Sunday, April 4, 2010

Homemade Swedish Meatball Kesayangan Suami

Kali ni I nak share satu resepi yang sedap dan simple yang boleh dimasak sendiri dekat rumah. Swedish Meatball. Ni semua gara-gara I teringin sangat nak makan meatball dekat IKEA tapi jauh sangat pulak dari rumah.

So, masa dekat opis, I google resepi kuah meatball ni, I jumpa 2 jenis. Blackpepper dengan mushroom. I pepandai alter sendiri combine 2 jenis gravy ni, maka terhasil lah gravy ni.. Mari kiter semua beramai-ramai tengok resepi yer yer?

Bahan-bahan

1. 2 sudu butter
2. 1 1/2 sudu tepung gandum
3. sebiji bawang besar hijau dipotong dadu dan digoreng sehingga layu tetapi jgn sampai hanget
4. sebiji tomato yang gemok yang dipotong dadu
5. 1 1/2 cawan air sejuk, bukan air sirap *
6. 100ml susu segar/susu cair *
7. 3 sudu sos tomato *
8. 3 sudu sos tiram *
9. 2 sudu kicap manis *
10. 2 sudu lada hitam *
11. 1 cube ayam *
12. sesudu gula *
13. 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan suku cawan air
14. cendawan tiram/cendawan butang

Cara Membuatnya

1. Cairkan butter lepas tu masukkan tepung gandum, goreng sampai bertukar menjadi warna coklat2 manja.
2. Masukkan bawang yang dah digoreng awal tadi, tomato dan jugak cendawan
3. Bila dah layu2 manja, masukkan semua bahan yang bertanda (*) sampai mendidih
4. Last sekali, untuk pekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung jagung. Tapi I belasah guna tepung gandum jerk. hikhik. siap!

Cara menghidang

1. Goreng meatball segera.
2. Goreng fries jugak
3. Letak meatball dalam pinggan, lepas tu curah kuah
4. Letak fries dekat sebelah
5. Sedap dimakan bersama blueberry/strawberry jem, sos cili dan yellow mustard





Siap! Untuk hasil yang menakjubkan sila hidangkan didalam pinggan kaler pink. Jap-jap, terlupa letak hias dengan daun parsley.




Ok, siap! Hehe


Ok budak gumuk, dah boleh makan... Jemput jemput :D

Sekarang ni dalam icebox memang I standby meatball ni dengan frozen fish & chips. Time malas, boleh kasik sazli makan ni jerk. Simple dan mudah, Hari-hari makan sambal air mata jemu jugak kan?

-EnD-



10 comments:

Ieja RizaLiza said...

menarik nih ... wajib dicuba ... lebih2 lagi utk org yg jauh mcm i ni yang tetiba tekak murtad nak nak makan swedish meatball kat ikea... mane nak cekau kat jb nih !! huhu

Faizal said...

pinjam resepi ni,hehe!saya suka mkn swedish meatball kat ikea.Tadi cari resepi,tapi ada contain pork,huhu!jumpa resepi malaysia yang halalan toyyiban!

Chooyaya! said...

ieja : patut cuba dibulan puasa ni tau?

faizal : sila sila.. ni jenis hentam jerk. semoga berjaya!

Sheila said...

Salam..
I share resepi ni kat blog I..

Cheers

Chooyaya! said...

tq dear. bangga i u share resepi i dalam blog u. hikhik.

Anonymous said...

salam..hi u..i ADA..i just drop by u blog n then i jumpe resepi ni..i ambil resepi ni ye..terima kasih :)

Anonymous said...

salam u..i amek resepi ni ye..

Chooyaya! said...

Ada and anon: hi ada and anon. Tq for drop by. Amek la resepi bodo2 ni. KaLau masak nanti, kirim la ke ampang barang sepinggan dua. Heeeeeeeee

Haris Zuhaina said...

As SAlam Sue. Bawang besaq hijau tuh bawang besaq holland tuh ka? tak penah dengaq pun bawang besaq hijau :(

Chooyaya! said...

HAris Zuhaina : Yer la.... Bawang Holland tu la. hehe

LinkWithin

LinkWithin