Wednesday, October 28, 2009

Mak... Jangan Pergi...

Mak...

Kesian Mak... Haritu masa Not balik kampung, Mak nampak lain sangat... Bila malam, Not baring sebelah Mak, peluk mak macam selalu, Not rasa badan Mak kurus sangat..... Kenapa... Mak sakit ker?

Bila Not tanya Mak kenapa Mak kurus, Mak cakap pasal Mak puasa enam. Tapi jawapan tu tak konkrit. Kenapa kalau Not puasa enam Not tetap gemuk? Kenapa Mak puasa enam, peha Mak kurus sangat...

Malam tadi De call, bagitau Mak tak sihat. Badan Mak lembik.. Mak cakap, Mak dah nak mati.. Mak nak jumpa Not dengan Kaklong. Mak lucut semua cincin mak. Mak cakap, senang kalau Mak mati... Mak cakap, bila Mak pejam mata. Mak nampak ayah, Mak nampak semua kawan-kawan Mak yang dah meninggal...

Mak... Jangan la macam ni... Jangan la tinggal Not lagi, macam ayah tinggal Not. Not sayang Mak. Not selalu rindu Mak. Tiap-tiap hari pun kiter calling-calling, cerita pasal ayam, pasal Aiman, pasal mak ngaji, Mak makan apa.

Tiap-tiap hari pun cakap menda yang sama tanpa jemu pastu gelak-gelak pastu bila nak letak, Not paksa mak cakap I love U too.. Mak selalu malu nak sebut, pasal lepas sebut, mak terus letak telefon.

Dulu... Masa arwah ayah nak pergi. Tiba-tiba dia kurus badan, macam Mak sekarang ni... Tiba-tiba dia jadik pendiam, macam Mak sekarang ni....

Not taknak semua tu Mak.. Not tak bersedia... Not nak Mak sentiasa ada disamping Not. Nanti, saper yang Not nak call tiap-tiap hari, dekat siapa Not nak cerita pasal semua menda? Siapa yang nak jaga Not kalau Not dalam pantang? Siapa yang nak masakkan ayam masak kicap bila hari raya? Siapa yang nak nanges sama-sama kalau Not cerita susah payah Not hidup dekat KL?

Kiter selalu bersama....

Mak selalu demam bila Not tak balik 2 minggu ke kampung.... Not pon sama.. Kiter selalu demam sama-sama. Mak perasan tak? Pasal kiter saling merindui...

Mak selalu cakap, Mak rindukan ayah... Not act cool ajer.. Padahal dalam hati Not menangis... Tapi Not taknak Mak sedih...

Mak, Mak la sumber kekuatan Not. Not ada kat sini, kuat kat sini, gembira kat sini, semuanya kerana Mak... Kalau mak pergi, Not dah tak der saper-saper lagii...

Mak lekas sihat yer? Not tak sanggup Mak sakit macam ni... Not sayang Mak. Sayang sangat.... Ya Allah, aku belum puas merasai kasih sayang Mak... Jangan Kau ambil Mak lagi...


-EnD-

16 comments:

BULLET said...

kak su, sedih la entry ni...nak nangis jek. doakan la untuk mak ye. semoga dia selalu sihat

yatiyahya said...

better u balik kg..dun worry...mak awak akan ok....pray for her...

aD said...

semoga mak awak cepat sihat.. & dipanjangkan umur :)
amin.

Didi Nadhirah said...

semoga mak kak su cepat sembuh...

redghost said...

jangan sedih2. doakan mak hang cepat sembuh, insyaAllah. Kawan2 pon doakan mak hang sehat selalu. minggu ni balek rumah walaupun jauh di mata dekat dalam peta

mrS May said...

salam kak su...
bykkan bersbr...
ff akan doakan yg terbaik tuk mak akak...

