Monday, April 1, 2019

Sapa Nak Sambal Merah Kaklong?

Assalamualaikum..

Haritu masa balik kampung, I dengan Kaklong buat projek Sambal Hijau dengan Sambal Merah. Kekonon nanti masa dekat-dekat puasa Kaklong nak buat stock la, senang nanti kalau malas nak masak or takde selera nak makan apa time bersahur, zaaaaaaaaaaaaappp ambik je sambal ni dari peti lepas tu panaskan dalam microwave and makan. Sambal ni proses buat dia lama. Makan 2-3 jam jugak. Kena masak lama sebab nak bagi tahan lama. Lepas tu sambal ni korang boleh curah je atas Ayam Goreng ke, Ikan Goreng ke, Telur Goreng ke, Terung Goreng ke, Sotong, Udang, Kambeng eh semua la boleh. Nak makan gitu saja dengan nasik pon boleh jugak. Sambal Merah ni lain rasa dia dengan Sambal Ayam Penyet. Yang ni dia tak letak Belacan. So sesapa ada resdung pon boleh makan. Sebab apa yang kononnya timbul nak try jual Sambal Merah ni? Sebabbbbb yang beli pon semua tak kena dengan tekak. Kurang kick so baik buat sendiri. Lepas tu Kaklong pulak bila buat Sambal Merah ni eh ramai yang suka mintak sikit. So I cakap 'Kak, dari ko bagi semua, alang-alang dah dekat dapur 2-3 jam baik buat je jual je. Amacam?' Sembang kencang nak jual la apa la. Lepas tangan pijar ripih lada seplastik dengan babi berkandang keluar time sambal menggelegak terperecik dekat tangan. lepas tu pulak bila dah siap semangkuk je yang tinggal terus rasa macam 'Lupakan ajer la niat nak menjual'. HAHAHAHAHA. Taaaaapi mana la tau kan? Tetiba ada roh merajin sampai... Boleh la kita try amek pre-order Sambal Merah ni. Tapi tak janji. Tengok kepada kerajinan Kaklong macam mana. Kalau dia kata ON, I akan share la dengan nkorang. Kalau dia eksyen and cakap M A L A S so kita semua kena la redha. Tapi ni tadi bila mintak resepi, dia cakap 'Eh, mana boleh bagitau. Rahsia. Kan nanti nak jual?' Cecece. So I share gambar je la eh?


Sambal Merah Kaklong diberi nama. Cantik warna dia, berkilat je. Masuk tekak pon sedap. Ni dah siap, tinggal banyak ni je.



The making of. Sekuali.


Kena masak lama. Sampai pecah minyak. Api kena kecik, lepas tu kena sentiasa kacau. Memang a bit renyah nak buat. I wonder betapa gigihnya orang yang jual-jual sambal ni. Leceh kot nak buat.


Close up yang dah siap. 

Siap masak, memasing rasa terharu. Tak sangka kita punya Sambal Merah akhirnya siap. Kebetulan Mak ada beli Ikan Talapia haritu. So Kaklong goreng garing dengan tepung jagung, lawan dengan Sambal Merah ni memang senyap memasing makan. Ingat tak I pernah cakap yang I phobia dengan Ikan Talapia? But haritu, sebab Kaklong sendiri yang goreng and Ikan tu rangup so I boleh je makan dengan gembira. TQ Kaklong sudi melayan I dengan Sambal Merah ni. Korang kalau nak rasa, kena la pujuk Kaklong suruh jual. Kaklong kalau masak confirm sedap sebab dia masak dengan penuh kasih sayang... Nanti kata kalau Kaklong jadik nak jual, I share dengan nkorang eh? Babai!

-eNd-

2 comments:

Nur Aishah said...

Sue, kita nak sue.... hope tak terlepas pandang. Buat stok sahur/berbuka. Walau kaklong letak harga patblas pound sebekas kecik,kita ttp nak ye.. :p

Chooyaya! said...

Nur Aishah : Ni betul punya suka ni. Hahahaha