Friday, February 13, 2009

Penyakit Pemalas & Pengotor


Orang yang pengotor dan pemalas and kerja sambil lewa dan tak kemas yang paling aku kurang senang. Especially kalau orang itu ialah seorang perempuan.. Kalau lelaki nih, aku rasa macam ada la kelonggaran sikit... But still? Jangan la jadik pengotor sangat..

Kekadang aku terfikir macam mana la mereka ni boleh jadik perempuan? Kalau dah kawen, macam mana nak handle rumah tangga? Dia ok ker dengan keadaan yang macam tu, suami dia macam mana pulak?

Aku dah banyak kali jumpa orang-orang yang macam ni. Aku pelik, hairan dan kadang2 aku naik menyampah!

Antara fonemena yang aku pernah lalui dengan perempuan2 pemalas dan pengotor dalam hidup aku. Diantaranya ialah:-
  • Kereta bersepah nak mampus dengan kasut, pasir, document, makanan basi, kertas, mainan, pampers (da...?) and yang paling best skali, aku tak mampu pun nak bernapas dalam kereta dia nih pasal bau masam susu basi. kereta kat luar kotor takper, tapi dalam kereta macam tempat tikus nak beranak ok?

  • Aku balik kampung seminggu, sebelum balik, aku dah pastikan keadaan rumah tip top and balik semula ke KL, keadaan rumah aku MasyaAllah! - sampah tak buang sampai berulat, kasut tak bersusun, rumah berpasir, majalah bersepah, peti ais berkarat *makanan yg dah sebulan pon ada lagi, rumah bau busuk sebusuk2 bangkai ba**, and haru biru!

  • Aku terpaksa cuci toilet pasal loya, kerana pengguna terdahulu meninggalkan sisa terlekat dekat toilet bowl. yucks! satu toilet bau hanyir!

  • Main tinggal jerk lepas masak. Takder perasaan nak cuci pinggan mangkuk, dapur berminyak, lantai kotor! kalau dia basuh pinggan pun, dia susun pinggan huru hara, singki berlendir dan berair. pastu, sisa2 makanan dalam singki tak reti2 nak cuci bersih-bersih

  • Aku susah payah mengemas dekat rumah, tapi org lain sekadar tengok jerk and bersenang lenang tgk tv, tanpa ada perasaan nak tolong sama

  • Rak kasut adalah satu menda penting yg perlu ada. Aku pantang tgk org tak susun kasut dekat rak. main campak jerk.. pantangnya!

  • Lepas duduk dekat meja makan, tak reti2 nak sorongkan kerusi tu masuk balik, kusyen2 bersepah and magazine susun tak elok2.

  • Orang yg suka latam katil. Aku punyerla tarik cadar tegang2, duduk atas lantai, tapi orang lain sesuka hati jerk campak beg atas katil, pastu duduk atas katil. lepas bangun, tak reti nak kemas balik. Bagi aku, tilam tu cuma tempat tidur, bukan tempat nak lanyak2 or makan atas katil

  • Tak tutup pintu. Tak kiralah pintu toilet ker, pintu stor ker, pintu dapur ker... Kecuali la kalau nak keringkan toilet, ada la kelonggaran. Tapi kalau sengaja2 jerk nak biarkan pintu semua tu terdedah, aku tak suka

  • Sidai kain tak kibas dulu and main sidai jerk kecik besar, lebar panjang. Aku sakit mata sungguh la.. Kibas la dulu kain tu, kot yer pon malas sangat. Pulak tu main sidai jerk.. Dulu, aku sanggup tolong sidaikan balik kain yang orang2 ni dah sidai. Hehe

  • Aku susah payah masak, pastu orang lain selamba menghabiskan makanan aku tanpa mintak izin, and makan sampai licin dan yang paling best, siap basuh pinggan semua ok? Tiada sikit pun sisa yang tertinggal untuk aku

  • Aku mintak izin orang tu untuk sapukan lantai bilik dia, since aku memang tak larat nak tgk. Pening!

Ni antaranya la.. Sebenarnya kalau aku nak tulis, mmg banyak. Tapi ini antara perkara2 pesar yang aku tak suka la... Aku benci orang pemalas! Aku pon tak la sekemas mak aku yang lipat kain macam kat pasaraya tapi, berhadapan dengan orang pengotor yang umah kotor n busuk, aku tak reti. Nak tumpang minum air pun aku fikir 2 3 kali.

