Monday, April 6, 2020

Resepi Brownies Yang Sedap and Mudah

Assalamualaikum.

Hi disana, semua sihat ke? Harini dah Monday dah. Tak sangka kita dah made this far untuk RMO ni kan? Dah masuk Hari ke-20 tuuuuuu. Fuh! OK jugak rupanya duduk rumah memerap makan, masak, layan Netflix. Naseb baik berat badan tak naik. Ni kalau tak kena gaya, RMO kena extend sampai 30hb April, pishang la memasing. Hahahahaha. I rasa now pon semua dah smooth dah kan untuk semua orang? Masing-masing dah tau tugas memasing. Isteri pon dah boleh terima kalau suami sidai kain tak kibas, senget, kecik besar semua. Redha je konsep dia. Hahaha. Kalau boring-boring tu try la buat apapa macam masak ke. Try new recipe mana yang teringin nak buat dari dulu. Or maybe boleh baking. Buat la simple dish macam agar-agar sirap. Lepas tu up sikit buat la Brownies. Cecece. As for now, I baru buat Brownies je. Bahan nak buat Kek lain ada je tapi Shein and Sazli tak suka selain dari chocolate cake. Takkan I nak makan sorang-sorang. InsyaAllah baking ni kita continue la walaupon dah habes RMO (yang taktau bila lagi la nak habes tu). 

Anyway, I nak share experience buat Brownies. As for now, I dah buat 3 jenis with different ingredient and method but I share 2 resepi je lah sebab yang 3rd one tu dia turn out so fudgy sampai nak alih masuk bekas pon dah macam lava cake je aku tengok. Still edible sebenarnya and Saz pon suka yang tu tapi tak berapa nak firm so I share 2 je resepi je lah OK? Ikut I punya experience, nak buat brownies ni senang je sebab dia takde la kena guna mixer ke apa but kalau nak sedap guna la chocolate powder/chocolate compound yang import or berkualiti sikit mcam Belgian Chocolate. I guna Beryls and Hershey's. Kalau nak up lagi boleh guna Callebaut or Tollhouse as well. Maybe ada yang murah-murah dekat Bakery Shop tapi rasa dia takkan sama dengan chocolate premium. Masa first recipe tu I beli bahan and wonder macam mana orang boleh jual size 5' RM 30 eh? Fikir balik and recall balik rasa dia, memang lain la. Texture pon lain. Susah la nak cakap but kalau nak tau, korang try dulu buat OK?


Fudgy Brownies second recipe. Kalau nak bagi kawan rasa, nak contribute untuk office punya pot luck, I suggest korang try resepi ni. Manis dia, texture dia semua ngam. Bahan pon 7 je. 



Yang ni dia guna Castor Sugar, Butter, Telur, Vanilla Essence, Tepung, Cocoa Powder dengan Chocolate Compound je. 


Berkilat atas dia and kedut dia pon not bad.


Ni bahan-bahan and cara nak buat Fudgy Brownies. Yang ni, butter dia, dia tak cairkan. Dia letak pada suhu bilik je. I rasa kalau butter tak cairkan, dia punya kedut akan lagi lebih cantik. Untuk yang baru nak try, I rasa focus pada rasa je dulu. Kedut tak kedut letak belakang dulu. OK?


Korang boleh tengok step by step lebih detail dekat sini. Gigih I masukkan dalam Youtube. Kalau tak sayang jugak I, I taktau la. Hahaha. Bagi I, kalau nak share resepi kena detail. Teringat lagi kes Sagu Gula Melaka I tak jadi walaupon ikut resepi. Kecewa sangat rasa. So nkorang follow je macam ni, InsyaAllah jadi.




Ni yang first I buat. Ikut dari Facebook Tasty punya resepi. Garing sikit. Tapi Kaklong I suka macam ni sebab dia garing kat luar, moist kat dalam. Yang ni bahan dia banyak and mahal. I kira-kira untuk size tray 8x8 ni more than RM50.00 cost dia. Taste-wise of coz yang ni lagi sedap dari semua yang I dah cuba.


Tebal kan? Maybe kena guna tray size 9x9 kot baru ngam.


Ni resepi dia. Seriously yang ni sedap sangat-sangat but korang maybe boleh kurangkan Granulated Sugar tu kepada 1 cawan je kot? Kalau GF nak impressed BF I suggest guna resepi yang ni lah. Masa masak tu maybe kena kurangkan kepada 35 minutes je. Nak tau masak ke tak, cucuk dengan garpu. Come out clean, maksudnya dah masak la. Suhu tu terpulang pada Oven masing-masing. OK?


Beli la Measurement Cup Set macam ni. Lebih tepat dia punya sukatan. Ko jangan la bedal guna mug buat kopi pulak. Aje mampos Brownies jadik tebal macam kek terus. Hahahaha.



Ni resepi yang ketiga. Lebih kurang je dengan first recipe cuma yang ni dia guna granulated sugar instead of castor sugar. Telur dia pulak 3 biji. I rasa dia jadik manis sangat sebab letak 1 cup chocolate chips kot? Maybe kena kurangkan jadik half cup je.


Dari segi rasa, yang ni lagi sedap dari resepi ke dua but macam I cakap next time maybe I kena kurangkan telur kepada 2 biji and chocolate chips kepada half cup je. Yang lain resepi dia lebih kurang dengan resepi kedua. Nanti I try buat lagi sekali and kalau berjaya I share kemudian OK?

Bagi pendapat I, Brownies ni dia akan lagi sedap kalau ada Chocolate Chips dalam dia. Nanti dia akan ada rasa cair-cair chocolate chips dalam dia tu bila kita gigit. Sedapnyaaaaaaaaa!! Yang 3 3 buat ni, I kasik Kaklong, anak buah I and Ms Ainu rasa sikit. Kaklong cakap, ni lah rasa Brownies yang dia cari dalam hidup dia. Crispy outside, fudgy inside. Texture tak padat but rich dengan rasa chocolate. Kaklong suka resepi yang kedua. Memang la kan sebab bahan-bahan dalam dia tu banyak and premium. Tekak kalau jenis dah biasa makan yang sedap macam tu lah. Hahahaha. Ni dia mintak I buat lagi 1 untuk dia. One whole tray dia nak. Baik kak. Nanti Adinda buatkan. Tak sabar nak tunggu habes RMO ni habes. I nak cari baking tools. Nak cari pisau, kotak semua. Kemain kan? Macam nak meniaga. Hahahahahaha.

So guys, selamat mencuba OK? If anything nak tanya, DM je la dekat IG. Nanti I share apa yang I tau. Till then, take care!

-eNd-

No comments: