Tuesday, September 1, 2009

Spagetti Berapi Ala Meroyan Haikh Petuhuii..!!

Assalamualaikum

Tajuk spagetti memang taknak kalah okey? Nama dia jadik macam tu pasal, Tukang Masak mengada ni jenis kalo boleh, nak bubuh semua menda yang ada dalam fridge. Muahahaha. Tapi jangan risau, Ni la yang I dah buat dari dulu lagik dan kesedapan dia memang tidak boleh dipertikaikan la.
Sebenarnya ayat macam ni, 'pertikaikan la kalo berani'. Muahahahaha. Ok dah puan-puan, mari kiter menyemak resepinya ok? Tanpa melengahkan masa, saya memperkenalkan... Tomato hangus!
Chewah, ni kunon-kunon nak buat ala Jamie Oliver dalam The Naked Chef la ni.. Tanak kalah. Tomato sekor kecik, sekor besar, dah la gambar blur pasal guna camera henpon kebanggaan. Ni korang, nak ajar serius ni. Pas tomato tu dah bertukar menjadik hitam legam, terus campak dalam air. Pastu kupas kulit dia and potong dadu. Jangan ngengada nak potong bentuk bintang ker apa.. Nanti dikuatiri spagetti ni tak menjadik plak.

Pastu blender la bawang besar, bawang putih dengan sedikit air dan 2 ketul cube ayam perisa Knorr or Maggie. Jenama lain tak sedap. Pastu amek la sebijik lagi bawang besar, potong dadu jugak. Biar lebih bawang ni, baru kuah rasa manis...
Ni my fav spagetti sos. Prego tin kecik pasal kalau dalam botol ianya sangat mahal. Jadik, beli yang dalam tin jerk, Pastu amek la yang rasa cendawan. Baru belagak sikit. Pulak tu, tin kaler fav jugak, terus jatuh cinta.
Daging lembu cincang jenama Ra-mly. Pasal jadik begini kerana, bila dah potong, baru tingat nak amek gambar. Haha. Bodoh la aku.

Kalau lagik mengada, juga boleh bubuh sosej perasa ayam, jenama apa pun tak kisah. Janji sosej. Kalo tanak pon takpa. Tapi I paksa U all letak jugak. Baru terasa ghairah nak makan pasal ada daging bulat-bulat.
Ok dah.. Memula tumis la bawang putih yang diketuk, pas naik bau, masukkan la bawang besar yang dipotong dadu. Musti guna periuk kaca kaler coklat jerk yang jenis lutsinar and nampak api dan terasa cool jerk bila kuah menggelegak pasal nampak buih-buih hebat.
Bila dah layu sikit, masukkan la bawang yang dikisar halus, yang kadang2 tetiba ada sektul tak hancur pasal malas nak goyang-goyang blender. Pastu masukkan tomato yang dihiris dadu tu.

Pastu masukkan la cendawan segar ni. I guna shitake mushroom. Walaupun kuah dah perasa cendawan, tetap nak guna jugak cendawan. kata Spagetti Meroyan kan? memang la macam ni. Heh!

Pastu masukkan la daging tadi. lupa plak nak snap photo. Tambah air selalu kasik daging tu lembut. Pastu I ngengada nak bubuh sos tiram la, sos tomato, sos cili, white/black pepper ngan musti masukkan sedikit gula. Garam dah tak letak, pasal takot masin, nanti bapak boikot tanak makan and tuduh I punca dia berak-berak.

Owh, ada plak gambo time masukkan black pepper ni. Ingat!!! Senduk musti senduk kayu. Jangan guna senduk besi ker, plastik ker, nanti resepi dah tak ori dan meroyan lagi, pastu tak sedap. Senduk, periuk, musti sama dalam yang macam gambar ni. Ingat????

Ok... Bila dah terasa daging empuk, masukkan la sos preggo ni. Wei, perasan tak yang Prego ni jugak bunyik macam jenama van kalo tak silap. Kan Kan? Ingat eh? Prego kuah spagetti, bukan van. Kang korang masukkan van pulak dalam periuk ni, mana nak muat.

Pastu masukkan la sosej tu lasssssssssttttttttttttttttt skali. Baru terasa rangup. Rangup ker? Ker pasal aku masukkan sosej yang frozen? Muahahahhaha

Bila bukak peti ice tengok ada lemon, harus la perah sikit. Jangan banyak-banyak. Nanti dah masam sangat. Tak zedap.

Taraaa.... Dah siap! Yang spagetti dia tu. Biasanya I akan rebus pastu tos and merajin pi tumis garlic yang di cincang halus, pastu bubuh atas spagetti and bubuh olive oil and sayur menda eh yang kaler hijau tu.. Terlupa la nama dia. Ok, skarang tak dapat nak fikir lagik pasal fokus nak balik jerk. Esok pagi kalo I ingat, I taruk nama sayur tu.. menda ntah. Ala... Yang hijau cam rumput-rumput tu... Haih! Ok, babai... I nak balik.. Yahooo.!!!!

-eNd-

5 comments:

yatiyahya said...

tu je kejer ko...masak,amek gambar blur,merapek..pas tuh merapek lagik...heh!

Sexy.Hippo said...

Parsley?

Chooyaya! said...

cik yatieeee : memang. memang aku suka merepek sepanjang zaman. baru hidup gembira. hehe

nadiah : ha ah la! parsley parsley!

aina_amirah said...

hahah giler sengal kak sue "ram-ly" tulis cam tu sebab daging tu da kene potong hahaha sengal!~

Chooyaya! said...

aina : ha ah la, kena eja cam tu pasal daging tu dah terpotong. hahahahahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...