Aku pun bukan la pembersih sangat or perfectionist, tapi ntah eh? Payah aku nak cerita macam mana. Bagi aku, rumah tu kecik, rumah tu nak roboh takper, tapi mesti la kemas dan bersih. Kalau dah pemalas sangat pun, tak payah jadik rajin kemas umah pun takper, janji pandai2 la handle barang2 sendiri. Lepas makan reti2 la basuh pinggan!

Aku suka rumah aku sentiasa bersih dan wangi. Biasanya bangun jerk dari tido, aku mesti check kerusi, susun kusyen, pergi dapur, cuci cawan yang orang lain tinggalkan, anginkan rumah dengan cara membuka tingkap or sliding door.

Balik dari kerja, letak jerk handbag atas meja, and terus mengemas rumah. Takder la kemas macam spring cleaning tu, but cukup la sekadar susun2 mana yang patut. Baru la aku senang hati. Aku tak boleh sekadar duduk sajer kat sofa dalam keadaan rumah yang huru hara. Nak tido pon ak lena

Aku sanggup jerk bangun tengah2 malam and kemas rumah macam tak ada esok, sedangkan masa tu badan aku mmg letih walaupun dah lewat malam. Buat apa pun aku nak tido kalau mata aku secara automatik tak dapat nak lelap pasal memikirkan rumah yang bersepah.

Orang yang pemalas ni aku memang payah nak suruh pasal kalau aku mintak tolong, buat aku sakit hati jerk.. Muncung panjang bukan main ok? Dari aku sakit hati, baik aku buat sendiri. Semua orang tunggang langgang buat kerja kat dapur, dia boleh senang lenang tido bangun pukul 10 pagi pastu makan sarapan and lepak depan tv. Memang aku senyap, tapi lepas tu, jangan nak merasa la apa2 dari aku. Kejam kan?

So, cukuplah dulu cerita pasal orang yang pemalas dan pengotor ni. Pandai2 la nak deal dengan hidup mereka. Tapi aku, mintak maaf aku sangat benci golongan2 ni. Sekian, terima kasih

Note : Cuma Yati dan Nadia jerk yang sekepala dengan aku dalam hal ni. Dowang jerk yang boleh duduk serumah dengan aku. Hahahaha

21 comments:

yatiyahya said...

kiter dulu lepas cuci toilet, mesti pandang toilet tu x berkelip-kelip...impress tgk toilet bersih sgt2..:p

redghost said...

Orang yg suka latam katil. Aku punyerla tarik cadar tegang2, duduk atas lantai, tapi orang lain sesuka hati jerk campak beg atas katil, pastu duduk atas katil. lepas bangun, tak reti nak kemas balik....

*pelanyak katil ko nih aku rase cam ade orang mengaku skali tuh kaf FB ko...sape ek name die... Intan kot* cepat soh die bace komen aku cepat

Chooyaya! said...

yatie : mmg macam tu la biasasnya, kalau dah siap kemas, kejap2 nak tgk, kejap2 nak tgk.. hahaha... toilet ker, atau lepas sidai kain ker.. kan kan?

Chooyaya! said...

pawie : ha ah, intan la tu, sama la gak ngan anak2 buah aku.. e! geram sungguh...!

nadialyna said...

euuwww yuckss i knw how u feel babes!! i'm completely anal abt cleanliness & neatness. penjuru bantal semua kena align ok!

ur hsemates (thr im jes gona say it!) r completely disgusting! blegghh!

choochet is lazy said...

dah bole jaga sazli dah nampaknyer.

way to go!

intan said...

pasal katil tu...intan tau org nya sape...iaitu SAYA lah...
mmg intan purposely duk atas katil kaksu letak beg atas katil nak bg kaksu bengang.hahahaha...jgn mare...tapi katil tu jadi saksi kaksu peluk intan masa tido dgn eratnya...hihihi..ingat intan bantal peyuk ker..

Chooyaya! said...

Choo - Erk, aku dah boleh jaga Saz eh?

Yatie - Seronok beli perfume toilet ngan awak. Tak sedar dah more than RM50, just untuk kasik toilet bau wangi. Takot betul nak buang air kat toilet awak kalau awak lepas cuci

Nadia - My ex-housemate dekat Intan Apartment is the worse ok? Urrrghhh!!!

