Thursday, September 14, 2017

Resepi Nasi Ayam Thai

Assalamualaikum..

I nak share resepi buat Nasi Ayam Thai lah today. I ambik dari FB Page Resepi Viral Terbaik (Eh ni bukan page yang plagiat aku punya resepi Shell Out ke?) Hahahaha. EH BETUL LA WEI. Dia suruh like Page Resepi Viral Terbaik dengan Viral oh Viral. Pundeeeek! Hahahah. Ini pon mana entah dia dapat resepi ni tapi takper la. Bersangka baik. Kepada owner resepi yang telah dishare di page Viral ni, I memohon untuk share resepi dalam ni sebagai panduan kepada diri I untuk buat Nasi Ayam Thai ni yang entahkan bila ni. Tengok bahan macam senang je nak buat. Kot tak jadik jugak taktaula. Nak tunggu pergi Thailand balik entahkan bila tapi Nasi Ayam Thai ni giler layan bro. Sumpah wa cakap lu. Makannya berulam cili padi hijau fresh tu. Bapak sedap. Nasik dia ala-ala sticky rice. I agak dia guna beras wangi kot? Jom tengok bahan-bahan dia. Nanti kalau Nasi Ayam Thai ni menjadi, macam biasa I akan poyokan dalam blog dikemudian hari. Ok?

Bahan-Bahan
½ cup yellow bean sauce
½ cup soy sauce
¼ dark soy sauce
½ cup palm sugar
¼ cup chopped fresh ginger
¼ cup chopped garlic
6 chopped fresh Thai Chile Peppers
(Nak simple pakai Taucu, Bawang Putih, Cili, Sos Ikan, Gula Thai and Kicap Pekat)

p/s : Mana nak cari wei Gula Thai ni?



Beginilah rupa Nasi Ayam Thai. Sedapnyaaaaaaa


Bahan-bahan Rebusan Ayam
Halia Tua
Akar Ketumbar

Cara-cara Masak Nasi
Rebus ayam bersama halia tua dan akar ketumbar. Selesai, angkat ayam dan letak beras dalam periuk nasi. Bila dah masukkan beras letak ayam balik. Lepas tu tekan butang On and tunggu sampai nasi masak.

Letak nasi dalam pinggan. Potong ayam dan curah sos diatas. Siap. Selamat Mencuba!


P/s:  Laaaaaaa bapak la senang! Macam ni masak sambil goyang tetek pon boleh buat ni (amboi dia tu confident hahahahaha) Takper, kita tunggu nanti macam mana eh? Kalau minggu depan takde kompang-kompang dalam blog maksudnya tak jadi apapa. Kalau ada masuk blog, IG, FB semua maksudnya misi memasak nasi ayam ni berjayalah. Good luck team Zubir!


Dapnyaaaaaa


Kita plan nak letak ayam 8 ketul maksudnya kena beli periuk baru yang lagi besar ke apa ni?

-eNd-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...