Tuesday, February 17, 2009

:: My Fav Makan-Makan Place ::


AKU SUKA MAKAN!
Since Jan 2009 ni, aku baru la nak start serius diet.. Tu pun pasal wedding aku yang bakal menjelang tiba tgh tahun nih. Kalau tak kerja2 nya makan makan dan makan... Dulu masa Yatie ada, time lunch kitorang dah bincang nak makan kat mana lepas kerja nanti.. Bila Yatie dah tadek, Nadia pulak join aku untuk aktiviti makan-makan. Lepas tu Sazli la penyumbang terbesar kepada masalah obes aku last year.

Aku mmg enjoy makan sangat2 ok? Especially Japanese food. Aku boleh makan sedulang raw fish macam tu jerk.. Sedap dan simple! Mmg aku suka makan mentah2. Dulu time Sazli tak suka, aku boleh la kongker sorang2, tapi sekarang dia pon dah suka makan, so kena la share... Cis!

Berikut adalah antara fav place aku makan.

  • Sakae Sushi Pavilion - Aku suka kat sini pasal makanan dia sedap n harga dia so-so.. Ok la.. Yang penting, salmon sashimi dia tak la keras macam yang dkt Sushi King. Dulu masa zaman2 tadek Sakae Sushi, kat situ la tmpt aku makan Japanese food. Tapi since dah ada Sakae Sushi ni tak lagi la.. Nak makan dekat Ozeki sebulan 3 kali, rasanya gaji aku mmg tak cukup. Hehe :)

Salmon Sahimi
  • Souled Out Pizza Hartamas - Dekat sini, yang most fav aku ialah sakae- san. Aku mmg boleh makan dengan selamba badak 12' punya pizza berdua dengan Sazli jerk. Pizza nih, base dia guna roti nan tu, pastu bubuh salad, smoke salmon, japanese mayo, wasabe n caviar. Simple yet sgt2 sedap. Mmg aku rekemen giler pada sesiapa yang addicted dengan salmon.

Sakae San

  • Chili's KLCC - Ada satu masa masa last year, aku akan visit tempat ni like twice/week. Masa ni mmg waktu makan tak hengat dunia la. Kat sini pulak my fav ialah Fajitas Jack Mushroom extra saute mushroom and cheese.. Urrghhh... Fattening ok? Tak cukup dengan tu, aku mesti order Triple Play/Buffalow Wings. For desert semestinya Molten Choc Cake yang sedap giler tu! Kat sini yang bestnyer ialah kalau kiter order soft drink, minum sampai kembung ok? All is foc.


Fajitas Jack Mushroom


Molten Choc Cake


  • O'Briens Great Eastern Mall KL - Biler dah berdiet nih, menu utama aku skarang ni is more to sandwich la.. Petuhui! So, kat sini biasanya aku akan order menda yang sama jerk. Menu nih aku yang reka sendirik jerk. White bread-toasted with salad, tomato, chicken slice or chicken sosej. Sos dia pulak is honey mustard & bellymello sos... Errr... and slice of cheese.. Mmg sedap! Ni aku punyer own resepi.. Air dia free.. Jimat!

Sandwich

  • Victoria Station Jalan Ampang - Kalau aku nak makan steak, aku prefer dekat VS. Walaupun orang ckp steak kat sini tasteless, tapi aku suka. But makesure steak tu ialah medium rare. Ntah kenapa la aku suka makan mentah2, ntah2 ada keturunan pontianak kot? Dulu aku makan welldone, tapi Nadia ajar aku makan medium rare. Since that, order steak jerk, aku akan pilih medium rare la. Biasanya kat sini aku akan makan sirloin steak medium rare with brown sause. Side order plak escargot dengan a dozen of oyster makan dengan tabasco sos n air mangga. Kaklong la rajin melayan aku makan kat sini. Kitowang biasa date 2 orang jerk.

Sirloin Steak


Escargot


  • Angus Steak House Pavilion - So far, aku baru makan 2 kali jerk kat sini. Tapi cukup buat aku jatuh cinta habes. Especially dengan japanese sos dia.. Salad pon dia serve dengan japanese sos. Sedap la! Steak dia harga mmg mahal, tp sangat2 kurus.. Kalau tgk pada harga, mmg rasa giler tak logik. 1 steak jek almost RM150++. Ntah kenapa la jadik mahal sampai macam ni. Lembu dia tak makan rumput agaknya. Aku pon kompius. Tapi sekali sekala tadek salahnya kan? Pasal mmg sedap! Aku rekemen pada kekawan yang nak belanja gf/bf on buffday. Besh & Privacy

Sirloin steak + Japanese sauce


  • Delicious KLCC - Kalau kat sini pulak, most fav is dia punya caesar salad. Kalau nak sedap, bubuh la chicken breast. Satu lagik, dia punya nasi kerabu and pesto chicken pon not bad. Satu lagi caesar salad yang aku suka ialah dekat Santini KLCC. Tempat dia pun selesa sangat2..

