Tuesday, October 6, 2009

Cameron Highland

Bila tengah-tengah boring macam ni, terasa jugak nak hapdet blog, tapi gambar banyak dalam handphone Sazli, tak sempat nak transfer lagi. So, I pun belek-belek la album lama-lama zaman dolu-dolu kala, tetiba terjumpa album ni dan I sangat teruja macam lagu Ella yang tajuk dia Teruja tu.

Terus I teringat zaman-zaman tengah anak dara and zaman-zaman bercinta dulu. OK. I tipu, pasal masa ni I cuma bercinta-cinta ayam jek dengan Sazli. Tahun depannya (2009) tanpa disangka-sangka kami berkahwen la pulak. Sumpah I tak sangka, kawan lelaki yang I mintak jadik driver pemandu untuk pergi bercuti bersama keluarga last year tu ialah suami I. OMG dari awal I dah dapat sign, tapi hamba insan yang lemah memang payah nak nampak permata depan mata.

Kira aci tak kalau I just copy paste cerita dekat sana dari dalam dalam diary jerk? Pasal I macam dah lupa-lupa ayam nama tempat yang kami pergi dulu. Tapi mind the words eh? Diary ni I sorang jek pun yang baca. Ni pun banyak edit-edit. Kekadang I update macam ni, 'malam ni tak ada apa yang menarik pun aku rasa, lepas makan aku tidur... haha. Padan muka ko diari kena tipu dengan aku, padahal aku lupa'. Boleh tak? Miahahahaha


8/5/2008 (Khamis)

Harinih mood nak kerja pon dah tadek.. Kekekek.. Pagi aku pergi ke Makcik Sombong dengan Kaklong. Sarap kat sana.. Jumpa ngan Kak Bib.. Dia nak pergi ke Serawak.. Ada futsal.

Balik kerja, aku siap2 and pergi KLCC dengan Sazli. Beli spec dekat GUESS, kasut ngan baju kat M&G and pergi beli sayur2 and barang2 dekat Carrefour plak.. Mak & De sampai dalam pukul 10pm. Aku hantar semua barang kat umah Kak Long and lepas tu, aku teman Sazli makan kat Izzaty Tomyam.

Pastu dia hantar aku kat umah Kaklong.. Aku jmpa ngan Mak & De & Aiman & Sasha.. Lepas berbual2 sikit, Abg Yut datang amek aku kat umah Kak Long.. Pastu balik umah aku lepak2 depan tv and tertido.. Abg Yut main PS2, pastu aku tertido, tak sedar apa dah.. Sedar2 bunyik hp, Saz call…

9/5/2008 (Jumaat)

Pagi2 lagi aku dah bersiap.. Agak kelam kabut pasal tak terjaga.. Jaga2 dah pukul 9am.. Saz amek aku kat umah and kitowang pergi ke Carrefour pasal mereka semua ada kat sana nak carik barang lagi sikit untuk main masak-masak malam ni.. Singgah isi minyak bagai and terus bertolak ker Cameron Highland..

Singgah dekat hentian mana ntah kat Perak.. Beli jambu, lepak2 jap and Aiman, Ayang naik kereta aku pasal Sasha kalo dengan Aiman duduk sekali, jadiknyer bising.. Aku membuta macam biasa dalam kereta.. Smpi2 kt Cameron Highland, kitowang singgah kat satu tempat macam ada kedai sayur, tempat bunga, petik strawberry and balik ke apartment.

Pastu sampai kat apartment, dowang siap2 nak masak and aku ngan Saz ker pasar membeli sayur2 semua..

Pas makan, dowang lepak2 dpn tv and main daun terup.. Aku awal2 dah membuta pasal kepenatan.


10/05/2008 (Sabtu)


Harini bangun awal, Kaklong masak nasik goreng.. Pas makan and siap2 kitowang terus pergi ke Rose Valley.. Tangkap gambar mcm org giler. Lawonya bunga2 kat sini… Seronok sgt rasa…

Pastu dalam petang lepas penat kat taman bunga tu, kitowang ker Ladang Teh Boh. Jalan sempit giler, memang mencabar la.. Pastu parking kat sana and naik 200 meter ke atas bukit. Minum and makan dekat café kt atas tu.. Rasa sejuk jerk rasa.. Nyaman n segar.

