Thursday, April 17, 2014

Lemang Periuk Kera

Assalamualaikum.

Sapa pernah makan lemang periuk kera? Tetiba I tingin. Ni semua Upin Ipin punya pasal la ni. Betapa Upin Ipin memberi penangan yang hebat dalam hidup I. Si Shein la kemain kalau tengok Upin Ipin, gelak kuat macamkan dia paham. Tapi Upin Ipin memang favorite cartoon Si Shein. Anak onglain tengok citer Mat Salih dia Upin Ipin je. Ongkampong. Haha.

I tak pepasal terjebak sama. Sampai kenal la karakter dalam Upin Ipin. Ada Ismail bin Mail. Dia ni poyo. Cakap nak up je. Suara mendatar pastu annoying giler. Semua menda nak jual. Dua singgit! Kalau orang buat apapa mesti nak kondem. I geram kat Mail ni, ada satu episode yang si Jarjit jadik kapten kapal tak silap I, Si Mail nganjing cakap macam ni ‘Aku dah kata, ni semua tak berhasil’. Mata kuyu and suara tadek perasaan. Geram nak tunjal.

Pastu ada Mei-mei. Dia ni ongcine. Paling pandai among them. Semua pon tau. Sikit-sikit ‘Saya suka-saya suka!’ Hahah. Comel! Pastu ada Jarjit. Mamat Singh. Suka pantun dua kerat and bermula dengan ‘dua tiga’ and sikit-sikit maveles maveles! Pastu ada Si Ehsan, atau Intan Payung. Manja. Anak ongkaye. Lagi? Ada Fizi, Ijat, Susanti, Devi.

Kak Ros pulak selalu garang and poyo. Jahat la dia tu. Geram je. Nasib Opah baik. Check out watak-watak dalam Upin Ipin dekat sini. I layan giler tengok Upin Ipin. Kekadang sama naik dengan Shein. Haha. Banyak pengajaran dalam cerita ni. Seronok! Sama macam suasana kat kampong betul-betul. Main basikal, upih pinang, baling selipar, kutip durian dekat dusun. Memang best!

Ni yang I teringin lemang periuk kera ni sebab Episode Hari Raya. Sesungguh Si Upin Ipin makan lemang periuk kera ni. Kak Ros yang masak. I telan je ailio. Mana nak carik entah kat KL ni. Tadi I call Mak, kata dia mana nak carik periuk kera kat Jengka. Kena beli dengan Orang Asli Sungai Bangkong sana. Dah satu hal pulak nak kena pegi Sungai Bangkong. Malas.

Sapa pernah makan? Alaaaaaaaaaaaaaa tinginnyaaaaaaaaaaa.

P/s: Bukan mengandung

-EnD-


Alaaa sedapnya Lemang Periuk Kera ni T___T 
Yang I baca, lemang ni sedap sebab dia lembut. Kukus kan? Paling sedap among lemang jenis yang lain.




31 comments:

wana said...

Huiyooo x pnh mkn. Jamu aku weyh. Lame x mkn umah ko ni hahahah.

Chooyaya! said...

ko carikkan aku menatang periuk kera ni. kot ko ada kenal mana-mana original people. lepas tu bawak umah aku, aku try buat. lekas nayang!

Zee Suhaini said...

kaksu, kat taman tasik cyberjaya berlambak periuk kera ni..nak gi jer petik..hehe..

selalu orang perak jer yang buat camgini..

Chooyaya! said...

Zee Suhaini : Boleh eh kalau main nak petik je?

Zee Suhaini said...

boleh jer kaksu sebab kat utan tapi takyah la masuk utan..petik kot atas jambatan jer..kena jogging la sikit..hahhaahaa..

tgk sini, zee ada amik gambar aritu..
http://auntummawar.blogspot.com/2014/01/riadah-di-pagi-sabtu.html

wana said...