Sharika Lincoln said...

su balik lah kampung and dont think negative k doakan die cepat sembuh.....aku pon doakan dia cepat sihat maybe dier rindu kat ko kot...kekadang mak aku pon cm tu jugak tgh2 malam call cakap die rasa semcm badan sejuk cm nak pergi dah ...kekedang cakap dier mimpi arwah mak dier ha lagi ah aku mental mana tak aku lagi jauhhhhhhhhhhhhhhhhh dari mak aku x dapat buat apa nanges jek.....so sabar not....take care..kim slm kat mak ko...cakap kat dier get well soon k ;)

:: Miss Naddy :: said...

hmm kak su...kita da nges..sedih nya...teringat kat mak kita pulak...hmm...kak su...bila kita baca cite ni kita rs kita ni anak yg truk sgt..kaksu slalu contact mak, kita sminggu sekali je...hmm....ape2pon kaksu..semoga mak kaksu cepat smbuh...tak ble la baca entry yg sedih ni,..sy ni emo =(

fendytini said...

bila baca entry sue kali nie.. teringt2 kenangan dgn mak dulu.. ktini pun everyday call mak smpai kena marah sbb time dia nk makan pun tak senang..

duluuuuuu ktini pun camni.. doa minta mak pjng umur sbb x ready tppp smpai 1masa bila mak sakit dh lama sangt(langsung x blh bangun dlm 8thn) 2bulan dok kg b4 g jpn, 1hr i duduk sebelah mak sambil gosok2 tangan dia smbil ckp dlm hati.. "Ya allah kalo ini yg terbaik untuk ibuku, ambillah dia... aku redha" demi Allah sue bukan senang nk lepaskan tp masa tuh i have too sbb my mom dh sakit teruk sangat. 2bln kt jpn dpt call masa dlm train kata my mom dh takde. my sister ckp "dik.. mak dh takde, redha yerr dik.. lepaskan mak" i tak balas sepatah apa pun.. & mmg i x ckp apa2 pun smpai kt rmh br kluar semua yg pendam kt dlm.3hr lepas kebumi kitaorg smpai kg.. i tangguh2 nk g kubur pdhal sebelah rmh jerr smpai mybrother pujuk.. setahun makan hati sue.. honestly i mmg tak blh terima mulanya walaupun i redha maybe sbb i tak dpt tgk dia buat kali terakhir..

sue.. doa byk2 moga mak sue sihat, dpt jaga sue dlm pantang nnti.. dpt tgk anak sue.. i tak rasa semua tuh.. how i miss my mom..

sitiZ said...

pn.su..kiter doakan dia sehat..sedey entry ni..:<

.ib. said...

mak best kan! ;)

Liyanaroxx said...

kak sue...moga mak kak sue cepat sembuh ye?sedih ar baca entry nih...=( tetiba rindu kat mak kita tau!=(

Filla ~ Kasih Aleeya said...

sue aku dah komen.. tp tak lepas plak.. seyes memula aku ingat ko copy paste email ke aper.. sedih plak aku baca entry ko.. jgn ler buat aku nangis!!! sabar yek..ko gi balik jumpa mak ko.. sebenarnya korang saling rindu merindu nie.. semoga mak ko sihat dan sumer dlm keadaan ok yeh?

Lenny said...

i blog hop.. tetiba baca entry sedih nieh terus nangis bley?

erm... i doakan ur mom sihat... insya Allah takder pape...

doakan yg terbaik utk dia ya..

and u too.. take care!

~~MeWhoOwnThisBlog~~ said...

su..kalo ko teringat mak ko..pegilah balik...kiter tak tahu sok lusa...aduh aku sedih nak nangis dah ni...gilah balik....kalo ader rasa gerak hati tuh..ikutkan je..jgn tangguh..takut tangguh2 ko nyesal nnt...anyway, she'll be fine...

Anonymous said...

hai kak su... be strong kak... setiap yang yang hidup akan pergi satu hari nanti.... wat sekrg doakan yg terbaek utk mak akak... doa anak yang soleh boleh membantu kak....=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...