Intan - Ada 2 orang sebenarnya.. Hahahaha..

intan said...

pelanyak katil ko nih aku rase cam ade orang mengaku skali tuh kaf FB ko...sape ek name die... Intan kot* cepat soh die bace komen aku cepat

Pawie kata intan pelanyak katil? mmg teruk ar dia ni..lagi pun sekali sekala dtg lepak tido umah kaksu.kaksu tak bising sangat pun...tapi lagi dia marah lagi aku suka kaco dia..

redghost said...

+intan+

kaksu tak bising sangat pun...tapi lagi dia marah lagi aku suka kaco dia..

*kaksu tak bising depan hang...sebab tu dia bising dalam blog dier...kekekekeke....*

+chooyaya+

sape lagi sorang wei??????

Chooyaya! said...

hantu merah : ha ah, si intan suka kacau aku tido.. tensen.. arrrrhhhhgggg!

sorang lagi adalah rahsia... sapa makan cili, dia rasa pedas.. aku nak tunggu dia ngaku jerk kt sini...

intan said...

sorang lagi adalah rahsia... sapa makan cili, dia rasa pedas.. aku nak tunggu dia ngaku jerk kt sini...


Intan dah tau sape lago sorang tu...

Hye hantu merah..try ar teka...

redghost said...

yang aku kenai tonah ngan yatie je selain hangpa dua... tonah ke yatie??? ha...mas kot????

Chooyaya! said...

Mas langsung tak bersalah... Kak tonah pon tak pernah sentuh tilam aku pawei... kekeke.. ko tunggu jerk. esok luasa ada la yang buat pengakuan tu. Si intan plak, kalau balik ekrja jarang2 sgt nak mandi. pelik sungguh.. hahahahhaha

redghost said...

erksssssss............. betoi ka intan???? hang ingat kalo berendam dalam swimming pool tu dah teruih tak yah mandi esoknyer????

* teruk kan (our net)... terpaksa bersembang dalam blog..hahahaha*

intan said...

Kuang asam...

Kaksu>hentikan statement yg tak betul tu..kaks dah jatuhkan reputasi intan ni..

ReDgHost> hang mana tau aku mandi ke tak? Itu pun hang tgk aku sekali jer mandi kat pool aritu.MEsti aku mandi tapi lewat sikit ar...Entah2 hang pun tak mandi gak kan?

Kaksu punya Blog ni dah mcm tempat kita chatting lak kan..tapi takper..Enjoy jer

Chooyaya! said...

Intan... selama yang kaksu kenal intan pun, memang baru sekali intan mandi pas balik kerja... hahahahahah

mrS May said...

fifie pon pernah dpt housemate yg cmtu..
ya Allah sakitnye jiwa....
dh rasa dh...
sebijik mmg tepat kena.....
cmne nk ajar org cmni erk?

Chooyaya! said...

mrS May : kalau berani dan ada kekuatan, sound jerk... kalo tak berani and malas nak gaduh : pindah. kaksu dulu pindah jerk.

andik ieja said...

Akak saya ada housemta mcm ni. tensionnye. dh la pemalas kemas rumah pastu bile kite dah kemas. selamba dek je x bersalah lgsg sepahkan balik. saya setuju dgn akak, kdg kite tak perlu berhempas pulas kemas rumah,cuma pastikan brg2 tu ada pd tpt yg betol cthnye kusyen,tpt masak,sos cili garam gula cawan lepas minum. kdg tdg,baju,seluar dlm pon sepah. brooch tdg x yah ckp la. bole buat kdi rasenye. skrg2nye klu x mampu kemas pon. at least jaga brg sdr. jgn sepah2. haih org mcm ni x taula T.T T.T

andik ieja said...

Ya allah kak. saya tgh ddk dgn org camni. tensenye. dhla x tlg n volunteer kemas rumah pastu bile kite dh kemas selamba badak je sepahkan balik tanpa rasa bersalah. kdg x perlu pon kemas btol2,at least pastikan brg sdr tersusun n kemas. ini tak,brg sdr pon bersepah2. tdg,baju seluar brooch spender pon ada. haih. lps mkn x reti kemas. susah org mcm ni. kdg2 tertye2 ngn org camni. mak bapak x ajar ke? kat rumah die pon kotor camni gak ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...