Friday, January 18, 2019

Progress Rumah Mak Di Jengka

Assalamualaikum..

2 hari jeee tak update blog, melambak dapat DM tanya kenapa dah 2 hari tak update blog? Bizi sangat ke? T___T Bizi sangat ke yang tak tahan tu. Macam marah benar bunyiknya. Hahahaha. Sorry laaaaa. Sekarang I memang bizi menyelamatkan dunia jadik part time Power Rangers Kuning. Semalam pon cuti sebab nak cari lampu Rumah Shein. Memula Sazli cakap dia nak setel sorang je, tetiba ubah fikiran and dia ajak I sekali. Lepas tu budget burst, beliau menyesal. Tetapi 'Sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya'. Hahahaha. Tu nanti, I akan share kemudian eh? Now kita focus untuk rumah Mak dekat Jengka. I pon dah 2 weeks berturut-turut balik kampung drive sendiri tanpa Sazli. Saz pon busy je weekend untuk setelkan rumah Shein sebab time weekend je yang Saz ada masa free untuk follow up and check kerja-kerja contractor untuk finishing rumah tu, so dia tak dapat la ikut balik Jengka. Masa 2 minggu lepas I balik dengan Kaklong, Kaseh and Shein and last week, I dengan Shein je berdua. Rasa macam impressed dengan diri sendiri drive KL-Jengka-KL dengan Shein je. Si Shein memang failed la jadik co-pilot. Kerjanya membutaaaaaaaa je. Dah Mama takde kawan nak borak. Kaklong pon sama jugak. Cakap nak teman drive tetiba tengah borak diam je. Tau-tau dengkur buih siap. Sabar ajer la. Actually bukan tak boleh drive sendiri tapi M a l a s hehe. Masa zaman anak dara pon I drive sendiri je balik kampung and ada a few time masa Mak tak sihat, I balik sorang-sorang. TQ Sazli sebab trust I. Kena confident and kena buat je apapa menda yang rasa kita boleh buat sendiri and jangan too depending on orang lain. Kena jadik independent sebab we don't know what future bring us kan? I dah menanam azam dalam diri, lepas ni kalau Sazli drive, I dah taknak tido dah. I nak teman dia drive. Taknak macam Shein, 10 minutes dah gone sampai Hongkong, tapi tertakluk jugak la kepada keadaan. Hahahaha. Macam Sazli kekadang dia lagi suka I tido sebab dia boleh bawak laju. Kekadang dia ajak borak and suruh citer macam-macam. I pulak time mata mengantuk, kena paksa borak biasa suara nak high pitch je hahahaha. Dah jom tengok rumah Mak.


Ni rumah Mak time I balik masa 2 miggu lepas. Boleh dikatakan dah siap la. Simple je kan? But dalam dia luas. Seronok la bebudak berlari. Pokok pelam dah kena tebang sebab kata Abang Long menganggu pemandangan. Pagar tu cadangnya dulu nak buat lain tapi budget dah takdak, so kena redha je la macam tu buat sementara waktu. Tengoklah nanti cat lain ke.



Ok, zoom out sikit. Cakap cantik lekas! I paksa.


Ni dari depan. Design by Abang Long, Kaklong and Sazli. Ada la 'netizen' comment cakap bilik kecik, tak elok.. Hahahaha. Bagi I, just nice. Boleh letak katil queen, almari and almari solek. Bilik Kaklong, I and De sama je keluasan so tak yah gaduh. Hahahah.


Ni Adik Atol, anak Che Asri. Dari kecik datang rumah Atok, sampai dah besar panjang. Dah besar ni, jarang la pau I. Anywaaaaaaay ni la dia pemilik asal phrase 'Nak Uweeeeeet'. Adik Atol ni masa dia kecik, nampak je muka kitorang mesti cakap Nak Uweeeeeet hahahahahaha.


Last week, I ambik Shein dari sekolah, terus la kitorang gerak ke Jengka. Kenangan pakai baju sekolah dekat rumah Atok. Kaseh pon sama balik dari sekolah, terus gerak balik Jengka dengan Abang Long. Kaklong dah balik lagi awal sebab nak teman Mak 2 -3  hari. Takot dia tak biasa dah 4 bulan tak tido sorang-sorang. Orang suruh kawen taknak. Nak Abdullah Ahmad Badawi je. Cane?


Barang Mak baaaaaanyak giler. Dia ni ada penyakit suka menyimpan barang kot? Segala mala kotak semua nak simpan. Tak paham I. Dekat luar, takde la sepah sangat sebab Kontraktor yang buat jenis pengemas. Tu nampak bunga-bunga tu, dapat dekat Kaklong memang dia humban je semua tapi Mak tetap nak simpan. I ni esok dah tua, maybe ada la kot penyakit menyimpan macam ni.


Dalam rumah. Luassss! Ni langsir lama masa I kawen dulu. Ada la 10 tahun usia langsir ni. Pakai apa yang ada je. Nak buat dah takde bajet. Hahahahahaha. Kira baik ada langsir, macam rumah kitorang nanti, I saspek langsir takde la. Duit dalam bank ada RM28.00 je ni hahahahahah.


Nak pasang langsir ni bukan senang tau? 3 hari kitorang mengadap menda ni je sampai naik sewel dah memasing. Pasang semua termasuk la yang dalam bilik sekali. Bilik ada 4. Naik menyampah dah tengok langsir. Nanti Rumah Shein, I upah je la orang. Nak pasang besi dekat langsir tu bekandang-kandang babi keluar. Hahahahaha. Wei susah wei pasang langsir. Eeee meluat! Macam ni baik I lipat kain sebilik pon I sanggup.


Close up sikit rumah Mak. I suka la idea cermin ni. Orang kampung tak berapa nak dapat terima sebab katanya tak nampak macam tingkap tapi takpelah... Rumah kita, kita punya suka hati lah nak design macam mana. E!


Zoom out sikit.


Laman jadik kecik sikit la. Tapi still muat nak park 3 biji kereta.


Tengoh rumah belakang tu ada la jugak sakit mata. Geram nak roboh buat lain. Tapi banyak pulak duit kan? Hahahaha.

Kos keseluruhan rumah ni takde la mahal macam dekat KL...Kontraktor pon Kaklong ambik dari KL. Dari segi kerja, kitorang puas hati termasuk harga semua cuma finishing je tak 100% satisfied. Tu nanti slowly la kitorang touch up sendiri. Nak dapat 100% puas hati memang susah... I pon only now je paham kerja-kerja buat rumah ni macam mana. Susah tau? Paling susah untuk asas bangunan tu, macam mana nak bagi kukuh semua. Naseb I tak kerja tukang buat rumah, kalau tak sure meroyan. Hahahahaha. Dalam rumah, takde apa sangat lagi. Furniture pon guna apa yang ada je. Kaaaaaaaaaaaalau lah ada lagi RM30-50k baru seronok nak cantikkan rumah but takper, slowly.... Dah jadik rumah and dah siap ni pon syukur sangat sangat dah.... Nanti bila semua dah cantik, I akan share kemudian tapi tengoklah kalau rajin. Kalau ada apapa nak tanya, korang boleh DM je I dekat IG OK? Nanti I mintak Project Manager (Kaklong) advice. Okbye!

-eNd-

2 comments:

Alya Eyla said...

owhhhh rumah asal ada lg... rumah asal tu dapur erk kak...
rumah mak mertua saya pon tingkap gini kak....

Hayati Ghazali said...

Tahniah, cantik sangat rumah mak you...moga bertambah berkat rezeki keluarga sue sbb buatkan rumah untuk parent