sekali hidang I guna yang dalam Jar. Kalau PREGO punya pasta sauce korang dah tak payah risau pasal rasa dia sebab memang sedap. Tak perlu tambah bahan lain pon ok. I suka la sebab tak ambik banyak masa untuk prepare.  Kata bizi????? Hahahahahaha. Tapi kalau nak tambah ayam, seafood’s or any veggies yang sesuai pon boleh. Lagipon asyik makan sambal je bosan jugak kan? Sesekali kita tukar la selera barat sikit. 


A many choices of PREGO red sauce


A many choices of PREGO cream sauce

Dry pasta pon PREGO ada macam-macam jenis. Yang terbaru ni ada Spiral and Angel Hair. Dedua I dah cuba. Sedap! Most important korang tak perlu was-was untuk guna PREGO sebab ada pengesahan halal dari Jakim so boleh makan tanpa was-was. InsyaAllah. Now semuaaaaaaaa orang boleh ‘masak’ Pasta yang sedap. Semudah 1 2 3. Jangan lupa visit PREGO website di www.prego123.com.my

-eNd-

4 comments:

Illya LeYa said...

WoW!!! Best tu... LeYa boleh try ni

Nur Khairul Azizi Mohamad said...

Wahh so many sos @ gravy produk khas untuk spageti keluaran Prego ni. Senang & mudah le nak buat apa-apa resepi untuk apa-apa jenis spageti nanti... :D

Chooyaya! said...

illya leya : senang jeeee. kena cuba ok?

Chooyaya! said...

khairul azizi : kan? senang je and takguna banyak peralatan so dapur tak sepah. jimat tenaga and masa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...