Tuesday, March 8, 2011

Punca Lemak Dalam Badan

Mana la Chooyaya punya entri makan-makan eh? Dah insafkah dia? Ishk... Tak mungkin. Kalau insaf tak mungkin la I punya berat kurang 5kg nak ke 70kg kan? Hebat. Tepuk tepuk.. *Macam bangga kan? Haha. Bangga giler kot??? Hello??? Who doesn't?

Yang pergi Wellness Program ialah ME. Yang tau banyak info pasal good and bad food is ME. Tapi yang terlebih semangat is SUAMI. Yang taknak makan nasik dengan gigih serta tak makan malam ialah SUAMI. Yang lose 5kg within 6 weeks ialah suami. How nice is that? Yer... Nice berganda-ganda.

Jadi marilah sekarang kiter menyaksikan apakah penyumbang kepada kenaikan berat badan selain dari kadar metabolism yang menurun kerana errr.. Faktor umur. Yes. I menyalahkan diri yang semakin tua walaupun De (kakak I) yang ada anak dua, terdapat kolam di bahunya serta mampu menakung air serta ketidakhadiran selulit dan stretch mark pada perut. Yes. Kakak yer? Maka, faktor umurkah yang bersalah?

NO NO NO. Yang bersalah ialah KL. Sapa suruh ada banyak makanan sedap-sedap??? sial!

Nasi Mandhi Dewan Perdana Felda yang I makan masa farewell mantan Chairman Felda. Diantara nasik mandhi yang paling sedap I pernah makan. I love the cucumber with yogurt tu, so very much. Macam nak ajak kawen. Iya. Kawen dengan timun. Bongok jugak.

Janganlah memandang hina pada kek coklat yang I beli dari kedai Mesra Petronas ni. Walaupun bukan dari mana-mana kedai kek tapi rasa dia, hurm... Inzal lapan kali siot! Harga? RM5.30 kot. Besar, lazat, sedap, meleleh !!!

Tennessee Chicken TGiF. Bahagian dada. Grill chicken kalau bahagian dada is healthy but deep fried, dada ialah bahagian yang paling banyak serap minyak and jadik paling unhealthy. So next time makan kepsi, ambik bahagian peha or selain dada ok? (Giler tak sedar diri nak cakap pasal makanan yang sihat dengan berat badan sekarang kan? Tapi AMK - Ada Mak Kisah?)

Tennessee Salmon yang sure I akan order lagi lepas ni. Sos dia memang sedap la. Ada rasa manis-manis sikit and cukup purrrfect di tekak I ni. It suppose to serve with kentang putar tapi DASAR sayangkan lemak kan? Nah hambek kau fries! *Makan sampai habes tanpa rasa bersalah langsung. Pergh!! Hebak hebak.


Tenderloin steak TGiF jugak. Tak suka. I prefer steak dekat VS.

Menu lunch tadi selepas insaf. Brokoli rebus. Haha. Yang paling best, lepas Wana ambik I dekat rumah and kitorang pergi Pavilion untuk tengok movie cerita The Adjustment Bureau, Si Wana nak makan Bi BimBap. Dah??? Haku nak tengok jer? Maka I pon makan spicy noodle dalam bahasa Korea. Dalam bahasa Malaysia Mee segera perisa kari. Dah la RM9.00, bak balek duhet aku!

So sekarang, ingat ! Kalau rasa nak komplen tentang babat-babat dalam badan, tengok dulu apa yang kiter dah makan dalam masa seminggu. Lepas tu calculate la sendiri berapa banyak lemak yang menghuni dalam badan or kira berapa ribu juta kalori yang kiter dah ambik.

I? Tak. Tak pernah kira pon. Biasa insaf setengah hari. Lepas tu gone with the win. Target, nak berat 80kg alang-alang. Baru puas hati kan? Bahbee!

-EnD-

5 comments:

mysara said...

suke kasi org mengandun neh terliuqqq tau!!! kecuali yg bwh skali.. haha xzedap.

Jan@Afzan said...

k.chooyaya..

tergelak terguling membaca entry u.. memang pun kan...insaf setengah hari jek! alang2 panjang sket insaf nak diet sampai 1 hari jek...

Salahkan nafsu makan kah? Atau makanan di malaysia yang banyak sedap2?

saya juga seperti anda...hehe..

Chooyaya! said...

my : seb baik my komen. hahahahah
jan : mmg tak boleh nak buat apa dah. malam ni, mak mertua ajak makan bbq steamboat plak yg ala2 korea tu. ada bbq, ada steamboat. makan, target 80kg semakin hampir! syabas!

wana said...

Aku pun salah ke? Brani a salah kan aku. Terai a terai. Aku bersilat karang baru tau. Hahahahhaha

Chooyaya! said...

wana : wek wek! tak tatot pon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...