Wednesday, March 2, 2011

Tak Kisah

Tadi masa dekat opish, ada soram kawan kata, 'Eh Sue, daringnya kawan nko eh masa besday party tu... Nko pon boleh jer join kan? Macam party liar jerk aku tengok'.

Well, omputih kata, masuk kandang kambeng mengembek, masuk kandang kerbau menguak. Tapi tadi kata peribahasa omputih, now mengapa pulak berkambeng mengembek bagai ni? Hahah.

Back to the topic, being me seriously memang I tak judge people by apa yang dia pakai. Hisap rokokkah dia, minum arakkah dia or beramai ramai lelaki yang dia dah tido.. Tetapi I lebih kepada memandang pada tinggi budi bahasanya pada orang-orang tua, pandainya dia menjaga hati orang disekeliling dia dengan menjaga bahasa dan perbuatannya serta baik hatinya yang kiter kadang-kadang boleh tengok degan mata kasar pon.

Huraikan la sendiri. Universal sangat ni. Tapi secara ringkasnya, 'cantiknya didalam hati' lebih bernilai daripada 'rupanya' sendiri. Paham? Ke tak paham-paham lagi? **Tetiba garang.

Menda ni kadang-kadang dah jadik subjektif. Kang lepas ni kalau ada yang nak sekolahkan I pon, I redha jerk. Tadah jerk telinga. Kata subjektif kan kan?

Apa-apa yang kiter buat, kiter mesti ada limit. Kalau mula-mula kiter tak hisap rokok, and bila kiter try, kiter rasa isap rokok tu nothing... Atau, memula kiter rasa minum arak tu macam orang takda agama but bila kiter try kiter rasa macam, 'eh, rasa cool pulak'. So. Dah macam takder limit kan?

Now u got me or not? Hidup mesti ada limit ok? Kiter tau setakat mana yang kiter boleh pergi. BUT, kiter tak boleh nak judge orang ok? Never. Jangan jangan jangan. Kiter siapa lah kan untuk menilai baik buruknya hati orang tu. Sapa tau, pakai sepsi nak mampos tapi punya hati yang suci sesuci lebaran?

Sesuci dihening subuh sunyi... Sesuci sesegar nurani... Sesuci salam untuk Ilahi... Bagaikan memanggil insafi pada diri (wah, memandai ubah lirik lagu sesuci lebaran versi sesuka hati)

Ewah.. Semenjak dah masuk dalam segmen 'apa kata orang ramai' dalam Semanis Kurma dah pandai nak ceramah-ceramah orang pulak eh? Hahahah. Dah la aritu kena topik pasal tebus talak. Giler keluar tajuk dowh! *Dowh?? Errr.. Sangat kanak-kanak remaja.


Sejuk seperti didalam lemari es sahaja

Orang putih kata, Dont Judge The Book By Its Cover and I setuju dengan peribahasa tu.. Terpulang la pada penilaian masing-masing. But bagi I, apa yang dia buat, itu antara dia dengan Allah..

Siapa kau, siapa aku untuk menghakimi hidup orang lain?

Zzzzzzzz

Ngantuk tetiba. Biadap sungguh mata ni, bila bercakap hal ilmiah mula la nak katop. Haip!

-EnD-

11 comments:

Liyanaroxx said...

AGREE!!!

Saya dah kawan lama ngan aliah dari sekolah even x baper rapat sgt pown but she's nice...apa kak sue cakap sume btol,jgn judge org melalui penampilan mereka... ;)

Wawa Yusoff said...

sis,
sukela entry u kali ni. wawa ade kawan yg merokok, clubbing and sebagainye la tp dia sgt lah baik dengan org tua. siriously budi bahasa dia dgn org tua2 & kwn2 sgt marvelous :)

d!LLah said...

kalau msk kandang rimau...apa jadi kat kita?muahahahaha...
yeahhh...don't like-like to judge the people...who we....matik la broken bi nihhh

with love:zaren said...

hye kak su comel...
btolla...xbole sesuka je judge org klu xknl...tgl luaran je dah kate itu ini..kkdg..ade segelintirnye...pakai sopannn sgt tp dgn org xrespect,mulut pulak..haihhla mcm ape..hihi

theblabber. said...

mulut orang kita tak boleh tutup. dan biarlah mereka terus menjudge sebab sesetengah orng mmg suka menghukum tanpa ada usaha nak memahami.

after all, hidup kita ni bukan untuk memuaskan hati semua org. baik buruk, semua tu hak Allah nak hukum. bukan kita.

okbye

H.A.N.A said...

Totally Agreed!

Chooyaya! said...

yana : btol btol. give me five la!


wawa : tu la, asyik2 citer pasal makan jerk, orang pon nyampah nak baca kan? btol tu wawa, budi bahsa mmg penting kan?

dillah : yeah. me also dont like-lik judge peole like judgemental *cukup broken tak?
zaren : hye zaren comel jugak. kan? tu yg suka mengata tu jenis joyah kot

theblabber : btol. *terus insap

hana : yeah! hi five bebeh!

Chooyaya! said...

yana : btol btol. give me five la!


wawa : tu la, asyik2 citer pasal makan jerk, orang pon nyampah nak baca kan? btol tu wawa, budi bahsa mmg penting kan?

dillah : yeah. me also dont like-lik judge peole like judgemental *cukup broken tak?
zaren : hye zaren comel jugak. kan? tu yg suka mengata tu jenis joyah kot

theblabber : btol. *terus insap

hana : yeah! hi five bebeh!

F.a.S.h.E.e.H.a said...

Setuju habis. tak boleh nak nilai orang dari luaran je..

Aliah Ali said...

huh, baru prasan post maksu yg ni. siapakah gerangan kwn maksu yg komen tu? tunjuk kt lia sket, sbb lia nk pegi depan muke die nk ckp camni "ADE AKU KESAH??? AT LEAST AKU ADE TETEP GLOW2, KAU ADOOOOO???" lol! whatever it is, lia tak pnah kisah ape org nk ckp about me. yg penting i know what im doing n my other half, my parents KNOW me. itu yg penting. n maksu pun dah mula mengenali aliah kan? so i guess u already know what kind of a person i am. best ape, org kutuk2 kite, kite dpt pahala. boleh kumpul byk2. hahaa.

liyana: nice? NICE ajek?? chehhh.. huhuhu

Chooyaya! said...

Aliah : eh aliah ! hurm. kawan maksu tu ialah lelaki yg tatahannya. kepoh ngalahkan pempuan. but knowing u, maksu happy. ingat my point. apa dia nak pakai, apa dia nak buat is up to them but bagaimana dia menjaga hati orang disekelilingnya dan hormatnya dia pada orang tua. so, u got all that. proven. so what pada yang mengata. gotuhel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...