Sungai Bangkong tu ktne? Jom kte p *semangat*. Tp I nk naik bmw tau hahahahahaah

Chooyaya! said...

ok. tenkiu zee. mcm ni la. zie amek, pastu letak dalam kotak elok2 and pos dekat kaksu ok? takpon datang ampang hantar kt kaksu. nanti boleh jumpa shein (pancing dengan shein) hahahaha

eda said...

kasu , mak eda kata aritu ade org muadzam jual periuk kera neh ..
owang pahang mesti la kene pernah mkn kan hehehehe ...

eh tengku puan pahang pun update lemang periuk kera kat IG tauuuu !

Chooyaya! said...

wana : sungai bangkong tu kat jengka la. meh la ikut aku. nak naik bmw jer. mana aku mampu nak belikan ko bmw. hahaha. miss u nayang!

Chooyaya! said...

eda : muadzam macam lapan juta kilometer ari kl la eda. kt kl tdek ke? gombak ke? yg dah siap masak la kalau boleh. hahahahaha.

Mimy Hamid said...

hari raya ada la weh...hahaha...

wana said...

I miss u more!!!!!!! Muahxxxxx

Chooyaya! said...

mimy : lama lagi nak raya eh mimy? aku suka cadangan ko. haha

cik allord said...

haha..kak su,shein sama ngan anak kite izzul,kalu tgk upin ipin smpi ke mlm pun xpe...yela ongkampung...

nora aien said...

kak su..mai datang kuala rompin..kat sini setiap hari terima tempahan lemang periuk kera..femes dh kuar dlm majalah 3

Chooyaya! said...

cik allord : jom la izzul, kawan ngan shein.

Chooyaya! said...

nora aien : jauh sangat la kuala rompin. dowan fwen.

anna hashim said...

dulu masa saya belajar kat segamat, saya mmg selalu makan lemang periuk kera ni...mmg sedap, lemak n lembut...tapi skrg x tau nak cari kt mana dah...huhuhuuuu

Chooyaya! said...

anna hashim : cicah dengan rendang tetel. perrrghhhhhh

onen80 said...

owner taska yg saya hantar anak selalu buat makan2....salah satu menu lemang periuk kera...marveless...marveless...sedap amattt :)

Chooyaya! said...

onen80 : kat mana taska tu? kaksu nak pergi la.

Chooyaya! said...

onen80 : kat mana taska tu? kaksu nak pergi la.

Zee Suhaini said...

boleh jer kaksu nak pos..nanti kalo dah siap masak poskan balik kat sini..nak pakej ngan rendang sekali...hahahaha..

**ehhh kalo bebetul nak bgtau..kalo ada pegi sana zee amikkan

Chooyaya! said...

zee. kaksu bebetul la ni. memang tingin sangat. pos kan ajer periuk kera tu nanti kaksu suruh kaklong masakkan. lagipon tadi dia dah offer kaksu. uwaaaaa nanges la macam ni. email kaksu dear (tetiba dear mcm orang jual baju kt ig) hahaha

Ayu sukatiakula said...

hebatnya ulasan watak2 dlm upin ipin.. selalu tengok ea???? teringin gak nak rasa lemang periuk kera ni. kabonya lg sedap dr lemang biasa tu

onen80 said...

ahahah lawak la kak sue ni...taska tu area cheras...tp mmg sedap....terbayang2 lagi kalau dpt makan...eheheheh

Chooyaya! said...

ayu : ha a. mmg hari2 wajibt engok. tu yg dah hafal tu.

Chooyaya! said...

ayu : ha a. mmg hari2 wajibt engok. tu yg dah hafal tu.

Chooyaya! said...

onen80 : cheras tak jauh. kaksu boleh pg. bak alamat!

onen80 said...

ahahah...semangat betul kak sue nie...kalau de makan2 lagi,saya panggil ye...teheee :)

-::cAhAya chEnTa::- said...

Salam nk tanya mana nk dpt lemang periuk kera ni.tetiba rasa nk mkn..huhu.cheras area mana ye??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...