Thursday, December 10, 2009

Teringin Nak Makan Popia Basah

Masa zaman bertunang and sebok-sebok nak kurus dulu, I selalu drag Intan sekali untuk diet. So tiap-tiap hari I akan elak dari makan nasik and akan carik la makanan-makanan yang tidak tinggi carbs.

Diantaranya ialah roti yang sekeping 2 hengget ada sos and sosej atas dia, keropok lekor, popia basah or apapa sajer kecuali nasik. Nak kurus punyer pasal mak sanggup nyah! Laksa pon I taram. Mee kari tidak la, kerana ada santan, kunon lemak. Geli jerk bulu ketiak masa fikir zaman I diet dulu. Diet tahik!

Ada la satu hari, I lapar giler... Tapi bangsa belagak tak sedar diri tekak melayu musti wajib makan nasik, so I ajak Intan carik popia basah dengan popia goreng dekat Setiawangsa. Dulu ada kakak tu bukak kedai kecik dia tepi jalan kt Taman Setiawangsa tu, tapi sekarang dah tadek dah.

So, macam biasa Sazli musti call and tanya I, apa yang I makan masa lunch

The Conversation

Sazli : Sayang, dah makan?
Suraya : Dah dah... Alhamdulillah. Kenyang I. berjaya tak makan nasik
Sazli : Yer ker? Bagus... Sayang makan apa tadi?
Suraya : I makan popia basah jerk U... Tapi...
Sazli : Alololo.. Siannya dia... Tapi kenapa? Tak kenyang?
Suraya : Tapi lapan.
Sazli : Hahahahhahahahhahahahah


Serupa takyah diet makan nasik kalo sampai lapan ko belasah popia tu Suraya! Haha. Ala.. Biarlah, popia tu kenit-kenit jerk. Sekali masuk mulut terus habes. Sumpah! I tak tipu. Popia Setiawangsa memang kecit-kecit la.

Sedapnya popia basah ni, extra sos dia.. Lagi sedap kalau ada menatang rangup dalam dia tu, nama menda ntah


Popia Setiawangsa yang I makan tu size dia kecit macam ni jerk la.. Tak la besar gabak macam yang jual kat emporium tu

Ada saper-saper tak yang pernah rasa Popia dekat Keramat. Kakak tu bukak dekat tepi jalan jerk. Tapi ikut suka hati dia la nak bukak ker tak. kejap ada kejap tadek... Tensi jerk. Best popia kat situ, besar gabak pastu ada rasa macam udang kering, cukup pedas cukup lazat. Petang ni nak beli lah!


-EnD-

8 comments:

Mimy Hamid said...

buka blog ko ni terliur nengok popia basuh yang basahhhh itew...hushhhh menelan air liur

Miss Hirose said...

betul la sis..
mmg sedap pun popia basah..
uwaaa terliur da ni...

Chooyaya! said...

mimy : popia basuh? errk... biar benar.. haha... mmg sedap kan? adoi, mana nakc arik ni? biasa kt pasar2 malam jerk yg ada

miss hirose : kalau ada jumpa mana2 mintak pos kt kaksu eh?

Didi Nadhirah said...

dulu ms bulan ramadhan popia basah kat kg pandna tu mcm best...hr2 suh adik sy beli...to bukan utk diet itu semua nafsu semata2 heheheh :)

Chooyaya! said...

didi : kalau dah makan smpi lapan, mmg la bukan diet dah... hehe.. mmg la, time bulan puasa banyak menda ni.. skarang dah susah nak carik

mimiSAJA said...

hish..mimi ekot lah diet kak su haha:D

Filla ~ Kasih Aleeya said...

ko mmg nak kene okeh!!! skarang ko pegi carikkan popiah basah yg dlm dia ada ranggup2, yang pedas2 sedap.. aku nak yg size kecik2 comel stok masuk mulut terus habis..ko mkn 8?? aku nak sploh!!!! SEKARANGGGG!!!!! GRRRRRRRR!!!

Chooyaya! said...

mimi : kalo mimi ikut, jadik gemuk mcm kaksu, jgn la marah pulak eh?

filla : mana aku nak carik???????

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...