Thursday, October 8, 2009

F.U.T.S.A.L

Ni ha, nkorang... I dengan suka-rela menyerah diri nak memalukan diri sendiri dengan mengupdate pasal FUTSAL. I sure, ramai wanita-wanita diluar sana yang pernah suka atau sedang suka dengan sukan FUTSAL ni.

Dulu, lepas filem Gol & Gincu, tetiba sukan FUTSAL popular sekejap. I pon masa tu, tanak kalah, join jugak sukan ni. Padahal rambut panjang paras pinggang. Tapi ada hati jugak nak main. Bila tiap kali habes futsal, musti terdetik nak berambut pendek pasal malas nak cuci berlama-lamaan macam ni. Rambut panjang - main futsal, memang siyes payah nak handle.

I start main futsal tak silap dalam tahun 2005 kot? Ikut kawan-kawan office main memula. Suka-suki sepak bola lansung tadek skill. Takat jatuh terlentang, kena gelak dengan bebudak lelaki pasal sepak bola sampai terduduk atas bola, main futsal pasal seluar tracksuit nak pergi jogging and pakai kasut main badminton dan macam-macam lagi la.

Masa tu mana main defender atau striker. Main hentam jerk. Sumpah bila teringat, I gelak sorang-sorang jerk. Bayangkan la, main tadek ikut sistem. Main tarammm jerk. I la striker, I la defender. Kekadang terasa penat kejar bola satu padang, golnya tak jugak, bukan setakat gol, sentuh bola pon tak. Terasa macam kena ayam-ayam jerk dengan team kuat.

Sebagai bukti, mari saksikan gambar ni. Ni la my first game main futsal. Masa ni Kaklong dah teror dan belagak sikit. Dia dah pergi main dekat 10 game lawan team-team luar. Langsung tak pelawa I. Dia cakap I lembik. So, masa SURI (Persatuan Petugas Wanita FELDA) buat game futsal, I join. Ajak kawan-kawan ex-Sutrajaya office lama I dulu buat 1 team.

First game ni, memang main hentam kromo jerk. Sumpah I gelak sampai nanges tiap kali tengok gambar-gambar ni. Hahahahah


I dari belakang. Time ni rambut memang panjang sangat. Team lain pakai jersey, team kami pakai baju family day tahun lepas kaler orange dengan seluar tracksuit yer kawan-kawan? Masa ni musti buat muka poyo. Semi final lawan dengan team Kaklong (Kunon team dia paling orang takot la nak lawan) Time ni, Team kami dah menang 2 game. Ala, menang penalti jerk pon. sama-sama team tak pandai main.

Ok, sekarang mari saksikan kehebatan I. Miahahahaha. Dah la Kaklong dengan Lela sama-sama halang I nak sepak bola, tu yang tangan sampai berpintal kebelakang. Gelak gelak.


I cuba menghalang Kaklong dari menyepak bola sampai I nak tersembam. Sila saksikan muka I sampai herot-herot tu. Kaki tidak mencecah tanah. Hahahahha. Sakarang I gelak dah nangis sikit-sikit. I kasihan pada diri I yang bermain dengan bersunguh-sungguh pada masa ni.


Kaklong jatuh, chill dan gelak jerk. I masih tak berputus asa, kejar bola jugak. Walaupun baru menjatuhkan kakak kandung. Haha. Bila main FUTSAL, I jadik wanita kejam. Main rempuh jerk orang, bajet ganas la. Atin team mate I yang kat depan bola tu, serupa macam main tangkap ayam.


HAHAHAHAHAHAHAHA. Taktik jurus mengepak ayam pun keluar. Bayangkanla sampai 6 orang kerumun bola ni. Punyerla tak bersistem main. Tapi gaya I sikit-sikit macam nak menari zapin buat semua orang terhibur dan sungguh-sungguh gelakkan I diluar padang.

Kesian kakak ni. Bila dia dapat bola, kami semua serbu dekat dia. Sampai dia terpaksa tutup payudara beliau

Ok, kalau U all teror. Agak-agak bola kat mana? Atin kedepan, I kebelakang. Hahahaha

Tengok cubaan I merampas bola sampai rambut berterbangan di angkasa

Twwwiiit....!!! Main futsal mana boleh sentuh bola pakai tangan. Hahahaha


Hebat, semua pon berkumpul pada bola, dah tu macam mana nak gol?

Now, saksikan detik kemenangan I bila dapat gol kan bola penalti. Tengok kedut-kedut pada lengan yang menampakkan usaha sungguh-sungguh menyepak bola tanpa skill...


HAHAHAHAHA. Sungguh-sungguh!

Masa ni gol tau? Sumpah I tak tipu...

Ni kawan-kawan dari opis lama yang main masa ni. Belakang dari kiri, Atin, Yours Truely, Kak Sha, Kak Intan & Kak Ai. Duduk dari depan is Kak Aya, Ana, Kak Nini & Acu Bebi. Sian Acu tak dapat join, masa ni ligamen lutut dia koyak sampai kena buat operation. Since tu dia tak dapat main futsal dah.

Team I dengan team Kaklong yang menang. Dia sumpah poyo. Bila Arwah ayah tanya, main futsal saper menang, Kaklong cakap kuat-kuat team dia menang. Kalah dengan team saper? Dengan team adik. Ok. Sangat belagak. Haha

Lepas game, dapat makan free tapau bawak balik. Tengok Kasih masa ni. Kecittttt sangat. Rambut pun lurus lagi. Skarang dah kerinting macam fries Mc D yang spiral tu.

