Monday, December 6, 2010

Ketam Gemok Kelana Jaya

Hi awak-awak semua!! Sekarang awak-awak semua patut sayang pada I banyak-banyak pasal pasal pasal I gigih update entry baru untuk awak-awak semua yang padahal sekarang dah pukul 12.30am macam dah tadek hari esok nak apdet la kan kan? Bongok kau tanak tidur ker suraya? Haha.

Maklumla, sebagai manusia yang obses pada makanan, bila termakan sesuatu yang extra ordinary dan sedap sehingga inzal ah ah ah, terus nak share dengan semua orang. Maka dengan itu, I mempersembahkan ketam gemok kelana jaya atau nama betul-betul dia Fatty Crab !


Sedap giler oh! Kami makan semilan orang, ketam 2 pinggan besar order. Harga sekati (watdehel zaman sekarang masih guna sekati. Sekati suku sama dengan sekilo, inkes kalau ada yang taktau) RM58 *kot? Dalam tu la range dia. Kurang pasti. Tau order jer banyak-banyak. Maklumlah suami yang bayar. Order lapan kati pon I ok jerk.. *mati la, statement belagak.

Sedap pulak ketiak ayam ni, lalu berangan untuk membuat yang berasa serupa macam ini. Kata mereka, cuba letak perencah megi/adabi sekucup secukup rasa, terus jadik ketiak ayam ala-ala restoran cina. Asyik letak garam dan kunyit jugak pon bosan jugak bukan?

Garlic prawn yang sangat-sangat fresh. The best thing dekat Fatty Crab ni, they maintain the freshness of the seafood. Sedap! Tidak la berasa terkilan nak bayar bila dapat bill nanti. *masih nak sebok-sebok konon terkilan la apa padahal bukan bayar pon.

Nasik goreng cina yang nampak jer macam bongok, tapi sedap. Ko tau laki aku punyer tak senonoh, dicedoknya nasik goreng ni guna tangan jerk masa nak tambah tadi. Tapi semua pon dah tak peduli pasal masing-masing tangan dah kepam berlemuih sampai ke siku kerana penangan ketam gorgon tu. Bapak besar penyepit dah macam apa entah. Seram jugak nak makan. Tapi seram-seram ayam jerk la. Seram dulu, suka kemudian. Paham? Seram pasal kena ketuk dengan hammer atas alas meja. Try buat kat rumah Mak Jengka macam tu, kalau tak kena maki, mungkin dia dah buang tebiat la.

Owh, sebelum makan tadi, lupa pulak nak cerita, kitorang karaoke dulu dekat Sunway Pyramid. Jauh jugak eh Sunway Pyramid ni? Dah la parking macam lahanat. Apa yang best ntah. Btw, ni Ucop. Jejaka Idaman Malaya. Makin mengada makin comel. Bila mak dia tak nampak, I tunjal jek Ucop ni. Sapa suruh omel sangat kan?

Apis intai cicak

Farah marah bila I kata muka dia macam tak mandi. Haha. Eh, nampak tak I pakai kaftan masa karaoke ni? Ni semua terjadik pasal housemate tak kasik I tukar baju, dia kata I nampak lawa pakai baju ni *Dia kata la kan, entah2 trick nak apapa ke, mana la kiter tau kan? I dah get ready jerk ni, anytime jerk boleh ada panggilan, Haha. I datang Sunway Pyramid terus lepas makan kenduri doa selamat untuk anak bos yang sunat. Tu yang berbaju macam ni.

Zekpet kuat makan ketam. Tu yang sepah-sepah kat depn tu semua dia jer yang makan sorang-sorang. *tolong la percaya

Syikin & Gofur, mak bapak si Ucop. Ada iras kan? Yer la kan, mesti la ada. Dah anak dorang. Kot tetiba muka Ucop macam Wana ker, pelik jugak I. Eh, Wana sombong woh, mementang beli banyak-banyak kasut dekat Pavilion waktu ni, terus tak layan I dekat BBM. Untuk Wana, dengar sini. Padan muka ko tak dapat makan ketam gemok macam nko, eh tak. macam kiter.

Yamseng! Air teh cina tau tapi. Bukan todi. Eh eh, semangatnya kakak baju merah dekat belakang tu. Selera sungguh dia makan. *Dalam kati kata lain pasal kakak baju merah, kalau anda sehati sejiwa dengan I, anda akan tersenyum sekarang. Jahat jahat! Setan memang bersepah kan waktu-waktu macam ni. Suka hasut suruh I busuk hati. Syoh syoh! Hahaha

Ucop kena lambung-lambung jerk dengan Zekpet. I berdoa supaya Ucop muntah betol-betol atas muka dia, tapi tidak pulak. Memang biasa kalau berdoa yang buruk-buruk dekat orang, Allah jarang kabulkan kan? Nak tau apa yang I selalu berdoa dalam hati? *harap-harap Siti Nurhaliza akan jadik gemok macam I. Haha **Busuk hati kan?

Dah, sekian. Jangan lengah-lengah lagi. Pergi serang Fatty Crab sekarang jugak. Dan mari kiter semua bersama menikmati kelazatan ketam gemok gorgon rasaksa merah! Bye! Mokcik nak tidor. Untuk yang membaca entry ini dan bekerja pulak tu, diucapkan selamat maju jaya. Anda sememangnya loser. Haha.

*Celupar sungguh mulut I malam ni eh? Baik minta diri dulu. Haha. Bye betul betul..!!

-EnD-

6 comments:

theblabber. said...

selalu cerita pasal makan, haram sekali pun tak pernah ajak aku.

ok bai

Chooyaya! said...

aku dah ajak siang tadi kan? ko yang taknak!

Anonymous said...

Best nye nmpak..harga pon mcm bleh tahan..tp halal x? kakalu halal nk try la sekali

Chooyaya! said...

anon : halal InsyaAllah....

wana said...

Ala tau la rindu aku. Xyah sebut name aku slalu dh blh. Ko lg gemuk dr aku ok? Dh la aku nk diet ni. Tinggal la ko gemuk sorg2. Bye. *blawok blawok blawok*

Chooyaya! said...

biar la... kiter kan dah nak kawen tak lama lagi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...