Caesar Salad

Oklah, tak larat aku nak bubuh lagi tempat2 makan yang aku biasa pergi and aku rasa besh. Tempat2 lain yang aku suka pergi jugak termasuklah OldTown White Coffee dekat Jalan Yap Kwan Seng, William dekat SS2. Kekadang kalau teringin, aku suka makan donut Jco atau Big Apple & aku suka suasana dekat Marche the Curve also char keow teow dekat Madam Kwan. Kalau kek, aku prefer Alexis dekat GE Mall. Pavlova, White Choc Cheese Cake & many more.


Pavlova

Sekarang nih aku dah tak banyak masa nak kuar berpoya2 tgk movie and lepak2 makan. Banyak sangat menda aku nak setelkan untuk majlis pertunangan dan wedding aku. So, menu biasa sekarang ni sangat2 simple and murah.

Pagi - White bread tosted with sedikit butter n kaya

Lunch - Buah2 han atau sayur2 bodoh with chicken breat ker

Dinner - French Toast


Dah lama dah makan menda2 nih jerk.. Kalau lapar, aku makan la menda2 lain yang aku rasa tak menggemukkan. Tapi kalau datang rumah Sazli, mak ayah dia sure akan suruh aku makan jugak. Aku makan dalam kuantiti yang sedikit - amek hati. Kekekeke

So amacam? Ada rasa macam terliur tak.. Enjoy! XOXO

Makan-Makan Moment



Choo + Me at Starbucks The Curve - Choo tgh kusyuk makan strawberry choc


Pawie + Saz enjoy makan Big Apple Donut Alpha Angle Wangsa Maju

Sazli tengah makan fried salmon dekat Sakae Sushi Pavilion


Nadia at Sakae Sushi Pavilion


Me + Yatie posing dengan perut lapar at Chicken Rice Shop GE Mall

Intan + Me dekat Mc'D mont Kiara. Dia yang paksa aku makan prosperity burger tu. Cis!

p/s : Thanx to Nadia pasal selalu kasik aku nasihat free tentang diet yang sihat n Choo Hani, u r my inspiration untuk jadik kurus.. Yatie, awak kena carik kawan teman awak makan sushi kat JB & Untuk my sayang Saz - Jgn curik2 makan ok? :p

10 comments:

intan said...

Pagi - White bread tosted with sedikit butter n kaya

ialah sangat, aku baru jer teman kaksu makan white bread with nutella n butter...tapi takder sikit pun...penuh jer satu roti toast tu..penuh ngn cokelat..pagi tadi baru je teman dia mkan kat pantry sambil mencangkung...

Chooyaya! said...

Intan : Ah, dengki jerk dengan Kaksu tau? Kaksu makan dengan nutella pasal kaya dah takde.. dah dah.. pergi main jauh2!

nadialyna said...

Muahahaha! the truth revealed! apa lagi Intan? betul ke lunch dia makan itu saja?

And that is one awful picture of me pls!! delete immediately!

Chooyaya! said...

hahahahha.. intan dengki.. padahal perut dia yg dah berlapis 3.. wek wek! shooh shooh! not here to reveal ok? kang saz baz baca kang dia tak percaya dah ckp aku... muahahahahhaha

the pix of u look notty n happy. i like that one + tu jerk yg ada... nak boh pic lain, tadek kene mengena dengan tajuk pon.. :p

intan said...

Kak Nad > waktu lunch dia makan buah takpun meratah lauk jer..ikan sekor ngn sayur..tapi ada masa dia tak tahan dia bedal gak nasi(tapi sikit jer ler)..lepas makan mesti dia akan cakap mcm ni" Intan..banyak tak kaksu makan" dia kan repaet benda yg sama dkt 2 ke 3 kali..

Kaksu> mana ada 3 lapis..intan ada kembar 2 jer ok..
dlm pemprosesan nak jadi satu...wait n see..

Chooyaya! said...

hahahahah... makan nasik dalam 2 sudu jerk ok? tu pon seminggu skali n lepas makan ada perasaan menyesal nak mampos...

p/s: intan kenapa nyanyi kuat2? dah la suara tak sedap

nadia : am craving for steak too ok? tapi... :(

gambo last tu cm slim dah? said...

ick! belapis2 belakang aku!

pst, my first time mkn stoberi coklet keke ngan ko!

thnx for the treat!

Chooyaya! said...

choo...!!! aku nak kurus cam ko masa kawen nanti, ngan peha kecik jugak *berangan

stoberi ngan marshmallow kan? yummy! ada gambar masa kat william, ingat nak masukkan, tp rupa aku sungguh buruk. so kensel..

nak naik 8 kg je pas ni takleh lebih hihiks saya bakal jadi moMmy duGong said...

etlis kan 10 orang bace blog ko okay? komen tuk entry yg atas tuh LOL.

aku sakit lain okeh. :P

55 nanti bitau aku

Chooyaya! said...

ChooChoo : Ha ah, 10 orang kawan2 rapat aku jerk yang baca. Kalau dah ramai2 kang, tak bley la aku nak ngumpat2 kat sini. Kekekekeke

Okeh! Dpt 55kg aku kasik tau... Tapi biler la nak dpt 55kg tu kan? berjaya ker eh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...