Friday, February 8, 2019

Masak Ape Tu?

Assalamualaikum..

Tau la kan, kalau balik Jengka I paling saspen kalau berat badan naik. Mana taknya, time tu la makan macam-macam. Tapi ni timbang-timbang macam OK ni. So boleh la makan banyak lagi hahahahahaha. Haritu I macam tingin nak makan Meehun goreng yang I buat sendiri, Sabtu pagi tu Mak suruh I goreng for breakfast, memang cantek lah! I rasa, Meehun yang I buat paling sedap I pernah makan. HAHAHAHAH. Confident kan? Berbulu je Ain kalau dia baca ni. Eh, tapi betul la. Tak caya tengok gambar. I punya Meehun simple je. Takde beria letak ayam daging semua. Ikan Bilis je. Lepas tu, JANGAN letak taugeh. I tak suka sebab it will kill the taste. Kalau nak letak pon kena makesure yang rangup-rangup fresh tu. Dah tutup api, baru letak. I macam turn off giler kalau makan Meehun, Taugeh dia layu giler tu, MENYAMPAH! Rasa macam nak bertukar jadik Incredible Hulk lepas tu terbalikkan piggan. Nak lagi sedap, kena letak Kangkung. Kalau takde Kangkung I tak suka berapa Sawi or Kobes. Better takyah letak apapa langsung sayur. Macam haritu, I tabur kan ajer dengan Daup Sup. Tapi Sawi letak jugak sikit atas arahan Guru Besar hahaha. Ya Allah sedapnyaaaaaa. Tak sangka I punya Meehun sedap macam ni. (Exaggerate giler kan lulz). Takde any specific resepi pon. Tumis bawang putih, bawang merah and ikan bilis tumbuk dulu. Lepas tu masukkan cili kisar dalam 2 sudu and masukkan kicap manis, sos tiram, sos tomato and sos cili. Cube ayam jangan lupa. Air sikit, gula sikit and garam sikit kalau perlu. Meehun tu rendam awal la. Jangan rendam dengan air panas nanti lembik putus-putus. Lepas tu jangan patahkan masa rendam tu. I suka yang panjang-panjang. Time goreng tu pon korang kaup balikkan ajer, jangan di 'potong' mee tu dengan sudip. Air kena masukkan sikit-sikit supaya Meehun tu tak lembik. Makan panas-panas sedapnyaaaaa! Macam ratio sos cili and sos tomato tu, sos tomato I letak extra sikit. Kicap jangan la letak sampai Meehun hitam. I suka yang merah-merah macam ni. Jangan risau takde ayam semua. Ikan Bilis pon dah sedap dah taaaaaw?


My Meehun Goreng. Ishk, terliur pulak nampak. Sedapppppp!!



Shein kan Mat Kari? Bangun pagi dah mintak Kari dah. Ada Ikan Patin, so buat je la. Pakai santan kotak. Shein is one happy boy dapat makan Kari. 


Ayam Masak Kicap Pedas. Resepi dah banyak kali dah bagi kan?


Pergi Pasar Malam jumpa Lada Hijau ni, so mintak Kaklong buatkan Solok Lada. Ya Allah, sedapnyaaaaa. Tapi dapat makan sorang 1 je la. Tak paham la Kaklong ni masak dah la sedap tapi kena rebut-rebut.


Ikan Talang Masin campur dengan Nenas. 


Buat pulak Ikan Sardine Rebus Goreng


Lawan dengan air lada. Huwaaaaaaaaaaaa!!

Gulai Ikan Talang Masin + Nenas tu, nak sedap memang dengan Ikan Sardine Goreng and Ulam pulak Daun Salad biasa tu and Air Lada. Perrrrrrghhh!! Shein suka la ni makan gulai-gulai ni. Air Lada tu actually nak sedap kena letak limau kasturi blend sekali dengan kulit-lulit dia, tapi takde so I tukar dengan limau nipis. Dalam dia ada bawang besar, bawang putih and cili. I guna Lada Besar and Cili Api. Terpulang pada kepedasan nak macam mana. Bebawang tu kena bakar dulu. Jangan letak yang raw. Lepas tu balance kan rasa dengan gula and garam. Gula kena mau banyak. Nak sedap letak Gula Manisan yang biasa orang Thai pakai dalam masakan dorang tu. Lepas tu letak cuka sikit. Memang sedap. Kalau dekat rumah, I beli yang siap dalam botol tu je. Biasa makan Daging Bakar, I campur je dengan kicap. Pon sedap. Tak ingat jenis apa tapi ada banyak je jual dekat kedai. Sekian cerita pasal makanan. Aku yang update, aku yang telan ailio. Cis!

-eNd-

1 comment:

ain.ya.nun. said...

Makan rebut-rebut baru la challenging. Pandai Kaklong! Haha.