Sunday, June 27, 2010

Chef Bam-Bam

Sempena Wedding Anniversary I dengan Sazli yang ketama Sabtu minggu lepas, suami bambam kesayangan telah dipaksa oleh I, eh tak mengoffer diri untuk memasakkan isteri gemoknya yang kecinta.

Iklan : Ni SPM, BM ko dapat berapa ni Su?

Memandangkan hari Sabtu malam tu I baru sampai dari Arau (Eh, Syira aku janji esok aku apdet pasal kiter dekat Arau eh eh? Tapi janji-janji ayam jerk, ko jangan pecaya sangat) Maka, aktiviti masak memasak chef bambam yang sepatutnya dibuat hari Sabtu terpaksa dipospone ke esokan harinya.

Comel sangat bila Sazli bangun awal pagi hari Ahad tu pergi pasar beli barang basah. Wah. Sombong tak payah sakap la... Orang tanya nak masak apa pon dia kata, 'takper... U rehat jerk ok? Tak payah buat apa-apa' lalu menyelimutkan isteri dia sambil kepung I dengan bantal banyak-banyak bajet I kucing la.. Tak kasik lari.

Dulu kan, masa sekolah rendah, I suka tidur dengan kucing. I pon suka kalo kucing tu tidur sebelah I macam I ni istimewa la kena pilih dengan kucing untuk jadik sleeping partner. Pastu tak lama lepas tu, I dah tak berani tido dengan kucing pasal mak sakap, kucing jantan mampu merogol manusia. Terima kasih mak untuk info yang bagus sampai I selalu tolak 'mamat' bila dia nak tido dengan I.

Ok. Dah merepek pasal nak kena rogol dengan kucing, padahal tadi cerita pasal masak-masak.


Tengok. Habes semua dikerjakan breakfast strip I. Presentation memang superb. Nama masakan ni kata Sazli, Chicken Fillet With Breakfast Strip and Onion. Hambek engkau Cik Kiah, nama masakan taknak kalah ok?

Oh, terlupa nak memperkenalkan chef. Ni la dia, chef sombong yang taknak di ajar macam mana nak masak nasik, kesudahannya nasik lembik pastu terpaksa tekan 'keep warm' sampai 3 kali nak kasik nasik ok. Result : Kerak lagi banyak dari nasik. Tapi takper.. Usaha tu yang penting. Masak nasik dah cukup buat I redha untuk diapa-apakan malam nanti. Haha. Skali Saz nak masak nasik hari-hari siap pagi, petang. Pengsan.

Menu berikutnya : Sayur campur.. Nama glamour : Stir fried mix veggie with brown sauce. Ko tanya apa sayur tadek dalam ni? Carrot? Asparagus? Bunga Kobes? Brocoli? Semua ada yer? Yang paling best, Capsicum Hijau Merah Kuning semua ada. Package Trafic Light. Taknak kalah. Aku pon kalo masak capsicum satu kaler jerk. Haha. Dah, takyah kagum lebih-lebih, Brown Sos yang dimaksudkan hanyalah sos tiram jerk.


Menu ke tiga : Mix Veggie and Chicken Breast with Red Sos. Nama tak glemer, sayur campur ayam masak dengan pes masak merah segera dalam peket Rm1.50. Giler comel Sazli. Dibuhnya sayur yang sama, tapi yang ini dia bubuh dada ayam. Kesudahannya malam tu I berak sayur jerk.. Hijau jerk... Muntah brokoli aku. Haha


Pukul sebelas setengah masak, pukul 3 baru dapat makan, harap maklum semua. Masa ni perut pun dah masuk angin. Ikut perjanjian, lepas masak dia nak kemas semua. Tapi lepas makan, terus Chef BamBam tergolek. Penat katanya. Yang tak tahan, dia penat sampai 2 hari ok? Guna alasan taknak buang sampah pasal penat masak. Masak hari Ahad, yang suruh buang sampah hari Selasa. Melampau tak? Tak kena jotos dengan aku pulak. Gerrrammmmm!! E!

