Wednesday, February 7, 2018

Yash is Sharing : Ilmu Yang Perlu Tahu Tentang Insurance Rumah


Yash is Sharing : Ilmu Yang Perlu Tahu Tentang Insurance Rumah

Assalamualaikum Choyaya Readers.

Yash is Sharing is back! Topik harini pasal Insurance Rumah. Insurance rumah Yash tak berapa nak risau sebab SEMUA orang ada awareness. Tak macam personal insurance #hiks. Sebab apa? Sebab harta kita cari penat-penat tak mau burn begitu sahaja, bener enggak? Tapi khudrat kita lebih berharga dari harta, tanpa khudrat tak boleh bekerja, so tak boleh la kumpul harta #hinttoinsuredyourselffirst.

Okay. Insurance rumah ada 2 jenis yang boleh kita beli. MRTA & MLTT. MRTA bermaksud Mortgage Reduce Term Assurance. MLTT pulak bermaksud Mortgage Level Term Takaful. Apa beza dua insurance ni? Senang ja. Kalau tulis panjang2 pon jarang orang nak baca kan topik-topik serious macam ni. Hihi

Simple comparison between MRTA & MLTT


MRTA
MLTT
Coverage
Depends on Bank
(ada yang 20 tahun sahaja, ada yg sampai habis loan). Kalau yang cover 20tahun sahaja, apa-apa terjadi selepas tu, dah tak cover Insurance
Sampai umur 70 (max can go up to umur 80)
Cara Bayaran
Sekaligus atau Include dalam loan bulanan
(Tambahan faedah lagi errk!)
Boleh pilih bulanan, suku tahun, setengah tahun or tahunan. Term boleh pilih bayar 5, 10 20 atau max tahun (ikut umur anda)
Coverage Polisi
Perlindungan loan sahaja
Perlindungan & Cash Saving
Penama
Bank sahaja
Hibah-letak nama orang yang tersayang
Tuntutan
Insurance bayar baki rumah kepada bank sahaja. Waris akan mendapat rumah tersebut
Insurance bayar pampasan kepada penama, penama selesaikan hutang loan. Penama dapat rumah & cash lebihan bayaran hutang
Sakit Kritikal Tak Boleh Bayar Loan Rumah
Kena bayar jugak walaupun sakit atau tidak boleh bekerja
Loan rumah masih boleh diselesaikan dengan menggunakan wang pampasan
Jaminan
Jika loan tidak mampu dibayar kerana sakit & tak boleh kerja, bank akan lelong rumah tersebut. Apabila meninggal, waris takkan dapat mewarisi rumah tersebut
Pampasan sakit kritikal boleh digunakan untuk membayar loan rumah. Rumah akan jadi hak milik waris jika berlaku kematian


Another comparison chart from google untuk diperlihatkan.

REAL Situation Yang Berlaku.

Actually Yash nak attached conversation Makcik Yash yang minta tolong dalam group whatsapp Tentang kawan dia kematian suami yang disebabkan sakit kritikal. Suami tak mampu nak bayar semasa dia tengah sakit. Rumah dah nak dilelong oleh bank. Apabila kematian suami, hutang masih tertunggak, rumah tak dapat diwarisi. Tapi macam tak sesuai nak public kan conversation tersebut. Jadi Yash cerita je lah, sama je kan? J

Basically the reality yang ramai pewaris is facing apabila pembayar mengambil insurance rumah tanpa menyelidik content polisi. Ada polisi yang hanya offer few years’ coverage, selepas tempoh tamat, loan masih berjalan tetapi rumah tiada perlindungan insurance. Begitu juga dengan sakit kritikal, apabila pembayar tidak dapat bekerja disebabkan sakit kritikal, terputus sumber pendapatan, bedridden, koma atau sebagainya, insurance rumah yang diambil tidak akan cover monthly expenses untuk biaya loan rumah tersebut. Ini akan menyebabkan rumah akan dilelong. Bahaya tau.  Insurance rumah hanya akan cover apabila pembayar telah meninggal dunia akan tetapi apabila rumah sudah dilelong sebelum pembayar meninggal, rumah bukan lagi milik sesiapa dalam ahli keluarga tersebut.
Jadi, Warisan Plan dari Prudential boleh di ambil sebagai Insurance Rumah. Coverage perlu diambil sama harga atau lebih dari harga rumah dan ia perlu diambil SEBELUM membeli rumah. Jadi plan dengan bijak okay. The simple calculation Yash boleh bagi adalah seperti berikut:


Contoh simple calculation**

Harga rumah: RM300,000 
Tempoh loan: 35 tahun
Monthly: RM1,500
Rumah dibeli: Tahun 2017



Situasi:**
Insurance Rumah: MLTT Warisan Plan
Amount: RM380,000
Sign Up Warisan Plan: Tahun 2016
Sakit Kritikal: Tahun 2025
Jumlah loan yang telah dibayar dibank: RM144, 000**
Jumlah pampasan yang akan diperolehi: RM380, 000**
Waris akan melangsaikan baki loan rumah: RM156, 000**
Cash yang akan diperoleh oleh pemegang polisi: RM 224, 000**

Sekian untuk entry kali ini. Yash harap simple explanation Yash dapat difahami dengan mudah. Tanda ** diatas adalah contoh semata-mata. Harap tidak digunakan sebagai contoh sebenar dan compare dengan mana-mana situasi. Rujuk pada bank dan consultant takaful untuk mendapat khidmat nasihat yang sewajarnya. Assalamualaikum.

Yash is Sharing
017 304 8607
Al Isra' Associates
PruBsn Takaful

-eNd-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...