Tuesday, February 17, 2009

Kisah Sedih Menjelang Hari Besarku

Gambar dulu2 waktu berangan nak kawen


Tetiba aku rasa sedih... Tetiba aku rasa down... Tetiba aku rasa kecewa... Tetiba aku rasa menyesal... Semua berkumpul menjadi satu.. Dan sekarang seakan beban di hatiku.... Tapi aku pujuk hati... Tak semua yang aku nak, aku akan dapat seperti yang aku impikan.... Aku usaha, selebihnya aku serahkan pada Allah.
Kekadang aku terfikir, kenapa orang yang aku gelar kawan baik, sewenang2nya bercakap tanpa memikirkan perasaan aku? Tidak terfikirkan mereka tentang perasaan aku yang terguris dengan kata2 mereka? Tidak dapatkah mereka paham apa yang aku rasa?
Cuba la letak diri aku dtempat mereka dan usaha yang aku lakukan untuk mereka? Bukan niat aku untuk mengungkit, tapi cubalah fikirkan... Aku sedih dan berasa teramat sedih... Syukur, masih ada kawan2 lain yang memberi dorongan dan kata2 semangat.

Benar kata orang, perkahwinan nih banyak dugaan. Dari sekecil2 perkara sehinggalah sebesar benda. Semua kena fikir...

Hasil dari penyampai dari satu mulut ke mulut, jadi ramai la kawan2 aku yang text dan call tanya pasal wedding aku. Aku pun dengan ramah bgtau la tarikh majlis2 aku nanti.

  • Bertunang - 4 April 2009 - Jengka, Pahang
  • Nikah - 19 Jun 2009 - Villa Felda, KL
  • Kenduri Perempuan - 27 Jun 2009 - Jengka Pahang
  • Kenduri Lelaki - 4 July 2009 - KDE

Detail aku dah bg tarikh. Macam2 alasan yang aku dengar dari mereka yang boleh aku gelarkan sebagai kawan rapat aku sendiri.

Cerita 1**Mr. S = Tak dapat pergi pasal wife bersalin on 24/6. Aku dapat terima, tapi yang aku tak dpt terima, aku offer untuk pergi dekat KL punyer tp dia ckp, dia must b bz that time pasal org tentu ramai nak visit baby dia n anak dia lagi penting dari segalanya. Nice.. :) Padahal masa kami berkawan dulu, dia dah ckp, no matter what, dia tetap akan pergi wedding aku. Yang lucunya, wedding belah KL pon dia tak pasti. padahal, jauh mana la sgt dr Shah Alam ke Ampang. And dah lepas 10 hari selepas wife dia bersalin,

Cerita 2**Kakak A = Alasan, dia due on 2-9 July.. Hurm... Aku tak pasti tentang ni.. Tapi kalau betul tak blh jalan jauh, takper la... Ntah...*kami satu kampung. Dulu time wedding dia, aku datang. Siap tgk dia nikah lagi.

Cerita 3**Puan K = Kawan baik time aku sekolah dulu. Alasan, anak dia menyusu badan, payah nak handle.. *Aku taktau nak ketegorikan nih sebagai apa. Aku mmg keep in touch dengan dia. Tiap2 tahun wajib datang beraya di rumah dia.

Cerita 4**Puan JL = Alasan, time tu dia mengandung 7 bulan. Takot terberanak tengah jalan. padahal kami satu kampung.

Cerita 5**Puan S = Alasan, dia bercuti pada masa wedding aku. Padahal aku dah bagi dia 4 tarikh yang berbeza. 4 4 tarikh ker dia bercuti yang jaraknya sebulan? Wah! Lama sungguh percutian dia. Aku terkilan kerana dia nih boleh la diketogorikan sebagai kawan rapat aku. Tapi awal2 dah bg alasan yang buat aku amat2 sedih. Wedding dia aku datang dulu...

