Friday, November 6, 2009

Gempar-Gempar Ayam : Sejadah Berdiri Dekat Rumah Mak

Pagi tadi masa nak siap-siap pergi kerja tetiba I terkejut pasal telefon berbunyi.... Wring wring wring! Skali I tengok, 'Mak Jengka'. Aik, pesal ni telefon I dipagi-pagi hari? I dah saspen. Eh tak ah. Kenapa pulak I nak saspen kalo Mak call I, padahal tiap-tiap pagi pon dia call.. TIAP TIAP HARI OKEY? Jadik, I tak jadik terkejut. Hahahaha.

Dia bagi tau, Cik Yah Mat Misai meninggal. Nama dia Cik Yah, tapi suami dia nama Mat. Tapi pasal dia ada misai tebal jadik la nama dia Mat Misai. Innalillah....

Sedihnya... Teringat dulu masa kecik-kecik I suka datang rumah dia, pasal belakang rumah dia ada kolam. Boleh main buat tanah liat pastu petik kangkung pastu kena pial telinga dengan Mak pasal main kat kolam. Takot nanti jatuh dan mati. Tapi I masih idup sampai sekarang berkat dari kena pial telinga dengan Mak.

Terima kasih Mak!

Okeh. Lepas tu, Mak call balik. Aik? Kali ni I memang pelik. Pesal nak call sampai 2 kali ni..?

The Conversation

Mak : Dik.......!!! Kat dalam bilik Mak, ada sejadah berdiri... Ishk, Mak seram dah ni, naik bulu roma Mak.

Adik (Uwwekkkkkkkk) : Yerker Mak? Ya Allah, macam mana boleh jadik macam tu? Ishk, saspen ni. Lekas call tv3. Nanti Mak glemer masuk tv. Mak nak gelemer tak? Macam mana boleh jadik macam tu?

Mak : Ishk budak ni, main-main pulak. Pagi tadi lepas semayang subuh, Mak baca Quran. Siap baca Quran tu tiba-tiba Mak terfikir, macam mana la yer ada sejadah boleh duduk? Mustahil jerk. Entah-entah orang tu tipu. Astagfirullah.... Tak baik Mak buruk sangka.

Lepas tu Mak ambik la sejadah yang Mak biasa guna tu, Mak bawak keluar pintu, Mak cuba dirikan. Tak boleh pulak. Pastu Mak dengar bunyik *kentong dekat surau. Ada orang meninggal ni. Pastu Mak suruh De tanya orang. De cakap, Cik Yah Mat Misai meninggal.

Dah tu, Mak ambik la kain sejadah tu, Mak lipat, taruk dekat lantai. Mak tepon Mak Itam nak bagitau dia Cik Yah meninggal. Sekelip mata lepas tu, bila Mak pandang balik, sejadah Mak tadi dah berdiri. Astaghfirullah.... Terus Mak panggil De. Ishk, takot la Mak dik.

I : Suruh De amek gambar, Mak. MMS kat *Not. Mak tau ker MMS tu aper? (I selalu bajet Mak I taktau teknologi. Haha. Jahat la I ni)

Mak : Ko ingat aku bodoh? Haha. Mak tau la... Ni ramai orang datang tengok ni.

I : Tu la, celupar lagi mulut tu, cakap tak percaya. Ni Allah dah tunjuk depan mata.

Mak : Tu la... Seram la... Ok la. Mak bizi ni. Nak tengok orang-orang yang datang ni. Nanti Mak tepun ko lagi.

So, macam tu la kisahnya... Mak memang pelik dari hari tu lagi masa masuk berita yang sejadah boleh duduk semua. Tak di nafikan, I pon macam antara percaya dengan tak jerk. But when its happen to Mak. Memang I percaya. Dah tu, takkan la Mak I yang naif kadang-kadang tu nak menipu pulak? Dah la dia dah tua.

Moral : Allah tu kalau nak tunjukkan kekuasaan dia, dimana-mana sahaja, dalam bentuk apa-apa sahaja. Kun Fa Ya Kun.

