Thursday, November 25, 2010

Lambchop Pemalu

Budak Demok sebok membebel dah 2 malam nak makan lamb lamb lamb. I ajak dia makan dekat estoran jerk. Dia kata, dia malas. Nak makan kat umah. Maknanya apa tu? Maknanya haku la yang kena masak! Grrrr... Grrrrr....

So, balik dari kerja, Saz pergi la ke Carrefour Wangsa Maju nak carik lamb yang dah siap di marinate mengikut arahan dari isteri dia yang rajin ni. Tapi malangnya takder. Dah habes. Ada yang tinggal pon, stok portion lemak lagi banyak dari daging. Maka, I suruh jerk dia beli yang raw. Let expert do the lamb (Ewah, belagak nampak?)

Sebagai wanita, kiter kena kretip. Tapayah susah-susah google resepi. Belagak kan? Belagak konpiden takper. Haha. Jadik, I just lumur jerk lamb tu dengan olive oil, times, crush black pepper and instant pes bbq jenama Knor. Jenama Knor lagi sedap dari jenama Heinz tau? Sumpah I tak tipu.

Pastu saute barang 3 minutes each side and campak dalam over pada kadar kelajuan eh bukan, kadar kepanasan 220 darjah selama 15 menet. Hasilnya? Tidak mengecewakan! Fantastiko! *Ewah, semenjak bekenalan dengan balak spain hensem, sekarang dah pandai nak mengada-ngada niamor niamor dengan fantastiko bagai. Gatal.

Gravy dia I hentam-henam jerk buat sendirik. Resepi? Haha. Segan nak kasik. Segan tak la sangat sebenarnya. Tapi malas. Kalo rajin, tengok la entry lepas yang I buat gravy meatball tu. Lebih kurang macam tu jerk, cuma kali ni I pekatkan guna instant brown sos maggie. Kikiki. Main tipu. Lebih enak berbanding sebelum ni, I belasah pekatkan guna air tepung gandum. Orang lain guna tepung jagung. Takper. Sekali sekala kiter kena melakukan anjakan paradigma (kaver baeeek punyer)

Pastu I buat mashed potato. Rebus potato pastu leyek. Susu I panaskan, masukkan butter 2 sudu, setengah cube ayam and blackpepper. Sazli kata sedap. Masa I suap dia suruh rasa tu, jelas I nampak menda tu tak masuk mulut dia lagi, tapi dai dah kata sedap. Penipu sungguh!

Lambchop pemalu. Pemalu pasal hina dan serba kekurangan. Tadek sayur kaler-kaler pon. Bodoh hina macam ni jerk. Tapi Sazli makan sedap jerk I tengok. Kira pass la. Kalau peramah-peramah bubuh sayur pon, membazir jerk. Bukan nak makan pon.


Dalam peti ada lagi belen 6 keping. Kena habeskan minggu ni jugak. Kot esok lusa blog ni senyap jerk, maknanya I dah masuk hospital la tu. Mabok lamb. Ni pon tekak terasa kambengg jerk. Kalah sungguh la I dengan kambeng. Tapi untuk menjadik isteri mithali, I redha.. Makan kambeng tiap-tiap hari pon takper, janji suami gembira. Nak masuk syurga tak?

Mbbeeeeekkk mbeeekkkk. Tu dalam bahasa kambeng. Kalau bahasa orang, Good Nite. Bye!

-EnD-

7 comments:

theblabber. said...

post satu ke sini, pls!!

Naddy said...

nak jugak.....uuuu hina2 pn tapi kalu sampai kat mulut pasti terdiam...hahaha =p

awak pndai masak lahhh! *ayat gedik*

Chooyaya! said...

tanak. ko aritu aku suruh hantar mee kari buat bodoh jer time ko buat party kt rumah ko tu.

naddy : eh, hina ni yang, tak nampak shomot2 jerk tu?

Liyanaroxx said...

mbeekkk mbeekkk burpppp (dalam bahasa kambing)


pergh..nampak sedap...buatlah lagik & buat house warming (dalam bahasa orang)

*ekekeke...matiklah kena fire dgn kak sue*

Chooyaya! said...

embek bek bek beeekssssss! (waklu)
hahaha.
sedap tu tatau la yana. abg saz makan sampai dua keping.
haha

incik said...

terer ah akak masak kambing..saya x pandai masak kambing + x reti makan..pandai minum susu kambing je..huuuu

Chooyaya! said...

incik : eh, kira teror la minum susu kambeng. kaksu biasa minum susu lembu jerk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...