Pastu kitowang melawat tempat pemerosesan teh and turun balik ke bawah.. Melawat ladang yg dekat Hotel Rose Pasadina tu (Cactus Valley).. Rupanya banyak lagi tempat2 menarik yg ada.. Kitowang dah tak boleh petik strawberry pasal dah nak tutup.

Balik ke umah, aku goreng ayam + chicken ball semua.. Selera plak makan petang2 cam ni.. Pas maghrib, aku, De, Kak Long ngan Saz ke Pasar Malam Brincang… Mak memborong sayur…

Balik umah tengok Ayang tgh berkemas and aku pon start la masak… Dowang layan AF.. Lepas makan aku membuta… zzzzzzzz


11/05/2008 (Ahad)


Harini bangun awal pasal nak gerak awal and nak menghabeskan aktiviti.. Bangun pagi sarap simple2 jerk… Pastu packing2 baju and bersiap nak balik.. Selamat tinggal rumahku ‘Desa Aunthurium’. Ada rezeki kiter jumpa lagi.. Thanx to En. Rushdi pasal bagi harga yg murah pada kami…

Lepas siap packing semua, kitowang ke tempat petang smalam yg tak smpt nak petik strawberry tu… Lepas petik strawberry, kitowang lepak2 kat atas menikmati hidangan2 yg ada..

Lepas tu terus gerak balik, ikut Tapah.. Singgah dekat air terjun kat Tapah and pastu Air Terjun Lata Iskandar and berenti dekat R&R and pastu terus ke Kolam Air Panas Trolak.. seronok mandi manda and tak sangka mak pon boleh naik air terjun tu.. Ekekekekek

Pastu balik umah.. Aku kepenatan and seronok sangat2 dapat spend time macam ni dengan the whole family.. Kesimpulannya trip nih sgt awesome! Tahun depan taktau lagi nak pergi mana.


So sekarang, saksikanla gambar yang I ambik dalam album secara random. Giler tamak kuasa kalau boleh nak upload semua 400 keping gambar dalam blog ni. Tapi setelah ditapis-tapis dan ditolak kebanyakan gambar super-duper mengada I, maka inilah hasilnya. Mintak mahap eh? Agak tunggang langgang sikit... Err... Banyak...


Cactus Valley

Self-plucking strawberry maka hasilnya akan ada la strawberry edisi rempit yang macam kurang sempurna sifatnya. Kecik besar bukan alasan, janji kau merah menyala makan kau menjadik korban manusia rakus

Sumpah I gelak tengok gambar ni walau dah setahun setengah. Macam ada yang cacat serta tak kena jerk. Macam tahan kentut pon ada kan? Ke macam cirit? Sory Kaklong, kalau ko baca ni. Haha

Meleleh-leleh....

Senaman untuk mengelakkan buasir

Berehat sekejap lepas petik strawberry and buat dajal dekat salad dengan cara mengutil sikit daun-daun dia.

De and hubby. Mak bapak kepada si Aiman & Sasha. Ada rupa tak?

3 beradik ni acuan sama, tapi ada yang muka macam cina apek, muka jawa dan muka ala-ala kel-ing sikit-sikit. Kami 3 beradik jerk... Semua pun perempuan.


Lepak makan strawberry waffle, strawberry yogurt, strawberry with honey and semua jenis macam strawberry sampai I kentut pun sumpah bau gas strawberry.

Masa zaman ni Ayang sangat hitam. Skarang dah anak dara, dah putih. Dah tinggi dari I pun.


Wah sayang, rambut taknak kalah! Zaman bujang-bujang semua style dia nak try.


Saz, budak gomok and perempuan melayu terakhir yang suka pakai baju kurung walau kemana-mana sahaja. Kalah Azah Aziz.

Sasha asal nampak menatang machine yang gerak-gerak tu menggelupur ok? Skali kami stuck dekat kedai bunga pasal semua tak reti-reti turun dari menatang tu. Tapi dalam gambar ni, Si Aiman pulak yang lebey-lebey.

Resaksa gorgon happy dapat petik strawberry


Muntat-muntat macam tukang petik (Sazli)

Daun jerk semua.. Mana ntah buahnya

De, sepit anak ko pon ko bantai, janji ko nampak comel.

Hampir berputus asa pasal strawberry mungkin semua dah kena belasah kot?

Ya Allah, anak dara mencangkung. Buruk!