Tu la first game I yang I akan ingat sampai sekarang. Tapi lepas tu, I ada main lagi... Kali ni lebih serius dan bersistem sampai la I dapat main untuk FELDA Wilayah KL. Ceh, bunyik macam hebat jerk.. Padahal apa la sangat.

Takper, yang penting, I bukan jadik tukang pegang papan tanda KL. Dapat baju free 5 6 helai tiap kali game, dapat kasut Nike, Adidas. Dapat tracksuit 2 set skali dengan baju sejuk, stokin, shin-pad, duhet allowance, makan free, cuti free, jalan jauh-jauh main futsal sampai ke Pahang dan macam-macam lagi. Saper taknak?

Dengan adik Intan Yoshima, Intan Yoshima & Aireen with friend. Masa ni main suka-suka dekat Sport Planet Subang. Subang ker? Ntah. Dah lupa.

Kak Nani, Wati, Siti, kaklong, Ama, I & Kaksha. Masa ni team Felda lawan dengan team Public Bank. Macam biasa.... Menang.

Mewakili FELDA untuk masuk Futsal MAKSWIP. Badan-badan berkanun Kuala Lumpu kot? Dekat Mini Stadium Futsal Titiwangsa. Menang masa first & second round, dapat masuk quarter final. Pastu kalah la bila dapat jumpa team yang semua wanita tiada payudara.

Training dekat Setapak. Kaklong macam biasa la pesen muka dia kan? Sedia maklum.

Sumpah Kaklong, muka ko I memang tak boleh blah. Masa ni dengan Coach yang di iktiraf. Saper ntah nama dia. Pok Di ker menda ntah. Preparation untuk MAKSWIP

Ok Kaklong, your turn buat muka teruja and I buat muka boring. Turut kelihatan dalam gambar ialah Miza, Ana Mispani, Kak Amy, Amy. En. Haidir, Lupa Nama & Wati. Sumpah rindu nak main futsal dengan nkorang lagi.


Masa ni lawan dengan team PERNEC. Menang. Hihi. Perlu la nak kasik tau menang atau kalah kan? :p

Masa ni main untuk FELDA mewakili wilayah KL dalam FUTSAL FELDA FAM yang diadakan di Jengka 14. Macam biasa, bila jumpa team yang bra cup A awal-awal mesti la sudah kalah. I mean, kalah teruk.


FUTSAL antara jabatan. Menang lagi. Masa ni baru kebah dari demam. Hari Jumaat Mc, Sabtu boleh main bola. Muka pun nampak sangat tak sihat lagi.

Main dengan team campuran. Nama team sangat pink. MY GIRL. Si Miza la yang sungguh-sungguh tubuhkan kumpulan ni. Juara masa main untuk terbuka UPM.
Last skali, terimalah!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Gambar poyo, candid tipu yang sebenarnya sedia tapi cakap kat camera man, U amek gambar I yang kunon-kunon macam candid eh? I pandang kat sana. Haha

Lepas kawen ni, tadek sekali pun main Futsal dah. kawan-kawan bizi dengan study, dengan laki, dengan gf dengan kambing. Semua pun bizi. Kaklong pon cakap, dia dah taknak main futsal. I terpaling seronok main kalau ada Kaklong. Pasal dia suka buat lawak sampai semua orang rasa macam nak terkencing dalam seluar and buah pinggang gatal.

I ingat nanti kalau De sekeluarga datang KL dengan Abg Halim, kami nak sewa satu court, main anak beranak. Mak jadik golly. Musti best.


-EnD-

6 comments:

Anna said...

majulah sukan untuk sihatkan badan dan minda.

Liyanaroxx said...

pas main futsal ada tak kaki lebam2 kena sepak kak sue?dulu penah main,skali sakit kaki trus BERSARA...*aiceh,padehal sekali je main,trus nak guna perkataan bersara itew*

Chooyaya! said...

anna : ha ah, intan patot jogging jugak pasal intan dah gemuk

liyana : lebam2 tu biasa. ada sebesar tapak kasot pon ada. tu yang smpi arwah ayah kaksu tak bg main dah tu. tp biasa la.. degil, tetap nak main. darah2 hidung kena bola pon ada tau?

Filla ~ Kasih Aleeya said...

koooooooooooo..ko stay mane?? jom arr join main futsal..aku salu x cukup org..tp tahap ko dah terror nak mampos..malu aku tauuuuuu..aku main stok nak kuar2 ploh jer... kira skill aku mcm gambo ko yg first tu arr..hahaha

Chooyaya! said...

filla : aku dok ampang ler... ko dok putrajaya kan? aku mmg tahap gian gaban nak main futsal ni.. aku pon tak teror, tp jenis poyo mcm teror. ko kalau tak teror, dalam padang buat muka kompiden n jgn senyum. musti orang bajet ko teror. ni mmg tektik aku setelah sekian lama. hahahaha

Chooyaya! said...

filla : aku dok ampang ler... ko dok putrajaya kan? aku mmg tahap gian gaban nak main futsal ni.. aku pon tak teror, tp jenis poyo mcm teror. ko kalau tak teror, dalam padang buat muka kompiden n jgn senyum. musti orang bajet ko teror. ni mmg tektik aku setelah sekian lama. hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...