*Kentong - Kayu besar yang dalam dia ada lubang, biasa digunakan oleh orang kampung dengan cara mengetuk untuk bagitau kematian
* Not - Bahasa ganti diri I dalam keluarga kalau bercakap dengan Mak & Arwah Ayah

Ni la Sejadah berdiri tu. Sejadah ni dah berusia lebih dari 19 tahun. Sejadah hantaran masa Arwah Kak Ngah I bertunang dulu. Sejadah ni jenis lembut. Memang tak boleh nak bentuk kalau secara logiknya. Dah tu pulak, sila perhatikan di dasar sejadah tu, tak ke sikit jerk lipat dia. Boleh ke nak tampung berat sejadah tu? Ok sekarang. Mari takot dan insaf ramai-ramai.

P/S : Sila perhatikan tempat lipat kain Mak, macam pasaraya kan?

-EnD-

13 comments:

Liyanaroxx said...

SUBHANALLAH...Allah nak tunjuk kekuasaan dia kak sue..isk,trus meremang bulu roma baca entry nih...

yatiyahya said...

panggil wartawan mastika..

BULLET said...

kak su, malam ni sure masuk berite ni kan...leh la tengok mak kak su

fendytini said...

hmm tulah k tini pun antara percaya atau tak jugak.. dpt plak lately nie byk kuar paper pasal nie pastu today ada jabatan agama kata buleh dirikan sejadah less than 10saat tuh tp kalo jenis yg keraslaa.. kalo jenis yg dh lama pakai agak mustahillakan.. hmm ramai org tak solat kot skrg nie..

Chooyaya! said...

liyana : tu la... kaksu yg tgk gmbr pun rasa seram.. mak kaksu tu tgk live, mcm mana lah. tp dia ckp, dia ok jerk

yatie : mastika? hahahahha

bullet : takder maknanya...

kaktini : kalau baru pakai boleh berdiri less than 10 minutes eh? yg mak su punyer nih, dah 5 jam dah kaktini. dari pg tadi lepas subuh, sampai la sekarang... tak jatuh2 pon lagik.

Sharika Lincoln said...

Ya Allah ye ker su....erm insafnyer aku makin hari makin banyak petanda2 Tuhan dah tunjuk kan...lepas ni apa pulak....hari pon makin cepat berlalu sampaikan x sedar apa yg dah berlalu..ni lah salah satu tanda2 besar dunia hampir kiamat....Astagafirullah....

Lenny said...

subhanallah...

slalu saya mai sini baca je... siap baca entry lama2 lg.. kali nieh pas baca terus tegak bulu roma....

mmg besar kuasa Allahh...

~yaya~ said...

alamak..meremang bulu roma i..wpon baca pe u type mcm lawak2 jugak..tp bila tgk gambo..ting!mcm seram..insaf2..subhanallah.

Filla ~ Kasih Aleeya said...

oit..aku dari pagi tadi nak comment..tp tak leh comment..hangin mak!! wehhh..meremang segala bulu-bulu yang ada okeh.. yg aku baca kat suat kabo tu kat masjid2.. ni ha PANAS siap mms gambo nie.. mak ko plak tu... perghhh haruslah aku pecaya... tulah dia kebesaran Allah.. sekali tedetik.. nah Dia tunjuk terus.. aku siap panggil budak2 opis ni tgk blog ko nie..sumer meremang bulu!!! haha

seha said...

singah blog akak,sbb tnampak sejadah tu..bila sya baca naik bulu roma..seram.

Anonymous said...

ish2..

Anonymous said...

ishk2...
scary..abeh tegak sume bulu2 roma nie..
da la cjuk dungum nie..musim tengkujuh..tambah ag cite cam nie..mang scary n tgk blu roma..
pas2 kak su sempat ag puji bju2 mak kaksu ni..
mang teratur glew..
almari aty kt cni beterabo glew bju aleh lipat..huhu/....

nani zainal abidin said...

ooh, jadik yg awak forward kat email tu based on ur mom true story la nie.

jumpa link blog awak kat facebook. nice blog.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...