Kaklong jugak yang kewl

Yo Aiman, wassup wassup...!!!

De memang suka ambik yang terjulur-julur macam ni. Sha masa ni memang amat-amat comel. Gerammm sangat!

suraya strawberry yang montel

Bawang coklat bawang putih

De atau dalam family dikenali sebagai Taik Kuda

3 perempuan senteng
Rose Valley & Ladang Teh Boh
Mintak mahap, gambar huru hara sikit
Ok pipel, ini macam 'apa' sahaja jerk kan?

De, apa motif gambar kau banyak kali ni?

Kaktus sini sumpah gemuk-gemuk

Bunga pon gemuk

Bila semua gemuk, orang pon gembira - one of my fav pix. Terus jadik gambar dekat desktop pc dekat rumah Pahang.


Mak, kenapa tak iron tudung mak? Kenapa???


Dah la gembira pulak tu walau tudung kedut seribu

Aiman yang alim. Seluar pendek atau three quarter memang dia tak suka nak pakai. Yang ni pun dia pakai pasal kena ugut I akan bogelkan kalo taknak pakai seluar ni. Susah payah I belikan dekat sogo yang less 30%

Pemandangan dari atas bukit... Santeknya...!!

Sumpah terpaling rindu moment ni

Tempat pemerosesan teh. Tapi dekat signboard jerk. Kilang dia kat dalam sana nun.

Makan nasik lema harga 2 hengget sebungkus tapi nasik cuma ada seciput. Nasik lemak doposen tau tak kecik macam mana? Ha.. Macam yang kat sini la..

Best sangat masa ni.. Tengah-tengah lapar, pastu makan sambil ditiup angin.. Walau tangkap gambar dari belakang, I tetap menggedik.

Tengok apa yang perempuan tu tengah buat? Tuang gula dalam cawan sampai tumpah.


Ni anak beranak ni cukup payah suruh amek gambar sama-sama.

2 orang ni yang I selalu rindu... :
Berenti tepi bukit, pastu jadik jakun snap picture. Biasa minum teh, kali ni tengok pokok teh. Tu yang jadik sakai tu.

Seluas-luas alam pokok bunga dekat sini

Amboi rapatnya? Kata kawan jerk masa ni?


Ok Suraya, kau gatal peluk Sazli dah la betis kau gemuk. Sekarang lepas setahun setengah baru kantoi.

Masa ni Kaseh macam kecit sangat lagik. Nak tolak dia kasik jatuh pun tak sampai hati lagi.

My only sister.. De & Kaklong yang I sangat-sangat sayang

De

Taktau kenapa Kaklong suka kontrol cun walau diarahkan supaya bertindak hyper dalam gambar


Susah betul nak kontrol si Sasha ni. Yang kat belakang tu dah kenapa?


Tengok? Tiada perubahan kan ekspresi muka Kaklong?

Sini pun sama muka dia. See?


Awww.... Shumilnyer nkorang....

........ Sayangku Sazli

Kolam Air Panas trolak

Nampak tak yang kat belakang ada sotong tu, ha... Yang tu la mak naik.. Berani sungguh dia. Spot mak pakai tudung orange.

Ok, semua buat peace sebagai tanda berjaya naik sotong... Aiman jerk kodi, sorang-sorang main tepi kolam. Penakot pahit!


Walkway menuju ke kolam air panas. Best sangat. Macam ada air, pastu asap-asap pastu keluar alladin. Ok. Yang tu I tipu.

Kami pergi naik 3 kereta. Kaklong sekeluarga, De sekeluarga dengan kereta Sazli. Kereta yang I naik akhirnya jadik nursery. Tu yang nak pegang-pegang tangan and raba-raba pon tak boleh. Ayang, Aiman & Sasha naik sama dengan I dari tapah ke Camerond sampai la ke KL..

Mak seronok sangat masa ni. Tapi I tau, dalam hati dia tetap ingat dekat Arwah Ayah.. Lagi 3 hari (8 Oct) besday ayah.. Kalau dia ada, umur dia 62 tahun. Ayah cakap, orang lahir bulan 10 semua penyayang.. Macam ayah, macam I... :(


-EnD-

1 comment:

Riena said...

saya pon pergi juga kat sinii..sama laa.cuma masa pi tu x boleh petik sbb buah x brp nak besar... frust btull

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...