Cerita 6**Ex-Officemate = Pahang jauh. 2 jam terlalu membosankan kerana hanya boleh nampak pemandangan kelapa sawit. Mereke prefer majlis di KL yang mmg limited seat and belah KL bukan aku punyer side. Lelaki punyer side. Takkan la aku nak reserve tempat banyak2, padahal bukan majlis belah keluarga aku...

Cerita 7**Cik M & Mr. Y = See how, waktu tu mereka ada kelas. Pasal further study. Hurm, apa salahnya untuk wedding aku, skip 1 kelas. Ni kan wedding aku??? Bukan birthday party yang aku buat setahun sekali...

Inikah yang dikatakan kawan rapat? Alasan yang 'terpaksa' dicipta 4 bulan sebelum majlis aku? Aku tidak marah, jauh sekali untuk memaksa.. Tapi entahlah.. Payah aku nak terangkan apa yang aku rasa.... Mungkiah aku terlalu emotional?

Sekarang aku terasa malas dah nak invite saper2. Apa gunanya kalau semua jawapan yg aku terima mengecewakan aku yang aku rasa tak cukup kukuh untuk mengelakkan dari hadir ke majlis aku. Of coz aku nak mereka semua ada... Ntah lah...terpulang la... Aku tak boleh nak memaksa, tapi terdetik rasa terkilan dan sedih. Kalau aku tau la macam ni alasan mereka, terus terang aku tak payah susah payah dulu pergi wedding2 mereka. Mungkin bunyi mcm selfish dan kejam, tapi cubalah faham apa yang aku rasa sekarang.

Sekarang nih aku fikir satu jerk.. Cukuplah waktu tu nanti, aku ada kawan2 rapat aku yg selalu bagi dorongan dan sokongan. Thanx to them yang tak mengecewakan aku. Esp Yatie yg duduk di JB. Untuk kawan2 KL yang sanggup turun Pahang nanti *kalau ada, aku ucapkan terima kasih banyak2....

Semoga Allah memberikan aku kekuatan untuk menempuah hari2hari mendatang.

*Sekadar luahan hati... :'(


Cincin Merisik

9 comments:

redghost said...

date ko clash ngan date aku

intan said...

i be deh...

Chooyaya! said...

redghost : hantu merah, aku dah baca msg yg ko kasik dekat FB. Thanx Pawie.. Aku tau kawan2 yg aku selalu sebut dalam blog aku nih, never ever kecewakan aku.. Support dari ko amat aku hargai.. Chewah!

Intan : Of coz la Intan kena ada, kan Intan pengapit...

ape jadik ngan aku nanti yeh... said...

aku? aku? ade tak aku ckp tak dtg tuh.


sile jawab dgn sedetail2 nyer.

time aceh!

ps : *bakar2*

bakal pengantin yg keciwa said...

ko? ko tadek dalam senarai... kot tadek ckp apapa lg pong *seingat aku la... tp ko ngandung that time. ntah larat ntah tak.. :| <- muka half kecewa

blom pape dah keciwe tu cam ne kekeke said...

still tak ckp pape jugak :P

nadialyna said...

Sabar la babe. Maybe they'll come. And if they dont, then u know that the ones who do make it r the ones that rili2 matter in the end and the others are just dismissable.

Cheer up aight. xx

Sharika Lincoln said...

aku rasa citer 5 tu mcm aku jerk...Sue ko ni emo ye sejak 2 menjak nak kawen ni x per aku paham...tp aku x cakap pon aku x nak datang kan kan kan....aku ckp maybe je aku p bercuti mcm mana pon aku akn usahakan jugak nak datang ok ko jgn ah risau x tentu pasai nanti muka naik kedut tau... ;) Insyallah kalau dipanjangkan umur murah rezeki aku datang okies...lagipon aku ingat su ko mmg ada datang pon kawin aku aku x pernah lupa pon tu...biarpon kekadang ko jarang spend time ngan aku ...jarang pon nak cari aku...ok

Chooyaya! said...

Ika : Thanx ler.. Ala, nak kawen mmg la pressure, ko pun dulu sure mcm tu jugak kan? So, jgn ler amek hati.. Puan S tu ada 2 orang sebebarnya.. Ha....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...