Petang tu, lepas dah lebam duduk rumah seharian, Saz ajak I keluar. Eh tak, I yang ajak dia. Kitorang pergi beli wedding anniversary prezen for each other. I ingat Saz jerk bagi kat I, I tak payah bagi dekat dia, tapi bila I tanya dia nak tak perfume, dia jawab dengan senyuman mintak lempang. Ishk. Rugi meniaga macam ni. Haha

So..... I belikan dia Giorgio Armani - Attitude dan dia belikan I Polo Ralph Blue bersempena dengan itu ialah perfume masa kitorang memula date dulu. Bila pakai perfume tu terasa ghairah jerk. Gatal jerk... Nasib baik dah kawen. Kalo tak, malaikat penulis dosa kena kerja overtime.


Polo Ralph Blue untuk I



Armani Attitude untuk Sazli

Lepas membeli perfume, next kami ke Sushi King untuk dinner. Tak lain tak bukan kerana salmon sashimi. Take note, yang soyu melambak wasabe tu ialah Sazli punyer ok? Tak buasir bunga pulak I rasa dia punyer soyu. Pedas sampai ke hidung! Sikit lagi nak jadik naga.

Perantin lama

Hari Ahad tu rasa best sangat... Best pasal dimanjakan suami dengan masakan yang enak-enak, dapat perfume lagi, dinner free lagi... Best sangat-sangat. Terima kasih kepada suami kerana sudi memasakkan untuk I. Sedap atau tak blakang kira yang penting usaha dia tu buat I sebak. Kesian dia berpanas dekat dapur, pastu jerit I suruh rehat depan tv bila pantau apa yang dia masak. Sombong giler.

Syukur jugak kerana tidak keracunan makanan. Haha. Ok dah cukup mengkondem Sazli, Suraya!

Akhir kata, I sayang Sazli sangat. Sungguh! Wah..! tetiba emos. Haha. Dah dah. I nak bermanja-manja dengan suami sekejap dekat sofa. Lepas tu tidur.. Lepas tu.. Aaaaa... Hehe. Ok. Bye!

-EnD-

P/s : Mak mertua belikan Microwave untuk wedding anniversary. Terima Kasih mak! Harap tahun depan dapat kereta atau rumah pulak. Hehe

6 comments:

amElyn said...

wek wek*
kaksu gatal.. =P
huhu appy anniv sis!
syok betol tengok all the foods yg sedap2 tuh..tak saba nak tunggu incek ame saya masakkan!
mesti sexy kan??? Aww.
hihii.nanti pun lin nak carik balik perfume masa kiteorg mula2 kenal..dah la limited edition.pasrah tol!
harap2 dapat lah baby malam ni yer~
hukk3.

Lenny said...

comelnyer saz... hubby i skang kalau dier masakkan i... i rasa maggi kari meletup dier je kot... eh.. ada... french toast atau nama kampung dier.. roti telur... sedap weih dier buattt... i pon kalah... eh tetiba teringin bley..

Chooyaya! said...

Amelyn : bila dah kawen ni makin menjadik2 pulak ketagalan kaksu... hehehehhe... suruh jerk hubby ame masak. sardin pon takper. janji masak. malam nanti buat bayi pulak.

lenny : itu kira ok la tu... masak jugak... sazli kalau masak, dia kerja masak jerk. mengemas taknak

amElyn said...

kikiki.lawak2..
hehee.tu lah..akan diusahakan!! =P

lara..hati n.. said...

hahahaha..hye kak..

acuatl ann nie new reader akak..sebenonye ann taip kat lebai goggle..resepi tempe goreng tepong..pastu kua akk nye link blog..dapat la resepi turun temurun akak tu..yg paling x tahan skang org da ketageh nak bace blog akk sbb..akk nye kelawakan yg x bole bla..

hehehehe..akk memang best la..dont stop blogging ea..

Chooyaya! said...

lara hati : hye awak.. eh ada jugak eh orang google resepi tempe. kelakar pulak rasa. yang lain2 taknak komen, pasal malu :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...